EUROLYGA 2023

Absurdas: Ukrainos šaškininką diskvalifikavo 3 metams už nacionalinį rūbą

„Tai elementarus hibridinis karas, kurį jau ne vienerius metus veda Rusija“, – taip gautą žinią įvertino Ukrainos jaunimo ir sporto ministras Ihoris Ždanovas. Ir kalbėjo jis apie tai, kad Tarptautinė šaškių federacija trejiems metams diskvalifikavo braziliškų šaškių-64 pasaulio čempioną ukrainietį Jurijų Anikejevą.

J.Anikejevas diskvalifikuotas trejiems metams už ukrainietišką rūbą varžybose.
J.Anikejevas diskvalifikuotas trejiems metams už ukrainietišką rūbą varžybose.
J.Anikejevas diskvalifikuotas trejiems metams už ukrainietišką rūbą varžybose.
J.Anikejevas diskvalifikuotas trejiems metams už ukrainietišką rūbą varžybose.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 29, 2017, 6:55 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 10:25 PM

Sportininkui tai jau ne pirmoji diskvalifikacija – prieš dvejus metus J.Anikejevas sukritikavo tarptautinę federaciją dėl jos politinių motyvų ir neapykantos bei karo Ukrainoje. Mat Tarptautinei šaškių federacijai (IDF), įkurtai 2012 metais, vadovauja daugiausiai Rusijos atstovai, o prezidentas Vladimiras Langinas, kaip federacijos būstinę, pasirinko Sankt Peterburgą.

Iš aštuonių IDF vadovų, net šeši svarbiausius postus užimantys nariai yra rusai, o po vieną vietą Valdyboje skirta Baltarusijai ir Uzbekistanui.

Tad už kritiką ukrainiečiui J.Anikejevui buvo skirta metų diskvalifikacija – uždrausta dalyvauti Europos čempionate ir Gruzijos nacionaliniame čempionate.

Naujos diskvalifikacijos motyvu tapo ukrainiečio pasisakymai apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir sportininko pasirodymą varžybose vilkint nacionalinę rūbą – ukrainietiškais ornamentais išsiuvinėtus marškinius.

„Jį kaltina netinkamais pasisakymais žiniasklaidoje, neva pareiškimais apie V.Putiną. O kvailiausia – jį apkaltino nepagarba visiems, kai į apdovanojimo ceremoniją Jurijus atėjo vilkėdamas marškinius su nacionaliniais ornamentais“, – pasakojo Ukrainos šeškių federacijos prezidentas Anatolijus Jacenka.

Dėl trejų metu diskvalifikacijos pasisakė ir ukrainiečių jaunimo bei sporto ministras I.Ždanovas.

„Tai elementarus hibridinis karas, kurį Rusija veda prieš Ukrainą. Ji net naudojasi kišeninėmis ir lengvai valdomomis tarptautinėmis sportinėmis organizacijomis. Niekam ne paslaptis, kad didžiąją IDF valdžios dalį sudaro Rusijos piliečiai. Turiu informacijos, kad mūsų sportininko diskvalifikacija buvo derinama su šią organizaciją kuruojančia Rusijos valstybine institucija. Tai toks tas tikrasis Rusijos veidas – šalies agresorės, teroristės, šalies, kuri nesilaiko elementarių žmogaus teisių ir pagal geriausius stalinistinius metodus bando užčiaupti prieštaraujantiems burnas“ – savo facebook paskyroje parašė ministras.

Be kitą ko, I.Ždanovas pridėjo ir kelis sakinius apie rusų bandymus persivilioti šaškininką: „Didžiuojuosi, kad net ir pabandžius IDF rusiškai vadovybei persivilioti pas save J.Anikejevą, jis nesusigundė, nepalūžo. Ir neatsisakė teisės varžybose dėvėti ukrainietišką rūbą“.

J.Anikejevas praėjusių metų Europos šaškių čempionate Estijos sostinėje Taline iškovojo trečiąją vietą, o tų pačių metų gegužę kartu su Ukrainos rinktine triumfavo planetos čempionate Turkijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.