EUROLYGA 2023

Trakų jachtklubas kaupiasi startui – prasideda „Galvės taurė“

„Būna, kad varžybų metu Galvės ežere koks nors eilinis pilietis, kurio valty irkluoja mergina, kąsdamas kibiną ir ragaudamas alų, teiraujasi, kur dingo mūsų kapitonas“, – įspūdžiais apie buriavimą dalijosi pirmosios ir vienintelės moterų buriavimo komandos kapitonė Lijana Jančytė, kurios įgula, labai simboliška, susibūrė lygiai prieš dvejus metus, o „Galvės taurė“ buriuotojoms buvo viena pirmųjų regatų. 

 Trakai ruošiasi šventei.<br> „Gero vėjo klubo“ nuotr.
 Trakai ruošiasi šventei.<br> „Gero vėjo klubo“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-01 11:37, atnaujinta 2017-06-01 12:46

Jau rytoj moterų komanda, buriuojanti su jachta „Rasa“ (ji žalia ir šviečia iš tolo), plauks trečiojoje savo „Galvės taurėje“. Nors pradėta nuo kibinų ir irkluotojų, labiau pratusių jachtose regėti besideginančias, įdegio kremais besitepliojančias ir seksualumo bombas sprogdinančias, o ne virves tampančias merginas, komentarų, tačiau šis straipsnis apie moterų komandą „Gero vėjo mūzos“ yra tik iš dalies. Juk reikia pradėti nuo kažko pagaulaus, kad galėtum sakyti, „nustebo net visko matę“ ir kad įtiktum naujienų portalui.

Priešingu atveju, jei sakytum „na štai, ryt startuoja jau šeštoji tarptautinė regata „Galvės taurė 2017“, kuri yra vienas didžiausių buriuomenės renginių Lietuvoje ir kurioje šiemet užsiregistravo rekordiškai daug dalyvių – tiek iš užsienio, tiek iš kitų Lietuvos miestų“, turbūt mažai kas užkibtų, tiesa? Bet vis tiek tenka tą pasakyti, kadangi čia – straipsnis, turintis suteikti daug naudingos informacijos. Tad pradėkime. 

Istorinis interesantų skaičius

Taigi ryt, birželio 2 d., Trakuose startuoja jau šeštoji „Galvės taurė“, kurioje šiemet užsiregistravo rekordiškai daug dalyvių iš užsienio. Kaip tikina Mantas Klimantavičius, priklausantis regatą organizuojančiam „Gero vėjo“ klubui, šiuo metu jau užsiregistravo 6 „Platu-25“ laivai iš Latvijos, dvi „RS280“ jachtos ir viena „platūškė“ iš Kauno, 8 kreiseriniai laivai iš kitų akvatorijų. „Kažin, ar kada nors taip jau yra buvę istorijoje. Bent jau mano amžiuje – tikrai ne“,  – kukliai šypsosi jis. 

O ir kur čia nesiregistruosi, kai šiemet „Galvės taurė“ bus dar trenksmingesnė, linksmesnė ir profesionalesnė nei visos prieš tai buvusios. Didžiam sportininkų džiaugsmui, šiemet regatai teisėjauti pritraukta aukščiausio kalibro užsienio teisėjų. Pavyzdžiui, vyriausiuoju teisėju šįkart bus kroatas Denisas Marinovas, kuris buriavimo varžyboms teisėjauja jau virš 20 metų, o nuo 2010-ųjų turi tarptautinio varžybų teisėjo (IRO) statusą.

Džentelmenui duos prizą

Tačiau, kaip sakoma, vieniems labiau prie širdies sportuoti vandenyje, kitiems – ant kranto. Tų kitų labui pasistengta, kad čia būtų ką veikti ir be gražiausių vaizdų stebėjimo (regata tęsis iki pat sekmadienio, o besirungiančias jachtas stebėti bus patogu iš bet kurio Galvės ežero kranto) – bus pirtelė, oro balionas, vėlų penktadienio vakarą bus galima stebėti įspūdingą burlaivių paradą ir fejerverkus, bus mėsainių, picų ir visokio kitokio seiles kauptis burnoje skatinančio maistelio, bus ir daug linksmybių. 

Plačiau apie linksmybes – regatos dalyvius, jų šeimas, antrąsias bei trečiąsias puses linksmins Simona Bandita ir DJ Titas iš „ZIP FM“, o šeštadienį gitaras brazdins ir jaunų merginų širdis lydys grupė „The Independent“. 


Dar viena regatos įdomybė – per renginio atidarymą jachtklubo džentelmenui, kurį balsavimo keliu išrinko „Gero vėjo“ klubo „Facebook“ fanai, bus įteiktos „Volfas Engelman“ sąsagos. Juo tapo buriuotojų Rabis, Meistras, Kelias, Tiesa ir Gyvenimas, tėviška globa ir sportiška dvasia spindintis buriuotojas Rimantas Gutauskas, pas kurį buriuoti ir gaudyti vėją Trakuose išmoko ne vienas šiandien jūrų ir marių vandenis skrodžiantis buriuotojas. 

„Kiek čia arklių?“

O dabar – istorija iš vieno buriuotojiško anekdoto, kuris, deja, buvo realybė. Sykį vieni buriuotojai treniravosi Galvėje ir pro juos praplaukė žydras delfino formos vandens dviratis, kurį mynė du, iki pusės išsinuoginę jaunuoliai, o gale sėdėjo dvi sidriuką gurkšnojančios merginos. „Kiek čia arklių?“ – gudriu žinovo balsu pasiteiravo vienas tų jaunuolių. „Su burėm plaukiam, be variklio!“ – sušuko kapitonas ir išsyk išgirdo merginų komentarą: „O pas mus – dviejų asilų galia!“ 

Na, čia buvo trumpa įžanga paminint dar trumpesnį faktą, kad Galvės taurė – ekologiška, gamtai draugiška regata. Ne tik dėl to, kad jachtos lenktyniaus be variklio, kas šiandien turbūt ir vandens dviratininkui aišku, bet ir todėl, kad jachtklube regatos dalyviai rūšiuos šiukšles, bus draugiški aplinkai.

Mūzas buriuotojai pasitiko aplodismentais

Kad teksto kompozicija būtų daugiau mažiau rėminė, užbaikime tuo, nuo ko pradėjome – „Gero vėjo“ klubui priklausančios moterų įgulos, jau antrą sezoną sėkmingai laužančios seksistinius stereotipus, neva „boba laive – lauk bėdos“ ir panašiai. Deja, tie stereotipai ir kreivi, rafinuotos literatūros ir intelekto nesužaloti komentarai dažniausiai pasigirsta iš įkaušusių Galvės irkluotojų, „delfinus“ įkinkiusių vandens dviratininkų, bet ne iš buriuotojų lūpų. 

Kaip tikina „Gero vėjo mūza“ L. Jančytė, seni jūrų vilkai moterų komandą į savo gretas priėmė itin gražiai, o pernai, Kuršių marių regatos išvakarėse, įplaukiant į Smiltynės jachtklubą moterų įgulą buriuotojai pasitiko aplodismentais. „Lietuvoje buriuomenė sąmoninga ir džentelmeniška“, – sako Lijana. 

Aišku, prieš dvejus metus, tik susibūrus moterų komandai, aplinkiniams buvo smalsu, kiek dar jos „trauks“ ir ar „Gero vėjo mūzų“ projektas ištemps bent metus. Tačiau, kaip tikina Lijana, „kuo toliau, tuo labiau mus tai „vežė“, o antrąjį sezoną pasiekėme nemažai pergalių – vadinasi, mokomės ir tobulėjame.“

Prisijungti prie šios komandos norėtų ir daugiau moterų, tačiau laivais „Gero vėjo“ klube, deja, nelyja. „Nepavyksta suplaukti su visomis norinčiomis, – sako Lijana, kurios komandoje viena smagiausių pergalių, trečioji vieta, buvo švenčiame pernai Italijoje su „J80“ monotipais. – Tačiau tai – rodiklis, kad gretai atsiras ir daugiau moteriškų įgulų.“

Jei suintrigavo moterų komanda, jachtklubo džentelmenas R. Gutauskas, rimta užsienio buriuomenė, jei širdį bent kiek suvirpino būsimas burlaivių paradas, nuostabūs, Galvėje atsiversiantys vaizdai, koncertai ir pramogos, tai nedelskite – „Galvės taurė“ prasideda jau penktadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.