EUROLYGA 2023

Rusija leidžiasi į medžioklę: nori parsivežti į JAV pabėgusį informatorių

Dopingo skandale toliau skęstanti ir verdikto dėl Pjongčango žaidynių laukianti Rusija nesiruošia vien klausytis kritikos. Rusija planuoja nubausti buvusį šalies antidopingo laboratorijos vadovą Grigorijų Rodčenkovą, kuris stipriai prisidėjo prie to, jog pasaulis sužinotų apie nešvarius rusų darbelius sporte. 

 Rusija neigia, kad šalyje buvo sukurta dopingo programa.<br> lrytas.lt montažas.
 Rusija neigia, kad šalyje buvo sukurta dopingo programa.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2017, 2:13 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 1:27 PM

G.Rodčenkovas atskleidė daug Rusijos sukčiavimo atvejų per Sočio žiemos olimpiadą. Jis atsakingas už tai, kad žmonės dabar žino, jog rusai buvo pastatę slaptą kambarį, skirtą sukeisti nešvarius mėginius su iš anksto paruoštais švariaisiais.

Tai atskleidęs G.Rodčenkovas jau kurį laiką gyvena JAV. 

Trečiadienį Rusija paskelbė, kad ketina kreiptis į JAV, jog ši perduotų G.Rodčenkovą. 

„Tyrimo planas reikalauja G.Rodčenkovo ekstradicijos iš JAV“, – rašoma Rusijoje sudarytos komisijos pranešime. 

Nėra aišku, kaip veiktų G.Rodčenkovo ekstradicija, nes JAV neturi ekstradicijos sutarties. 

„Tyrimas nustatė, kad G.Rodčenkovas sunaikino dalies sportininkų dopingo mėginius su taisyklių pažeidimu“, – buvo rašoma Rusijos Tyrimo komiteto pareiškime JAV.

Rusai tikina, kad už tokius pažeidimus buvusiam Maskvos antidopingo agentūros vadovui gali būti skirta 10 metų kalėjimo bausmė.

„Reuters“ nepavyko susisiekti su komisija, kad ši patikslintų savo poziciją. 

Ši komisija taip pat neigė žinias, kad per Sočio žaidynes buvo sukeičiami mėginiai ir pabrėžė, kad nėra jokių Rusijos valdžios prižiūrimos dopingo sistemos egzistavo faktų.

„WADA nepriklausomo eksperto Richardo McLareno argumentai dėl mėginių sukeitimo per Sočio žaidynes buvo atmesti. Atmesti ir argumentai dėl Rusijos dopingo programos egzistavimo“, – teigė komitetas.

Pasinaudojęs G.Rodčenkovo liudijimu Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) atliko pakartotinius visų Rusijos sportininkų, kurie dalyvavo 2014 metų žaidynėse, mėginių tyrimus. 

Praėjusią savaitę slidininkai Aleksandras Legkovas ir Jevgenijus Belovas tapo pirmaisiais rusais, kurie sulaukė sankcijų dėl dopingo taisyklių pažeidimų per IOC tyrimą dėl Rusijoje paplitusios dopingo programos.

IOC dar nėra priėmusi sprendimo, ar leis Rusijos sportininkas po Rusijos vėliava dalyvauti Pjongčango olimpiadoje. Žaidynės vyks vasarį. IOC savo sprendimą turėtų paskelbti kitą mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.