EUROLYGA 2023

Dopingo skandalų paliesta rusė pasipiktino: „Geriau išmesiu medalį į šiukšliadėžę, nei jį grąžinsiu“

Dopingo skandalai apipynę Rusijos sportą kaip reikiant kirto šios šalies atletams.  Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) tikina, kad į jų akiratį yra patekę 40 Rusijos sportininkų, kurie dalyvavo 2017-ųjų Sočio žaidynėse ir yra įtariami dopingo slėpimu bei testų sukeitimu.

 Rusijos biatloninkė J.Romanova sprendimus diskvalifikuoti sportininkus vadina neteisingais<br> Lrytas.lt montažas
 Rusijos biatloninkė J.Romanova sprendimus diskvalifikuoti sportininkus vadina neteisingais<br> Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2017, 4:19 PM, atnaujinta Nov 29, 2017, 8:47 PM

Iš sportininkų atimta jau 11 Sočyje iškovotų medalių: tarp jų yra ir du aukščiausios prabos apdovanojimai.

Kol vieni sportininkai tyli, kiti dėl tokių sprendimų jau lieja milžinišką pyktį. Viena tokių – biatlonininkė Jana Romanova, kuri pareiškė, kad nesiruošia atiduoti Sočyje moterų biatlono 4x6 km estafetėje laimėto sidabro medalio.

Pirmadienį tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) panešė, kad atgaline data iš Sočio olimpinių žaidynių diskvalifikuoti dar penki sportininkai, o tarp jų ir buvo J.Romanova. Sužinojusi tai, ji net gi išreiškė ketinimus kreiptis į sporto arbitražo teismą.

„Jei nebus priimtas teisingas sprendimas, geriau išmesiu medalį į šiukšliadėžę, nei grąžinsiu jį“, – bendraudama su žiniasklaida pasipiktinimą išreiškė ji.

„Niekada negrąžinsiu medalio, kadangi sprendimai buvo priimti be jokių rimtesnių įrodymų. Aš iškenčiau daugybę dopingo patikrų, kurias vykdė Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) ir Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA), o dabar tiesiog imama ir tvirtinama, kad mes pažeidėme taisykles“, – griežtą nuomonę dėstė sportininkė.

Tiesa, J.Romanova nėra vienintelė, kuri viešai pasipiktino skaudžiais sprendimais. 

Po to, kai buvo diskvalifikuoti du Rusijos vyrų bobslėjaus komandos nariai, Rusijos Bobslėjaus federacija pareiškė, kad sprendimas skirti diskvalifikaciją yra visiškai neteisingas, o jam trūksta teisinio pagrindo. Tokį sprendimą taip pat buvo žadama skųsti teisme.

Kol rusai pyksta ir kalba, kad negražins medalių, IOC ir toliau it dalgiu kerta per dopingu susitepusius Rusijos sportininkus: trečiadienį paskelba, kad ir dar trims rusų bobslejininkams karjera yra baigta. Su didžiuoju sportu privalės atsisveikinti Aleksandras Kasjanovas, Aleksejus Puškariovas ir Ilvara Chuzinas: jie įtamiami vartojus dopingą ir diskvalifikuoti visam gyvenimui. 

A.Kasjanovo ir A.Puškariovo ekipažas jau rengėsi gauti Sočio bronzos medalius, nes praėjusią savaitę buvo diskvalifikuotas Aleksandro Zubkovo auksinis bobslėjaus varžybų dvejetas, tačiau medalių jiems neteks pamatyti. 

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas apgailestavo dėl „nepagrįstų (IOC) sprendimų“ ir pažadėjo „aktyviai ir energingai ginti savo atletus“.

Iš 33 Sočyje rusų sportininkų laimėtų medalių IOC  jau atėmė 11. Dėl to Sočio olimpiados medalių reitingo lydere buvusi Rusija savo poziciją užleido Norvegijai, o pati nukrito į ketvirtą vietą.

Kitą savaitę IOC spręs, ar Rusijai bus leista dalyvauti kitų metų Pjongčango žiemos olimpiadoje Pietų Korėjoje.

Rusija atsisako pripažinti turinti valstybės remiamą dopingo sistemą, 2016-aisiais aprašytą skandalingoje kanadiečių teisininko Richardo McLareno ataskaitoje, nors pats teisininkas juokauja, kad kuo labiau Rusija neigia ataskaitą, tuo labiau ji save stumia į kampą.

Pasirodžius šiam dokumentui, kuriame išdėstyti įtarimai dėl valstybės lygiu nuo 2011 iki 2015 metų vykdytos dopingo schemos, pasiekusios kulminaciją per 2014-ųjų žiemos olimpiadą Sočyje, Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) paskelbė, kad Rusiją nesilaiko taisyklių, ir ją suspendavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.