EUROLYGA 2023

Kyla žygiui dėl pilietybės: iš amerikietės čiuožėjos – žinutė įskaudintai Lietuvai

Iš JAV kilusi čiuožėja Allison Reed įsitikinusi – nuoširdumu ir pastangomis ant ledo ji gali suminkštinti įžeistų lietuvių širdis. Ji nori tapti trečiąja šokių ant ledo atstove, gausiančia Lietuvos pilietybę.

 A.Reed ir S.Ambrulevičius per trumpą laiką pademonstravo daug žadančius rezultatus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 A.Reed ir S.Ambrulevičius per trumpą laiką pademonstravo daug žadančius rezultatus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 A.Reed ir S.Ambrulevičius per trumpą laiką pademonstravo daug žadančius rezultatus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 A.Reed ir S.Ambrulevičius per trumpą laiką pademonstravo daug žadančius rezultatus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 A.Reed ir S.Ambrulevičius per trumpą laiką pademonstravo daug žadančius rezultatus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 A.Reed ir S.Ambrulevičius per trumpą laiką pademonstravo daug žadančius rezultatus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 A.Reed ir S.Ambrulevičius per trumpą laiką pademonstravo daug žadančius rezultatus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 A.Reed ir S.Ambrulevičius per trumpą laiką pademonstravo daug žadančius rezultatus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 A.Reed jau lankėsi Lietuvoje.<br>Facebook nuotr.
 A.Reed jau lankėsi Lietuvoje.<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 20, 2018, 5:33 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:54 PM

23-ejų A.Reed nuo praėjusių metų pavasario čiuožia su lietuviu Sauliumi Ambrulevičiumi.

Jauna sportininkė šokiuose ant ledo jau turi nemažai patirties. 2009 metais ji čiuožė su gruzinu Otaru Japaridze ir netgi turi šios šalies pilietybę, o vėliau su Vasilijumi Rogovu atstovavo Izraeliui.

S.Ambrulevičiaus ir A.Reed keliai pirmą kartą susikirto 2014 metais. Tada lietuvis Talino taurės šokių ant ledo varžybose dalyvavo su dabar jau buvusia partnere Taylor Tran.

„Kai pradėjome čiuožti su Sauliumi, šokiuose ant ledo turėjau sukaupusi daugiau patirties, bet jis greitai įrodė, jog bus puikus partneris.

Jau nuo pirmųjų dienų supratome, kad kartu galime nuveikti didelius dalykus“, – portalui lrytas.lt pasakojo A.Reed.

Čiuožėja jau atstovavo Lietuvai tarptautinėse varžybose, o olimpinėje atrankoje Vokietijoje tik per plauką neiškovojo kelialapio į Pjongčangą (pritrūko vos 0,27 taško).

Visgi dabar A.Reed apie šią apmaudžią akimirką nebegalvoja. Jos mintyse – tolima 2022-ųjų olimpiada ir siekis gauti Lietuvos pilietybę.

Ji iki šiol buvo suteikta dviems užsienio čiuožėjoms. 1992 metais Lietuvos piliete tapo su Povilu Vanagu čiuožusi Margarita Drobiazko, o 2014-aisiais – Deivido Stagniūno partnerė Isabella Tobias.

Būtent pastarosios istorija lietuviams vis dar kelia dvejopus jausmus.

Po Sočio olimpinių žaidynių iširus I.Tobias ir D.Stagniūno porai, amerikietė patraukė į Izraelį ir gavusi pilietybę ėmė treniruotis su Ilja Tkačenka.

Nors I.Tobias noras sėkmingai tęsti karjerą išsiskyrus su dėl sveikatos problemų nebečiuožusiu D.Stagniūnu – logiškas, lietuviai jos ašaras sulaukus Dalios Grybauskaitės malonės vis dar pavadina „dirbtinėmis“.

Nors ši prieš kelis metus vykusi drama ne vieną sportininką galėtų atbaidyti nuo žygio į prezidentūrą, A.Reed nesijaudina.

„Tikiuosi, kad mūsų poros rezultatai ant ledo kalbės už mus. Taip, esu pasirengusi kritikai, tačiau kartu tikiuosi, jog galėsime įnešti daugiau pozityvaus požiūrio“, – vylėsi A.Reed.

– Žiemą lankėtės Lietuvoje. Kokie buvo jūsų pirmieji įspūdžiai čia?

– Iš tiesų, gruodžio mėnesį labai laukiau tų poros savaičių, kai galėsiu apsilankyti Lietuvoje. Norėjau pamatyti šalį, kuriai atstovauju, pažinti jos kultūrą, paveldą, kalbą. Saulius man jau aprodė keletą istorinių objektų, jis nuostabus mokytojas.

Apskritai, viešnagė Lietuvoje buvo įdomi patirtis. Mėgavausi kiekviena minute ir nekantrauju čia vėl sugrįžti.

– Sieksite gauti Lietuvos pilietybę. Kaip vertinate savo šansus po ketverių metų olimpiadoje atstovauti Lietuvai?

– Mums su Sauliumi būtų didžiulė garbė čiuožti už Lietuvą ir šaliai iškovoti vietą olimpiadoje. Ant olimpinio ledo vėl turėti Lietuvos porą būtų nuostabu, tad kaip galėdami stengsimės išpildyti šį tikslą.

– Ruošiatės rimtai mokytis lietuvių kalbos?

– Tikrai taip – tikiuosi, kad galėsiu laisvai kalbėti lietuviškai. Kol kas moku tik pačias paprasčiausias frazes, tokias kaip „Labas“, „Kaip sekasi?“ ir panašiai.

Būdama Lietuvoje stengiausi vartoti šiuos žodžius taip dažnai, kaip tik galėjau. Taip pat atidžiai klausiausi, kaip šneka lietuviai.

– Tikriausiai girdėjote D.Stagniūno ir I.Tobias istoriją, po kurios lietuvių požiūris į užsienio sportininkams išduodamą pilietybę pasidarė dar skeptiškesnis. Esate pasiruošusi neišvengiamai pasigirsiančiai kritikai?

– Aš tikiuosi, kad mūsų poros rezultatai ant ledo kalbės už mus ir Lietuva mumis didžiuosis. Taip, esu pasirengusi kritikai, tačiau kartu tikiuosi, jog čiuoždami galėsime įnešti daugiau pozityvaus požiūrio.

– Pilietybės gavimas, kaip pati I.Tobias sakė, jai kainavo daug streso ir netgi ašarų. Jūsų tai negąsdina?

– Mano tikslas yra padėti Lietuvai tapti konkurencinga šokiuose ant ledo bei apskritai šalyje atkreipti dėmesį į dailujį čiuožimą. Kadangi tarptautinėje arenoje jau atstovauju Lietuvai, esu labai laiminga ir viliuosi, jog mes savo sunkiu darbu lietuviams paliksime gerą įspūdį.

– Galbūt jau sulaukėte realios paramos iš Lietuvos čiuožimo federacijos ar Tautinio olimpinio komiteto?

– Mums labai daug padėjo būtent federacija – jų dėka turėjome daug galimybių varžytis visą šį sezoną.

– Nors jūsų pora kartu čiuožia neseniai, jau demonstruojate gerus rezultatus. Kas tam turėjo daugiausiai įtakos?

– Manau, kad nebūtume ten, kur esame dabar, jei ne trenerių kolektyvas. Jį sudaro tokie specialistai kaip Marina Zujeva, Massimo Scali, Olegas Epšteinas ir Johnny Johnsas, kasdien dirbantys su mumis. Jie iš mūsų išspaudžia viską.

Taip pat labai svarbu tai, kad turime konkurencingą aplinką. Treniruojamės su stipriomis poromis – Maja ir Alexu Shibutani, mano broliu Chrisu Reedu bei jo partnere Kana Muramoto.

Apskritai, mes su Sauliumi esame labai užsidegę ir turime bendrą tikslą. Visi šie dalykai mums padėjo turėti gerą debiutinį sezoną.

– Buvote per žingsnį nuo Pjongčango olimpiados. Nusiminėte, kad šią svajonę teko atidėti?

– Kai praėjusiais metais vykome į olimpinį atrankos turnyrą, tiesą sakant, nežinojome ko tikėtis. Tiesiog norėjome kuo geriau atlikti abi programas ir prisistatyti kaip konkurencinga Lietuvos pora.

Žinoma, iš kitos pusės su Sauliumi buvome šiek tiek nusivylę, kad nepavyko iškovoti kelialapio į olimpiadą. Dabar galvojame tik apie tai, kaip patekti į sekančią.

– Gruodį dalyvaudama „Liepsnojančio ledo“ šou išsinarinote petį, tačiau vėliau dar atlikote kelis pasirodymus. Kodėl tam pasiryžote?

– Deja, traumą gavau per savo klaidą. Jeigu atvirai, tai tikriausiai buvo pats didžiausias skausmas, kokį gyvenime esu jautusi.

„Liepsnojančio ledo“ turas man buvo labai svarbus ir norėjau, kad su Sauliumi jį užbaigtume bet kokiu atveju. Todėl tiesiog pritvirtinome mano ranką prie kūno ir čiuožėme toliau.

Buvo labai smagu dalyvauti ture su talentingais Lietuvos čiuožėjais. Ačiū Povilui ir Margaritai už tai, kad išliko supratingi ir palaikantys.

– Šiuo metu su S.Ambrulevičiumi treniruojatės kovą Milane vyksiančiam pasaulio čempionatui. Kaip vyksta pasiruošimas?

– Mums sekasi tiesiog puikiai. Po to, kai gavau traumą, Saulius išliko kantrus ir supratingas. Šiuo metu jau grįžau į geriausią formą, todėl galime sunkiai dirbti treniruotėse. Nekantrauju, kol galėsime varžytis Italijoje.

– Kokių rezultatų šiose pirmenybėse tikitės?

– Pagrindinis mūsų tikslas yra kvalifikuotis laisvajai programai ir pademonstruoti du stiprius pasirodymus. Norime, kad visi žinotų – esame rimti konkurentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.