EUROLYGA 2023

A. Pogrebnojus apie „Adidas“ marškinėlius: „Tai bandymas pasipelnyti iš sovietinio ilgesio“

Šeštadienį garsusis dizaineris Aleksandras Pogrebnojus savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje piktinosi naujais „Adidas“ gamintojo sukurtais sportiniais marškinėliais, kuriuose raudoname fone puikavosi užrašas „USSR“ (angliškas Sovietų Sąjungos trumpinys). Įraše A.Pogrebnojus tokią iniciatyvą vadina beviltišku bandymu kopijuoti praeitį.

 A.Pogrebnojų papiktino vokiečių gamintojo sukurti marškinėliai.<br> footballgrid.com/Pix studija nuotr.
 A.Pogrebnojų papiktino vokiečių gamintojo sukurti marškinėliai.<br> footballgrid.com/Pix studija nuotr.
A.Pogrebnojaus kurta olimpinė apranga.<br> V. Dranginio nuotr.
A.Pogrebnojaus kurta olimpinė apranga.<br> V. Dranginio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rokas Suslavičius

May 7, 2018, 10:05 PM, atnaujinta May 8, 2018, 9:25 AM

Savo ruožtu, vienos iš didžiausių sporto prekių parduotuvės tinklo „Sportland“ vadovas Lietuvoje Vladas Korsakovas mano, kad „Adidas“ kompanija tokios produkcijos pardavimui į Lietuvą ar kitas Baltijos šalis nesiųstų: „Jie žino mūsų įstatymus, politinę situaciją. Mano nuomone, ši kompanija turėjo norą sukurti tokius marškinėlius tikslinei auditorijai. Lietuvoje mes neturime tokių dalykų pardavime ir niekada neturėsime.“

Vokiečių sportinės aprangos milžinės siūlymas įsigyti drabužius su Sovietų Sąjungos simbolika sukėlė ir Lietuvos diplomatų nuostabą dėl vis pasitaikančios „imperinės nostalgijos“. Užsienio reikalų ministerija (URM) socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalino „Adidas“ siūloma pirkti moteriška suknele su užrašu „USSR“.

Paskutiniu metu išskirtinius dizainus sporto komandoms kuriantis A.Pogrebnojus sutiko su lrytas.lt pasidalinti savo mintimis apie skandalinguosius „Adidas“ marškinėlius.

– Kaip vertinate naująjį vokiečių kompanijos kūrinį?

– Manau, kad tai yra visiška nesąmonė. Kompanija išleido visą seriją senovinio stiliaus marškinėlių, tačiau, panašu, užsimiršo istorinius kontekstus. Gal per ilgai totalitariniame režime gyveno.

– Kokiu tikslu galėjo būti kuriama tokia apranga?

– Manau, kompanija bando pasinaudoti šiuo metu Rusijoje susidariusia nostalgiją sovietiniams laikams, kur net Putinas į Brežnevą darosi panašus. Šioje šalyje vasarą prasidės pasaulio futbolo čempionatas, tad ir taikomasi į jų auditoriją. Vyresniems žmonėms Rusijoje vis dar atrodo, kad sovietiniais laikais buvo labai gerai, valstybėje jaučiamas buvusios imperijos ilgesys.

– Ar negalėjo „Adidas“ sukurti ko nors geresnio?

– Man tai juokinga, kad net 2018 metų Pjongčango olimpinėms žaidynėms vokiečiai turėdami visus resursus nieko gero nesukūrė. Mes su gerokai mažesniu čekų „Atex“ gamintoju padarėme kur kas įdomesnes aprangas. Dirbome penkiese, o čia didžiulis koncernas nesugeba ir pradeda visokias senoves gaminti.

– Prekiaudami tokia apranga „Adidas“ turbūt nepagalvojo, kaip reaguos tokios šalys kaip Lietuva?

– Jie uždirba iš to pinigus ir negalvoja apie nieką. Bet jei jau taip, kodėl tada nepadarius ir nacistinės Vokietijos simbolikos aprangos? Šiuo klausimu nedrąsūs. 1936 metais olimpiadoje dalyvavo su fašistinės Vokietijos atributika, bet bijodami tokio dizaino neatkuria, nes greičiausiai po teismų ar baudų uždarytų juos visai.

Dabar bando prakišti komunizmą. Buvo netgi toks gandas, kad 2018 metų žiemos olimpiadoje uždraudus dalyvauti Rusijai, šios šalies atletams, kurie startavo po neutralia tautinio olimpinio komiteto vėliava, norėta pagaminti sovietinės simbolikos aprangas. Tačiau komitetas pabijojo skandalo ir to neleido.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.