EUROLYGA 2023

Pasaulį gluminusi legendinės bėgikės istorija: tiesą sužinojo tik po skrodimo

Nors sporto pasaulį tebekurstanti Pietų Afrikos bėgikės Caster Semenya istorija – ryškiausia pastarajame dešimtmetyje, praeityje būta ir ne ką mažiau atgarsio sukėlusių atvejų. Bene įdomiausias jų – taip pat bėgime žibėjusios lenkės Stanislawos Walasiewicz gyvenimas.

 S.Walasiewicz.<br> audiovis.nac.gov.pl nuotr.
 S.Walasiewicz.<br> audiovis.nac.gov.pl nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-28 21:12

Nors S.Walasiewicz mirė prieš beveik keturis dešimtmečius, iki šiol diskutuojama, ar būdama dvilyte, ji turėjo teisę išsaugoti olimpinius medalius bei pasiektus rekordus.

Įspūdingi pasiekimai

S.Walasiewicz, sprendžiant iš apdovanojimų sąrašo, savo laikais buvo viena tituluočiausių Europos sportininkių.

Ji laimėjo 24 šalies čempionatus ir dar 33 kartus tapo tarptautinių varžybų nugalėtoja. S.Walasiewicz turi 2 Europos čempionės titulus, ji taip pat 18 kartų gerino pasaulio rekordus.

Lenkė yra iškovojusi ir du olimpinius medalius – aukso 1932 metais Los Andžele ir sidabro 1936-aisiais Berlyne.

Nelengvas kelias į viršūnę

Bėgikės karjera prasidėjo už Atlanto – Stelos Walsh vardu žinoma mergina sportavo Klivelande. Ten ji atsidūrė iš Lenkijos emigravusi kartu su tėvais.

S.Walasiewicz biografiją rašiusi Marija Rotkevič atskleidė, kad jaunai sportininkei svetimoje šalyje pritapti sekėsi sunkiai.

Nors bėgikė galėjo pasigirti gerais fiziniais duomenimis, Amerikos pilietybės neturėjimas jai ilgą laiką neleido net pretenduoti į šalies olimpinę rinktinę.

1927 metais S.Walasiewicz galiausiai buvo pasiūlyta JAV pilietybė, tačiau dvi dienas prieš priesaiką ji persigalvojo ir įsidarbinusi Lenkijos konsulate Niujorke pradėjo atvirai didžiuotis lenkiška tautybe.

Kita Lenkijos sportininkė, olimpinė disko metimo čempionė Jadviga Weiss, yra pasakojusi, kad S.Walasiewicz, nors ir buvo lenkė, turėjo amerikietišką dvasią.

„Ji buvo kitokia nei mūsų lenkės merginos. Užaugusi Amerikoje, ji buvo nepriklausoma, jai nereikėjo pagalbos, ji visada treniravosi savarankiškai“, – prisiminė J.Weiss.

To, kad S.Walasiewicz buvo dvilytė – turėjo ir moteriškų, ir vyriškų ląstelių – jos karjeros metu niekas tiksliai nežinojo.

Į S.Walasiewicz buvo žiūrima kaip į moterį, nepaisant jos vyriškos išvaizdos.

Bėgikė mirė 1980 metais, per parduotuvės apiplėšimo metu vykusį susišaudymą. Atlikus skrodimą faktas apie jos dvylytiškumą buvo paviešintas.

Kontroversija dėl rezultatų

Visose savo varžybose S.Walasiewicz startavo moterų grupėse. Yra žinoma, kad vienu gyvenimo tarpsniu ji netgi buvo susituokusi su amerikiečių boksininku Harry Neilu Olsonu.

Lenkijos profesorius Kazimiras Kravčinskis yra ne kartą teigęs, jog kaltinti S.Walasiewicz nesąžiningai iškovojus medalius yra neteisinga – tuo metu nebuvo atlikinėjami jokie tyrimai.

Be to, visi asmens dokumentai, tarp jų – ir gimimo liudijimas – bėgikę įvardijo moterimi.

Formalus sprendimas dėl S.Walasiewicz iškovotų medalių ir pasiektų rekordų niekada taip ir nebuvo priimtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.