EUROLYGA 2023

Estijos slidininkai įsivėlė į dopingo skandalą pasaulio čempionate Austrijoje

Estijos slidininkai Karelas Tammjarvas ir Andreasas Veerpalu Austrijoje buvo sulaikyti dėl dopingo vartojimo. Jie ketvirtadienio vakarą jau buvo paleisti iš policijos, nes savo kaltę visiškai pripažino. 

 Andreasas Veerpalu (kairėje) įsivėlė į dopingo skandalą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Andreasas Veerpalu (kairėje) įsivėlė į dopingo skandalą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Treneris Andrusas Veerpalu įsivėlė į dopingo skandalą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Treneris Andrusas Veerpalu įsivėlė į dopingo skandalą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-03-01 10:29, atnaujinta 2019-03-01 13:05

Kiek anksčiau Aleksejus Poltoraninas iš Kazachstano ir austrai Maxas Hauke bei Dominikas Baldaufas taip pat prisipažino vartoję kraujo dopingą per pasaulio slidinėjimo čempionatą Zėfelde (Seefeld, Austrija).

„Deja, bet Estijos slidinėjimo sąjunga turi patvirtinti, kad Estijos slidininkai K.Tammjarvas ir A.Veerpalu prisipažino vartoję dopingą. Tai paaiškėjo po sportininkų pokalbio su treneriu Anti Saarepuu. Tam negali būti jokio pasiteisinimo.“

Atletai savo treneriui patvirtino, kad trečiadienį buvo sulaikyti policijai tiriant bylą dėl dopingo, rašo estų laikraštis „Postimees“.

„Per kelias minutes iš atletų man pavyko sužinoti, kad tai dopingo byla. Daugiau nieko nežinau, tyrimas tęsiamas. Tai susiję su tema, nuodugniai aptarinėjama jau ilgiau nei parą. Abu vaikinai sakė, kad tai dopingo byla. Jie man nesuteikė daugiau jokios informacijos“, – žurnalistams sakė slidininkų treneris A.Saarepuu.

„Paklausiau to abiejų atletų. Jie abu tai patvirtino. Nežinau, kas jų laukia, bet viliuosi, kad jie galės grįžti namo ir čia bus toliau aiškinamasi. Manau, bausmės ir kiti dalykai paaiškės po kurio laiko. Jie nebuvo pripažinti kaltais, tyrimas tęsiamas“, – kalbėjo jis.

Kiti Estijos treneriai Mati Alaveras ir Andrusas Veerpalu yra susiję su „Team Haanja“ komanda, kurios narys A.Poltaraninas taip pat sprisipažino vartojęs dopingą.

Policija išplatino vaizdo įrašą, kuriame matosi, kaip pagautas M.Hauke atlieka nelegalų kraujo perpylimą.

„A.Poltoraninas, D.Baldaufas ir M. auke prisipažino dėl kraujo dopingo ir pateikė tyrėjams visapusiškos bei išsamios informacijos. Šiuo etapu negalime jos atskleisti“, – rašoma Insbruko prokuratūros pranešime, išplatintame po to, kai buvo paleisti Kazachstano atstovas ir abu austrai.

„Dabartiniu tyrimo etapu nėra priežasčių laikyti įtariamus atletus suimtus. Dėl šios priežasties prokuroras sutiko, kad jie būtų paleisti. Tačiau tyrimas jų atžvilgiu dar nebaigtas“, – rašoma pranešime.

Laukiama, kaip į įvykius reaguos Estijos olimpinio komitetas (EOK) ir jo prezidentas Urmas Soorumaa.

Vyksta tolesnis įvykio tyrimas. Slidininkams gresia laisvės atėmimas iki trejų metų.

Vasario 27-ąją dieną Austrijos ir Vokietijos prokuratūros pradėjo bendrą operaciją prieš tarptautinį nusikaltėlių tinklą, kuris užsiėmė dopingo platinimu per pasaulio čempionatą. Be sportininkų Austrijoje ir Vokietijoje dar buvo sulaikyti 4 asmenys (du jų – medikai).

Pasaulio čempionatas Zėfelde vyks iki kovo 3-iosios dienos.

Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) anksčiau pranešė prisidėjusi prie Austrijos teisėsaugos tyrimo ir pridūrė, jog „reidai buvo surengti vykdant platesnę policijos operaciją prieš nusikaltėlius iš kelių Europos šalių“.

Austrija pastaruoju metu agresyviai kovoja su dopingo vartojimu, pernai paaiškėjus, kad Tarptautinės biatlono sąjungos (IBU) skyrius Zalcburge per kelerius metus galimai paėmė net 300 tūkst. JAV dolerių (264 tūkst. eurų) kyšių iš Rusijos pareigūnų, norėjusių nuslėpti dopingo vartojimo atvejus tarp rusų atletų.

Trečiadienį surengti reidai nesusiję su IBU byla, pranešė ją tiriantys prokurorai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.