EUROLYGA 2023

Triatlono federacijos prezidentas purkštauja žiniasklaidai dėl skandalingos informacijos: „Sužinojome paskutiniai“

Po skandalingos naujienos apie pasaulio ultratriatlono čempionę Aliną Rancevą, Lietuvos triatlono federacijos prezidentas Dainius Kopūstas suskubo aiškintis, kodėl jo organizacija paskutinioji sužinojo apie įvykį.

A.Ranceva įkliuvo dėl lieknėjimo preparato.<br>E.Kniežausko nuotr.
A.Ranceva įkliuvo dėl lieknėjimo preparato.<br>E.Kniežausko nuotr.
A.Ranceva įkliuvo dėl lieknėjimo preparato.<br>E.Kniežausko nuotr.
A.Ranceva įkliuvo dėl lieknėjimo preparato.<br>E.Kniežausko nuotr.
E.Kniežausko nuotr.
E.Kniežausko nuotr.
A.Ranceva jau nedalyvaus varžybose.<br>„Pantriblog“ nuotr.
A.Ranceva jau nedalyvaus varžybose.<br>„Pantriblog“ nuotr.
A.Ranceva įkliuvo dėl lieknėjimo preparato.<br>E.Kniežausko nuotr.
A.Ranceva įkliuvo dėl lieknėjimo preparato.<br>E.Kniežausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 5, 2019, 3:56 PM, atnaujinta Dec 5, 2019, 4:14 PM

2019 metų rugpjūčio mėnesio paskutinį savaitgalį A.Ranceva laimėjo varžybas Panevėžyje ir tapo pasaulio ultratriatlono čempione, o šią savaitę išgirdo šokiruojančias naujienas – sportininkės organizme rasta draudžiamų medžiagų. Po pergalės Panevėžyje paimtas A.Rancevos dopingo testas buvo teigiamas.

Čempionė įkliuvo dėl svorio mažinimo žolelių ekstrakto tablečių. Pagal Tarptautinės ultratriatlono federacijos (IUTA) taisykles, A.Ranceva buvo visam gyvenimui pašalinta iš organizacijos varžybų. 36-erių panevėžietės organizme rasta stimuliatorių.

Lietuvos triatlono federacijos prezidento Dainius Kopūsto išplatino pareiškimą, kuriame tikina, kad Panevėžyje ne jo organizacija rengė varžybas ir todėl negali plačiau pakomentuoti situacijos: „Esame šokiruoti. Apie pasaulio ultratriatlono čempionės Alinos Rancevos organizme rastas neleistinas medžiagas sužinojome iš žiniasklaidos, t.y. paskutiniai. Aišku, pradėjome aiškintis, kas, kaip ir kodėl.

Kadangi pasaulio čempionatą organizavo Tarptautinė ultratriatlono asociacija (IUTA) ir Panevėžio triatlono klubas, antidopingo tyrimus užsakė pastarasis. Laikantis taisyklių, atlikus testus, jų rezultatai buvo atsiųsti užsakovui, t.y. Panevėžio triatlono klubui ir IUTA.

Iš ten informacija pirmiau pasiekė žiniasklaidą, o ne mus, Lietuvos triatlono federaciją (LTF). Tuo labiau, kad Alina Ranceva, kaip ir čempionatą organizavusio Panevėžio triatlono klubo vadovas Vidmantas Urbonas, yra Lietuvos triatlono federacijos Vykdomojo komiteto nariai.

Šiais metais Alina nedalyvavo nei vieneriose LTF organizuotose varžybose, nebegalioja ir jos kaip sportininkės licencija.

Būtina paminėti, kad Lietuvos triatlono federacija vadovaujasi Tarptautinės triatlono sąjungos, Europos triatlono sąjungos bei Tarptautinės antidopingo organizacijos (WADA) taisyklėmis, o su IUTA, kuri organizavo pasaulio ultratriatlono čempionatą Panevėžyje, neturiu jokių santykių.

Toliau renkame informaciją, nagrinėjame gautus raštus, kviesime drausmės komisiją, priimsime būtinus sprendimus.

Lietuvos triatlono federacijos, oficialios tarptautinės triatlono federacijos narės, pozicija šiuo klausimu aiški – mes už švarų sportą. Mūsų organizacija netoleruoja sukčiavimo sporte ir stengsis tam užkirsti kelią.“

Visam gyvenimui diskvalifikuotos sportininkės organizme rastas stimuliatorius. „Snaputis yra vienas iš to pavadinimo sinonimų, tačiau WADA sąraše jis yra priskirtas prie draudžiamų medžiagų varžybų metų kaip stimuliatorius. Apskritai stimuliatoriai tiesiogiai veikia centrinę nervų sistemą, pagreitina smegenų ir atskirų kūno dalių veiklą. Jie gali padidinti budrumą bei sumažinti nuovargį. A.Ranceva įkliuvo dėl lieknėjimo preparato.

Svarbu, jog sportininkai žinotų bei suvoktų, kad metileksanaminas yra ir kitų sąraše įvardytų stimuliatorių sudėtyje, todėl jų pavadinimas gali būti visai kitoks. T.y. metileksanaminas gali slėptis ir po kitų stimuliatorių pavadinimais, tarp kurių yra ir snapučių aliejus bei snapučių šaknų ekstraktas, – lrytas.lt patikslino Lietuvos antidopingo agentūra.

Būtent ši medžiaga gali būti randama ir įvairiose lieknėjimui skirtuose preparatuose. Sportininkė sekunde.lt portalui atskleidė, kad būtent toks preparatas ir pakišo jai koją, o jį įsigijo internetinėje parduotuvėje. „Jokiais būdais tai nebuvo mano piktybinė klaida.

Puikiai žinojau, kad čempionato nugalėtojams atliks dopingo testus. Jei nors kiek būčiau įtarusi, kad paprasčiausia žolelė snaputis gali pridaryti tokių nemalonumų, būčiau finišavusi antra ir ramiai gyvenusi.

Perskaičiau ant pakuotės preparato sudėtį, bet joje nepažymėta jokių sportininkams draudžiamų ingredientų.

Nesu profesionali sportininkė, nesu turėjusi mokymų ir sporto daktarų, kurie mane konsultuotų varžyboms. Šito sau negaliu leisti. Ir varžyboms ruošiuosi tik laisvalaikiui, savarankiškai, padedama vyro. Negalėjau net įtarti, kad dėl skysčius varančios žolelės turėsiu tokių nemalonumų“, – kalbėjo sportininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: diskusija po pirmojo prezidento rinkimų turo