EUROLYGA 2023

Pilotui už pergales svarbiau laisvės pojūtis

28-ajame Lietuvos karšto oro balionų čempionate į dangų kilo stipriausi šalies oreiviai. Varžybose pasirodė ir nuolatinis čempionatų dalyvis – kaunietis Gintautas Mockaitis, garsus dėl ilgiausio skrydžio oro balionu rekordo.

G.Mockaitis dangaus platybes oro balionu raižo daugiau nei tris dešimtmečius.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
G.Mockaitis dangaus platybes oro balionu raižo daugiau nei tris dešimtmečius.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skiutaitė

Sep 13, 2020, 11:07 PM

Birštone praėjusį savaitgalį vyko tradicinis Lietuvos karšto oro balionų čempionatas. Šįmet dėl koronaviruso dalyvių buvo mažiau, tačiau kovos dėl to nebuvo mažiau įnirtingos.

Čempionato metu turėjo vykti 6 varžybų skrydžiai, bet dėl permainingų orų atlikti 10 įvairaus sudėtingumo užduočių pilotai galėjo vos 4 skrydžių metu.

Į dangų kilo ir Kauno oreivių klubo „Antis“ oreivio G.Mockaičio pilotuojamas karšto oro balionas.

Oreivystės senbuvis šįkart liko be medalių, tačiau džiaugėsi, kad jam pavyko įvykdyti visas užduotis. Pilotas sakė, jog labiau už pergales jam svarbiau danguje jaučiamas beribis laisvės pojūtis.

Virė įnirtingos kovos

Penkis kartus Lietuvos karšto oro balionų čempionas, aštuonis kartus vicečempionas, įvairių Pasaulio bei Europos čempionatų dalyvis G.Mockaitis gyrė Lietuvos oreivius už tai, kad šįmet jie sugebėjo dalyvauti net dvejose rimtose varžybose: vienos neseniai vyko Vilniuje, o kitos prieš keletą dienų surengtos Birštone.

„Šįmet, kai daugelyje pasaulio šalių dėl COVID-19 ligos oro balionų čempionatai vienas po kito atšaukiami, mes, lietuviai, nepabūgome ir parodėme didelį norą varžytis“, – kalbėjo pašnekovas.

28-ajame Lietuvos karšto oro balionų čempionate dalyvavo 20 Lietuvos komandų, į čempionatą atvyko ir pilotė iš Latvijos. Pasak, G.Mockaičio, gaila, kad sportininkai iš kitų užsienio valstybių neturėjo galimybės varžytis.

„Nors dalyvių gretos šįmet buvo retesnės nei ankstesniais metais, kai varžydavosi apie 30 pilotų, kovos dėl to nebuvo mažiau įnirtingos“, – teigė kaunietis oreivis.

Oreivystės sporte – 32 metus

Oreivystės sportu daugybę metų užsiimantis vyras Birštone surengtame čempionate liko 17-as. Tačiau jis džiaugėsi, jog sėkmingai pakilo į orą ir įvykdė visas 10 užduočių.

„Oreivystės sporte esu 32 metus. Pirmąkart Lietuvos čempionu tapau 1990-aisiais. Po to pasiekiau dar daugybę pergalių.

Prieš dvejus metus metus nutariau, jog ir toliau dalyvausiu čempionatuose, tačiau į aukštumas nepretenduosiu. Man gana. Pergalių džiaugsmą noriu atiduoti jaunimui, kuriam svarbu tobulinti savo skraidymo įgūdžius, siekti rezultatų, pajusti laimėjimo skonį“, – tikino daugkartinis čempionas.

Pasiekė Lietuvos rekordą

Be daugybės titulų, G.Mockaitis yra išgarsėjęs ir kaip ilgiausio skrydžio oro balionu Lietuvos rekordą pasiekęs oreivis.

2015 metais jis per 12 valandų nuskrido apie 100 kilometrų pakilęs Birštone ir nusileidęs šiek tiek už Betygalos.

Oro balione rekordininkas buvo vienas.

Kolegas jam teko iškeisti į papildomus dujų balionus. Įprastai vienam skrydžiui oreiviai paima 4 dujų balionus, o G.Mockaičiui norint pasiekti užsibrėžtą tikslą prireikė 20. Tai sudarė maždaug toną papildomo svorio. Pilotas skrido iki pusės kilometro aukštyje – tai žemiau, tai aukščiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.