EUROLYGA 2023

Svajonei apibėgti pasaulį koją kišo ir žiema Bėgikui A.Ardzijauskui teko atsisakyti sumanymo susitikti su Lietuvos miestų ir miestelių žmonėmis

Buvęs ugniagesys gelbėtojas Aidas Ardzijauskas, pernai spalio mėnesį pradėjęs bėgimą aplink planetą, susidūrė su dviem kliūtimis – virusu ir sniegu, todėl jau žino, kad iki lapkričio 13-osios nepavyks įveikti tiek kilometrų, kiek yra aplink Žemę.

Šiuo metu A.Ardzijauskas dažniausiai saugiai bėgioja nuvalyta Neries upės krantine ar Vingio parke.<br>T.Bauro nuotr.
Šiuo metu A.Ardzijauskas dažniausiai saugiai bėgioja nuvalyta Neries upės krantine ar Vingio parke.<br>T.Bauro nuotr.
2018 metais A.Ardzijauskas iš Dakaro (Senegalas) iki Vilniaus įveikė 8 tūkstančius kilometrų.
2018 metais A.Ardzijauskas iš Dakaro (Senegalas) iki Vilniaus įveikė 8 tūkstančius kilometrų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 1, 2021, 10:33 AM, atnaujinta Mar 1, 2021, 10:34 AM

Įgyvendindamas daug metų brandintą svajonę A.Ardzijauskas dėl judėjimo suvaržymų neturi galimybės iškelti kojos už Vilniaus ribų. Tai reiškia, kad pabėgioti kur nors prie Kauno ar pajūryje jam draudžiama.

Dar daugiau bėdų pridarė sniegas. Dėl nenuvalytų takų bėgti gerokai sunkiau, kad įveiktų kilometrus, bėgikas eikvoja daugiau jėgų.

Tad bėgime aplink pasaulį kilometrus skaičiuojančiam 50 metų A.Ardzijauskui tenka kasdien bėgioti Neries krantine ar Vingio parke. Kito pasirinkimo tiesiog nėra.

Jau tenka didinti apsukas

Sveikindamas su Vasario 16-ąja A.Ardzijauskas priminė, kad tai 139-oji bėgimo diena.

„Šiandien be didelių pastangų pavyko viršyti 60 kilometrų ribą. Po truputį grįžtu į norimą kilometražą“, – pasakojo bėgikas.

Mažinti kilometrų skaičių jį vertė ne tik sniegas. A.Ardzijauskas neseniai grįžo iš Dubajaus, kur bėgiojo spiginant saulei 30 laipsnių karštyje.

Jis dar tik pratinasi prie šaltos lietuviškos žiemos.

Kalnėnuose net nepamėgino

Vasario 8-oji buvo paskutinė A.Ardzijausko lankymosi Dubajuje diena. Kartu tai buvo 131-oji bėgimo diena.

„Nubėgau 73 kilometrus. Išėjo greičiausias bėgimas. Šiandien ilgesnę dienos dalį bėgau be kuprinės, tai atspindi ir laikas. Galima sakyti, kad laikas čia praėjo greitai, tik man norėtųsi daugiau kilometrų.

Deja. Per didelis buvo temperatūrų skirtumas ir trūko papildomų kelių dienų aklimatizuotis“, – socialiniame tinkle rašė A.Ardzijauskas.

A.Ardzijauskas „Sostinei“ pasakojo, kad prieš kelionę į Dubajų Lietuvoje tiktai pradėjo snigti ir šalti, tad jis spėjo laiku pabėgti.

„Kai grįžau namo, atrodė, kad gatvės ir šaligatviai nuvalyti, bet ir vėl prisnigo“, – apgailestavo bėgikas. Kalnėnuose, kur gyvena, A.Ardzijauskas dėl to nė nemėgina bėgioti. Anot jo, bėgimas per sniegą yra sunkus.

Nevargsta saulei kepinant

Kas kita Dubajuje. Tiesa, ten vargino karštis. Buvo dienų, kai pavėsyje termometras rodė 27 laipsnius, o saulės atokaitoje buvo 32 laipsniai karščio.

Aklimatizacija iš šalčio į karštį A.Ardzijauskui nebuvo ilga. Tik nuskridęs jis kitą dieną jau bėgo ir įveikė 75 kilometrus.

Vilnietis labai neplanavo, po kiek kilometrų nubėgs svečioje šalyje. Jis vadovaujasi posakiu: „Dievas geriau už mus žino, kas mums geriau.“

A.Ardzijauskas iš ankstesnių bėgimų patirties žino, kaip reikia elgtis tvyrant karščiui. Vidurdienį geriau pavalgyti, pailsėti ir nemėginti įveikti kilometrų. A.Ardzijauskui yra tekę bėgti Dakare, Amerikos dykumoje.

Dubajuje jis pamėgino bėgti į smėlyno pusę ir iš karto įsitikino, kad saulė kaitina kaip reikiant. Be to, jis bėgo vietove, kuri yra 24 m žemiau jūros lygio, tad savijauta buvo kaip judant įkaitintu kibiru.

Miestas skirtas turistams

Ar būdamas Dubajuje A.Ardzijauskas sutiko daug bendraminčių bėgikų?

„Šalia visų kelių yra šaligatviai, bet jais žmonės bėgioja tik anksti rytą ir vėlai vakare. Yra ir laisvalaikio leidimo zonų. Susiradau maždaug 2,7 kilometro bėgimui skirtą taką.

Ten bėgikų būdavo jau visą dieną. Taip pat dar vieną bėgimo taką radau paplūdimyje. Jis buvo ilgesnis, 7 kilometrų“, – pasakojo vilnietis.

Jo žodžiais, miestas iš tiesų pritaikytas turistams, kad jie turėtų galimybę ne tik bėgioti, bet ir ramiai pasivaikščioti, pasivažinėti dviračiu.

Į Dubajų taip pat atkeliavusi elektrinių paspirtukų mada, nesunku išsinuomoti dviratį.

Atrodo, kad daugybė lietuvių bėga nuo šalčio į šiltesnius kraštus. Tačiau Dubajuje A.Ardzijauskui tik vienoje kitoje vietoje teko išgirsti kalbant lietuviškai.

Daugiau jis sutiko rusakalbių turistų, britų, italų, prancūzų, vokiečių, slovėnų, slovakų.

Kilometrai tirpsta lėčiau

Netrukus bus A.Ardzijausko bėgimo aplink pasaulį apvalus skaičius – 150-oji diena. Kol nebuvo užklupusi žiema, jis per mėnesį nubėgdavo po 2300 kilometrų, tad per penkis mėnesius – 10 tūkst. kilometrų.

Įvairiais skaičiavimais, aplink Žemę – nuo 27 iki 30 tūkst. kilometrų.

Tad bėgimo pradžioje A.Ardzijauskas skaičiavo, kad atstumą aplink pasaulį jis įveiks per 12–13 mėnesių. Finišą jis buvo numatęs lapkričio 13-ąją.

Tačiau gili žiema pakeitė A.Ardzijausko planus. Jis užsibrėžtų per mėnesį kilometrų nebegali įveikti.

„Tuos kilometrus gal ir galėčiau nubėgti, bet reikėtų daug papildomos energijos. Juk galima sakyti, kad bėgdamas sniegu kasiesi vietoje. Dėl to organizmui per pietus reikia papildomo poilsio, anksčiau vakare eiti miegoti. O dar ryte spaudžia šaltis, tai ir vėl bėgti negaliu“, – pasakojo A.Ardzijauskas.

Duomenys tarnauja mokslui

A.Ardzijauskas džiaugėsi, kad jo bėgimas pasitarnauja ir mokslui. Bėgiko kūno pokyčius atidžiai stebi Lietuvos sporto universiteto ir Sporto klinikos Kaune specialistai.

Sporto medikai didelių pokyčių A.Ardzijausko organizme nepastebėjo, nors jis kasdien bėga jau daugiau kaip šimtą dienų.

Tyrėjams A.Ardzijauskas suteikia daug naujų duomenų, nes kitas lietuvis ultrailgų nuotolių bėgikas Piotras Silkinas pernelyg su medikais nedraugavo.

„Taip išeina, kad medikams esu mokslinė medžiaga. Apskritai pasaulyje nedaug žmonių, kurie nubėgtų tokius atstumus per tam tikrą laiką“, – šyptelėjo A.Ardzijauskas.

Jau po A.Ardzijausko Dakaro bėgimo Lietuvos sporto universiteto mokslininkai parašė kelis mokslinius straipsnius.

Kiek tiesos, kad didelė apkrova kenkia bėgikų sąnariams?

A.Ardzijauskas įsitikinęs, kad gelbėja tempimo pratimai: „Žmogus juda dėl raumenų ir sausgyslių. Jeigu jos laisvos, nesusitraukusios, nespaudžia nervų ir paties sąnario, tai kaip ir viskas yra gerai.“

Bėgdamas negali susitikti su žmonėmis

A.Ardzijauskas bėgimą „Aplink pasaulį – su Lietuva širdyje“ pradėjo praėjusių metų spalio 1-ąją.

Dėl koronaviruso grėsmės tūkstančius kilometrų, kurie turėjo nusidriekti per keturis žemynus, jis ketina nubėgti Lietuvos teritorijoje, kasdien įveikdamas apie 80–100 kilometrų.

„Didžiausia mano gyvenimo svajonė buvo apibėgti aplink pasaulį. Tam ruošiausi 20 metų, tačiau koronaviruso pandemija pakoregavo mano planus, tad tuos tūkstančius kilometrų teks įveikti Lietuvoje“, – sakė A.Ardzijauskas. Tačiau virusas dar daugiau pakoregavo jo planus. Bėgdamas A.Ardzijauskas ketino lankyti Lietuvos miestus ir miestelius, susitikti su kolegomis ugniagesiais gelbėtojais ir gyventojais.

Sutiktus žmones jis norėjo skatinti rinktis sveiką gyvenimo būdą, jaunimą – pasirinkti ugniagesio gelbėtojo profesiją, o gyventojus – pasirūpinti savo, artimųjų ir savo namų priešgaisriniu saugumu, būti atsargiems prie vandens telkinių, tačiau užgriuvo judėjimo tarp savivaldybių suvaržymai.

A.Ardzijauskas bėgioti pradėjo 1980 metais, iš viso yra nubėgęs apie 140 tūkst. kilometrų.

2012 metais jis per 24 dienas apibėgo Lietuvą (1089 kilometrai), 2013 metais per 44 dienas – Baltijos jūrą (3266 kilometrai), 2014 metais įveikė per 5 tūkst. kilometrų nuo Los Andželo iki Niujorko, 2018 metais į Vilnių grįžo iš Dakaro, Senegalo sostinės, įveikęs 8 tūkst. kilometrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.