EUROLYGA 2023

Apie ledo šokėjų porą olimpiadoje svajojanti L. Vanagienė kovos dėl Lietuvos pilietybės A. Reed: „Nors rytoj pateiksime dokumentus“

„Žodžių žaismas, kuris Lietuvos delegacijai yra puikiausias: yra puiku, kad viskas pas mus neigiama“, – Švedijos sostinėje tikino Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė. Jau trečiadienį ji kartu su trimis šalies delegatais Stokholmo „Globe“ arenoje stos į kovą bei sieks laimėti ne tik kuo aukštesnę vietą planetos dailiojo čiuožimo čempionate, tačiau namo parsivežti ir aukso vertės dovaną – kelialapį į 2022 metų žiemos žaidynes Pekine.

 A.Reed ir S.Ambrulevičius bei L.Vanagienė.<br> lrytas.lt koliažas
 A.Reed ir S.Ambrulevičius bei L.Vanagienė.<br> lrytas.lt koliažas
 Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Lilija Vanagienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Lilija Vanagienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lilija Vanagienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lilija Vanagienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Ambrulevičius ir A.Reed<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
S.Ambrulevičius ir A.Reed<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Lilija Vanagienė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lilija Vanagienė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lilija Vanagienė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lilija Vanagienė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lilija Vanagienė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lilija Vanagienė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 23, 2021, 7:35 PM

Lietuvos delegaciją Švedijoje sudarys šokėjų pora – 26-erių amerikietė Allison Reed ir 28-erių Saulius Ambrulevičius bei vienetų varžybose kovosianti 21-erių Elžbieta Kropa.

„Visi suvažiavo į Stokholmą ir svarbiausias bei baisiausas klausimas jau atkrito – tiek poros, tiek mūsų delegacijos koronaviruso testai yra neigiami. Jau prasidėjo treniruotės, viskas puiku, nes tiesiog nėra baismių ir blogų emocijų“, – kalbėjo lrytas.lt ilgametė federacijos vadovė ir rinktinės trenerė L.Vanagienė.

Kovo 24-29 dienomis vyksiantis planetos dailiojo čiuožimo čempionatas dėl pandemijos vyks ne tik be žiūrovų, tačiau delegacijos ir sportininkai po neigiamų COVID-19 testų yra patalpinti į taip vadinamą „burbulą“. Neturintys neigiamų išvadų dėl koronaviruso net negalėjo patekti į šalį.

„Allison ir Saulius turėjo atskristi iš Kanados, kur rengėsi pirmenybėms. Buvo labai daug baimių – kokie bus testų atsakymai, ar nebus nukeltų skrydžių, kurie sujauks visą planą. Dabar jau esame ramūs – trečiadienį savo pasirodymą pradės E.Kropa, o kovo 26-27 dienomis dėl metų iššūkio varžysis mūsų pora“, – kalbėjo L.Vanagienė.

Vadovė papasakojo, kad „burbulas“ yra išties labai griežtas – galima būti tik šalia „Globe“ arenos esančiame viešbutyje bei specialiu koridoriumi pasiekti čiuožimo areną. Net ir tarp viešbučio aukštų ne itin siūloma vaikščioti.

L.Vanagienė taip pat pasidžiaugė, kad „Globe“ arena Lietuvai yra sėkminga.

„Krepšininkai auksą čia laimėjo. Na, gal per garsiai būtų kalbėti apie medalius, tačiau labai tikiu, kad ši arena mums padovanos kelialapį į Pekino žaidynes. Aš taip svajoju, bet, kaip sakoma, ledas yra slidus ir kiekviena svajonė gali paslysti“, – 18 metų senumo istoriją prisiminė čiuožimo federacijos prezidentė.

Lietuvos krepšinio rinktinė, vedama trenerio Antano Sireikos, 2003 metais Švedijoje vykusiame Europos krepšinio čempionate nuraškė čempionų laurus, o nugalėtojų taurę kėlė būtent „Globe“ arenoje.

Tuomet sėkmingai turnyrą Noršiopinge pradėję lietuviai persikėlė į Stokholmo areną ir finale įveikė ispanus 93:84.

„Mūsų poros užduotis yra labai paprasta – privalome būti tarp pirmųjų 19 porų, kurios gaus kvietimus į Pekino žaidynes. Po pirmos dienos ir originalaus šokio liks 20 porų iš 32 dalyvavusių, o per laisvąją programą reiks aplenkti bent vieną porą ir svajonė kišenėje“, – kalbėjo L.Vanagienė.

– Ar mūsų pora turi naują šokį pirmenybėms? lrytas.lt paklausė Švedijoje esančios L.Vanagienės.

– Ne. Tai bus praėjusių metų šokis ir praėjusių metų kostiumai. Tačiau patys žinote, kad 2020-aisiais visi svarbiausi turnyrai buvo atšaukti – tiek Europos, tiek ir planetos čempionatai, tad visi dalyviai pateiks teisėjams savo praėjusių metų kompozicijas.

O jau per Pekino olimpiadą bus visiškai kita istorija – reikės naujo šokio, naujų kostiumų, naujos idėjos. Bet sulaukiame to momento, kai tikrai reikės apie tai galvoti.

– Lietuvai Švedijoje atstovaus tik trys sportininkai.

– Jūs juokaujate? Net trys! Mes neturime kur čiuožti, neturime arenų, tačiau galime pasidžiaugti didžiausia sportininkų delegacija iš visų trijų Baltijos šalių.

Tie patys latviai ir estai, kurie turi vos ne kiekviename kaime po čiuožimo areną, delegavo vos po 2 atletus.

Aš nenoriu lygintis su Rusija, kuri užsakomuoju reisu atskraidino į Stokholmą visą lėktuvą varžybose dalyvausiančių sportininkų, tačiau savo šalies nenorėčiau nuvertinti – mes geriausi iš Baltijos šalių.

– Jei Lietuvos šokėjų porai keliama užduotis būti tarp 19 geriausių, kokie reikalavimai yra E.Kropai?

– Žinote, nesame slidininkai ar biatlonininkai, kuriems būti tarp šimto dalyvių yra geras rezultatas. Elžbietai reikia būti tarp 30 sėkmingiausiai kovojusių čiuožėjų.

Jei ji patektų į antros dienos kovas tarp 24 sportininkų, tai būtų tikrai labai įspūdingas rezultatas. Mūsų atletė varžysis jau trečiame pasaulio čempionate, tad patirties turi ir sensacijos įmanomos.

– Jei „ledas bus slidus“ ir mūsų porai nepavyks po Švedijos varžybų vadintis olimpiečiais, ar dar yra koks šansas iškovoti kvietimą į kitų metų žiemos žaidynes?

– Taip, rugsėjį Vokietijos Obersdorfo mieste vyks dar vienas atrankos etapas, po kurio penkios geriausios poros taip pat prasimuš į Pekino olimpiadą. Ten A.Reed ir S.Ambrulevičius šimtu procentų tą kvietimą gautų.

Tačiau mums reikia dabar ir čia – nenorime atidėlioti svajonę dar pusmečiui. Reikia Švedijoje viską padaryti, kad kelialapis būtų kišenėje ir pradėtume ramiai rengtis žaidynėms. Jokių po to – tik dabar...

– Kelialapis į Pekino žaidynes dar ne viskas. Reikia galvoti ir apie tai, kad iškovojus kvietimą į žaidynes teks mąstyti ir apie A.Reed pilietybės klausimą. Juk ji amerikietė. Jūsų federacija pasirengusi šiai kovai?

– Nors rytoj galime Prezidentūrai pateikti visus reikiamus dokumentus Allison pilietybei. Turime viską, kas būtina prašymui. Tačiau norime rankose turėti vieną iš svarbių dokumentų – kvietimą į žaidynes.

Žinau, kad yra begalė skeptikų, kurie ir vėl prikiš Isabellos Tobias istoriją. Tačiau Allison situacija visiškai kita – ji senokai yra Lietuvoje, turėjo metinę vizą, dabar turi trejų metų leidimą gyventi mūsų šalyje.

Tad tai yra labai svarūs argumentai šokėjai gauti lietuvišką pasą. Aš tikiuosi, kad tie argumentai padės šį klausimą išspręsti teigiamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.