EUROLYGA 2023

Olimpinis auksas Rusijos propagandai: 15-metę „pamaitinus“ dopingu – užtikrinta V. Putino Rusijos pergalė

Kamila Valijeva tapo naujausia nesibaigiančios Rusijos dopingo skandalų virtinės auka – ant jaunos sportininkės pečių krenta ne tik oficialiai patvirtinti sunkūs kaltinimai, bet ir gėda dailiojo čiuožimo bendruomenėje.

 Neabejojama – kad ir kokia bus K.Valijevos istorijos baigtis – Rusijos propaganda ją išnaudos savo naudai.<br> lrytas.lt montažas.
 Neabejojama – kad ir kokia bus K.Valijevos istorijos baigtis – Rusijos propaganda ją išnaudos savo naudai.<br> lrytas.lt montažas.
Vladimiras Putinas.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>TASS/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>TASS/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>AP/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>AP/Scanpix nuotr.
K.Valijeva ir E.Tutberidzė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
K.Valijeva ir E.Tutberidzė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>TASS/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>TASS/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>AP/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>AP/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>AFP/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Feb 12, 2022, 8:06 PM, atnaujinta Feb 12, 2022, 8:29 PM

Tačiau nors ir lygių neturinti, K.Valijeva – tik vaikas, tad kas kaltas, kad pirmąja olimpinėse žaidynėse keturgubą šuolį atlikusia moterimi tapusi 15-metė atsidūrė 2022 metų Pekino žiemos olimpines žaidynes drebinančio skandalo centre?

Šioje istorijoje mes žiūrime į du bokštus, tačiau abu sergsti tą pačią tvirtovę – Rusijos dopingo sistemą, kurią pasaulis viliasi išrovęs su šaknimis, bet sulig kiekvienomis žaidynėmis po didžiojo skandalo vis dažniau prisimena šokiruojančius faktus apie slaptus kambarius, keičiamus dopingo mėginius ir naikinamus duomenis.

Našta – ant vaiko pečių

K.Valijeva atsidūrė žiaurioje situacijoje. Antidopingo taisyklių procesas automatiškai ją pasmerkia – jeigu taip nutiktų, kad sportininkė nebus pašalinta, jos gyvenimą vis tiek lydės dėmė, kurią atsimins visas pasaulis.

Bet K.Valijeva – ne tik dailiojo čiuožimo žvaigždė, bet ir vaikas. Jeigu kažkas jai davė draudžiamą medžiagą – trimetazidiną – tada mes kalbame apie vaiko išnaudojimą, o tai – nusikaltimas. Nusikaltimas prieš K.Valijevą, svarsto „The Guardian“ žurnalistas Barney Ronay.

Šį skandalingą atvejį, kaip ir įvairius Kinijos skandalus Pekino žaidynėse, jis vadina paprasčiausiu lėlių teatru, o sportininkes – aukomis.

Ir siūlo žvilgsnį nukreipti ten, kur jis ir turėtų būti – daugybę klausimų turėtų atsakyti ne K.Valijeva, o jos trenerė Eteri Tutberidzė. 47-erių Rusijos dailiojo čiuožimo pergalių architektė iš vaikų išspaudžia viską, ką gali jų kūnai – alinančios treniruotės, stresas, gausybė taisyklių ir viskas, kad būtų pasiektas tas be galo saldus jėgos-svorio santykis.

Čempionių mokytoja nekalba. Ji viską vadina paskalomis. Ją, kaip ir K.Valijevą, gina Rusija.

Aišku tik viena – K.Valijevos situacija laimingai jau neišsispręs ir nėra jokių abejonių – Pekino olimpinės žaidynės bet kuriuo atveju paliks tą pašvinkusį dvelksmą.

Suveikęs V.Putino grasinimas

Tačiau šis vaiką įpynęs dopingo skandalas turi ir kitą medalio pusę. Kaip rašė „Yahoo! Sports“ sklitininkas Danas Wetzelis – „Rusijos propagandos auksą“.

2017 metais, kai pasaulis jau žinojo apie Rusijos valdžios remiamą dopingo sistemą, Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) paskelbė: ši šalis negalės dalyvauti 2018 metų Pjongčango žiemos žaidynėse (vėliau dėl pažeidimų draudimas pratęstas ir 2022 metams).

Skelbdamas sankcijas IOC prezidentas Thomas Bachas skambiai deklaravo, kad Rusija kalta dėl „beprecedentės atakos prieš olimpinių žaidynių integralumą.“

Tik šiuose žodžiuose buvo kabliukas – Rusijos sportininkai – kaip žinome – galėjo dalyvauti žaidynėse, jeigu iki tol nebuvo pagauti vartojant dopingą ar neatsidūrė per didelį tyrimą surinktuose dokumentuose. Jie tiesiog susibūrė ne po „Rusijos“, o „Rusijos olimpinio komiteto (ROC)“ vėliava. Beje, pastarosios simbolis – olimpinė ugnis, kurios spalvos – kaip ir Rusijos vėliavos.

Tie patys žmonės, tie patys treneriai, tos pačios spalvos. Ir tas pats „laimėk bet kokia kaina“ nusistatymas. Tik pavadinimas kitoks. Beveik.

Prie to prisidėjo ir Vladimiras Putinas, kuris įspėjo IOC gerai apgalvoti sankcijas. Rusija iki šiol tvirtina, kad yra nekalta, o tikrasis skandalas ne sukčiavimas, o tai, kad „bijodami konkurencijos amerikiečiai išsigalvojo skandalą.“

Rusija tikino, kad gali boikotuoti olimpines žaidynes, o kartu tai gali padaryti ir jai kitos palankios valstybės.

Kai IOC paskelbė apie sankcijas, boikotas neįvyko. Rusija netgi pernelyg neprieštaravo. Neprieštaravo ir buvęs KGB agentas.

V.Putinas dabar Rusiją per valdžios valdomą žiniasklaidą gali lengva ranka piešti kaip Vakarų agresijos auką, kuri vis tiek siunčia savo herojus į olimpines žaidynes, kur kiekvienas atletų triumfas – viską pasakanti pergalė prieš Vakarus.

Rusija apsimeta auka ir kartu yra agresyvus peštukas. Vienu metu.

„Olimpiada nėra vien tik apie dailųjį čiuožimą, slidinėjimą arba kitą sportą, – „Yahoo! Sports“ sakė Merilendo universiteto profesorė ir Rusijos propagandos ekspertė Sarah Oates. – „Viskas – dėl nacionalinio pasididžiavimo. Tad nors olimpiada turėtų būti apie tai, kaip sportas kartu suburia visą pasaulį, realybėje viskas sukasi apie savus valstybių naratyvus.“

„Propagandos auksas“

Dabar mes stebime K.Valijevos skandalą. Jį atskleidė britų žurnalistai jau sulaukia grasinimų mirtimi, Pekine rusų žurnalistai demonstruoja pyktį, antraštės skalambija apie kovą už sportininkę. Jos situaciją sprendžia Sporto arbitražas (CAS).

K.Valijeva gali būti išmesta iš olimpinių žaidynių, o taip gali nuplaukti Rusijos auksas dailiojo čiuožimo individualiose varžybose. Rusija gali netekti ir komandinių varžybų aukso, kurį nukalė būtent K.Valijeva.

Kad ir koks scenarijus susiklostys – įtakos V.Putino tikslams jis neturės. Skandalas Rusijai nėra bloga reklama – tai galimybė, kuri praktiškai neturi minusų.

„Kaltinimai dopingu Rusijai gali būti propagandos auksas“, – taip situaciją įvertino S.Oates.

Jau dabar svarstoma apie didelę tikimybę, kad K.Valijevos treneriai tyčia dopingu maitino vaiką, o ši net nežinojo, kas vyksta. Juk taip jie gali sukurti geriausią čiuožėją pasaulyje arba tiesiog bus pagauti. Rusijai tai didelio skirtumo neturi – svarbu didysis paveikslas.

„Esant tokiam intensyviam politiniam klimatui Rusija gali lengvai pasinaudoti kaltinimais nacionalinei herojei ir sukurti propagandą“, – kalbėjo ekspertė.

Ši situacija – patalas, kurį pasiklojo pati IOC, kuriai pritrūko drąsos, kad už iki tol neregėto mąsto dopingo sistemą Rusijai tiesiog neleistų varžytis olimpiadoje.

„Mes ėmėmės griežtų veiksmų. Rusija nesivaržo taip, kaip anksčiau. Jiems negalima turėti vėliavos, himno ir kitų dalykų. Tai – tikrai griežtos sankcijos“, – sakė IOC atstovas spaudai Markas Adamsas.

Bet vadinamųjų „griežtų sankcijų“ padariniai tik auga ir auga – visai kaip sniego gniūžtė, paleista nuo kalno.

„Situacija tinka jų įprastam „mes prieš Vakarus“ naratyvui. Jie sako, kad su sportininkais elgiamasi negarbingai, o toks elgesys – tik įrodymas, kad su Rusija taip elgiamasi visame pasaulyje. Rusija arba pasuka savaip arba visiškai ignoruoja įrodymus dėl dopingo. Jie viską panaudoja paprastai – rodo Rusiją kaip auką, o tai – stipri strategija“, – pasakojo S.Oates.

Rusijos pergalė – garantuota

Jeigu K.Valijevai bus leista ir toliau varžytis, Rusija džiaugsis, kad įveikė sistemą ir tuo didžiuosis, nes žino, kad ant ledo jos įveikti negali niekas. Tokiu atveju K.Valijeva pasirodys individualiose varžybose ir mažai abejonių, kad ji nelaimėtų aukso. Jos triumfą Rusija galės naudoti kaip spjūvį Vakarams – juk jie nesustabdomi.

„Laikyk aukštai iškėlusi galvą. Tu – rusė. Didžiuokis savimi ir visus nugalėk“, – tokius žodžius viešai bėrė Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, dopingo skandalą vadinantis „nesusipratimu.“

O jeigu K.Valijevos byla pasisuks į kitą pusę ir jai nebus leista varžytis, o rusai neteks aukso medalio? Tokiu atveju Rusijos naratyvas „mes prieš Vakarus“ bus tik stipresnis.

O K.Valijevos kolegės – įspūdingų gebėjimų dailiojo čiuožimo žvaigždės Anna Ščerbakova ir Aleksandra Trusova – galės „atkeršyti už šalį“.

Be K.Valijevos tik jos tautietės gali atlikti keturgubą šuolį, tad jos irgi yra favoritės susirinkti medalius.

Tad K.Valijevos istorijos baigtis yra svari tarptautinei bendruomenei ir sportui, bet ne Rusijai. Bet kuriuo atveju Rusija laimės.

Parengta pagal „The Guardian“ ir „Yahoo! Sports“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.