EUROLYGA 2023

Pekine medalius laimėję rusų sportininkai liks be prabangių mašinų – teks imti tik medinius rublius

Pirmą kartą per pastaruosius 16 metų olimpiadose medalius laimėję agresorės Rusijos sportininkai bus apdovanoti ne automobiliais, o tik piniginėmis premijomis. Rusijos olimpiečių rėmimo fondas (RFOR) paskelbė neva sugalvojęs pakeisti tradiciją ir žaidynių čempionus bei prizininkus neapdovanoti prabangiais užsienietiškais automobiliais, tačiau iš esmės fondas priverstas yra daryti dėl visų užsienio kompanijų pasitraukimo iš šalies dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

 Rusų olimpiečiai medalininkai negaus BMW automobilių.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusų olimpiečiai medalininkai negaus BMW automobilių.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusų olimpiečiai medalininkai negaus BMW automobilių.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusų olimpiečiai medalininkai negaus BMW automobilių.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 11, 2022, 9:22 PM, atnaujinta Apr 11, 2022, 9:31 PM

Iškilminga automobilių dovanojimo olimpiadų prizininkams ceremonija rengta nuo 2006-ųjų Maskvos Raudonojoje aikštėje ir ji buvo vykdoma aštuonis kartus – dažniausiai iškart po priėmimo pas prezidentą Vladimirą Putiną.

Tačiau šį kartą vietoje automobilių Pekino olimpiados medalininkai gaus tik pinigines išmokas už mašinas, prilygstančias valstybės apdovanojimams.

Kalbame apie tokias sumas: žiemos žaidynių čempionams bus skiriami 4 milijonai rublių (46,5 tūkst. eurų), sidabro medalininkams – 2,5 milijono rublių (apie 29 tūkst. eurų), bronziniams medalininkams – 1,7 milijono rublių (19,7 tūkst. eurų).

„Atsižvelgdama į susidariusią situaciją fondo vadovybė nusprendė automobilius pakeisti piniginėmis premijomis žiemos olimpinių žaidynių Pekine čempionams ir prizininkams.

Jų dydis prilygsta valstybės nustatytoms išmokoms“, – rusų fondo spaudos tarnybos atstovo žodžius cituoja TASS.

Mašinų neteko 68 Pekine pasižymėję argesoriaus sportininkai (25 iš jų yra ledo ritulininkai). Pagal 2022 m. olimpinių žaidynių rezultatus į Rusiją sugrįžo 15 olimpinių čempionų, 41 sidabro apdovanojimo laimėtojas ir 12 bronzos medalių turėtojai.

Pekino olimpiados medalininkams beliko tik ryti seilę prisiminus, kad po Tokijo žaidynių nugalėtojai gavo BMW automobilius: už auksą ar kelis apdovanojimus buvo skirti X5 modeliai, kurių vertė buvo apie šešis milijonus rublių, už sidabrą – X3, už bronzą – X1. Pastarųjų mašinų vertė siekė 3-4 mln. rublių.

Patys Rusijos sporto atstovai kraipo galvomis ir pusiau tylomis kalba, kad už 4 mln. rublių vargu ar galima būtų įsigyti BMW. Ir apskritai, ar galima būtų dabar nusipirkti ne rusišką automobilį.

„Elitinio užsienietiško automobilio priežiūra reikalauja daug pinigų, o tai gali sau leisti tik daugiausiai uždirbantys sportininkai. Tuo tarpu bandymas parduoti tokią dovaną ant ratų sportininkus kai kada įstumia į nepatogią padėtį prieš sirgalius ir fondą.

Todėl jo pardavimas iki tol buvo interpretuojama kaip nepagarbos rėmėjams apraiška. Todėl dabar geriau iškart skirti pinigus sportininkui, o ne versti jį pardavinėti“, – kalbėjo fondo atstovas.

„Viskas gerai. Svarbiausia, kad mus vis palaiko. Labai ačiū! – tikino 2018 ir 2022 metų olimpiados prizininkas greitojo čiuožimo atstovas trumpuoju taku Semionas Jelistratovas.

„Jei reikėtų rinktis tarp pinigų ir mašinos, pasirinkčiau mašiną, tačiau reikia susitaikyti su tuo, kas siūloma, – kalbėjo snieglentininkas dviejų žaidynių prizininkas Sergejus Ridzikas. – Kita vertus, dingo ta tradicija, kuri buvo jau ne vienerius metus.

Gal kažką ir pavyks nusipirkti už tuos pinigus, tačiau tikrai nelabai gerą mašina. Apmaudu, kad vasaros olimpiadų prizininkai gavo mašinas, o mes – ne“.

„Šoku nuo tramplino ne dėl automobilių“, – sakė 2022 m. olimpinių žaidynių prizininkė Irina Avakumova.

„Žinoma, skirtumas tarp automobilių ir pinigų yra didelis“, – „RB Sport“ citavo Rusijos slidinėjimo komandos trenerį Jurijų Borodavką.

Manoma, iškilmingas 2022 metų olimpiados nugalėtojų ir prizininkų priėmimas, kuriame dalyvaus Rusijos vyriausybės nariai, įvyks balandžio 26 d.

Primename, kad žaidynės Pekine šiemet vyko vasario 4–21 dienomis. Joms pasibaigus Rusija vasario 24-ąją užpuolė Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?