EUROLYGA 2023

Rusijoje piktžiugiškai šaipomasi: Latvijos pasą turėjusi gimnastė spjovė į reikalavimą apsispręsti ir sugrįžo į Maskvą

19-metė gimnastė Jelizaveta Polstianaja pastarosiomis dienomis tapo labiausiai apkalbama meninės gimnastikos atstove Rusijoje ir Latvijoje. Ji gimė Jūrmaloje, bet visą gyvenimą gyveno Maskvoje, kiekvieną vasarą atvykdama prie Baltijos jūros pas savo gimines. Tačiau dabar sportininkė į Latviją vyks tik kaip turistė – šios šalies pasą turėjusi gimnastė nepanoro atsisakyti Rusijos pilietybės ir todėl buvo išbraukta iš nacionalinės komandos

19-metė gimnastė Jelizaveta Polstianaja atstovavo Latvijai, tačiau galiausiai sugrįš į Rusiją.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
19-metė gimnastė Jelizaveta Polstianaja atstovavo Latvijai, tačiau galiausiai sugrįš į Rusiją.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
19-metė gimnastė Jelizaveta Polstianaja atstovavo Latvijai, tačiau galiausiai sugrįš į Rusiją.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
19-metė gimnastė Jelizaveta Polstianaja atstovavo Latvijai, tačiau galiausiai sugrįš į Rusiją.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 18, 2022, 9:58 AM, atnaujinta Aug 18, 2022, 10:05 AM

2018 metais sportininkė gavo Latvijos pilietybę: teigiama, kad tai buvo abipusė nauda – tiek gimnastikos federacijos valdžiai, tiek ir pačiai gimnastei.

Mat Latvija gavo stiprią sportininkę savo į nacionalinės komandos gretas, o meninės gimnastikos atstovė – galimybę pasirodyti aukščiausiame lygyje.

Neva tada, prieš ketverius metus, Jelizavetai buvo pažadėta, kad dėl išduoto jai Rusijos paso Latvijoje sportininkė niekada neturės problemų.

Bet vasario 24-ąją Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą, žudydama civilius žmones, naikindama miestus ir siekdama užkariauti nepriklausomą valstybę.

Dabar Rusijos propaganda tiesiog mėgaujasi nuskriaustosios vaidmenyje – Latvija atsisakė sportininkės paslaugų, ją išbraukė iš nacionalinės komandos sąrašo, kuri rugsėjį turi pasirodyti pasaulio čempionate.

Ir pagrindinis motyvas dėl keliamo šaršalo – J. Polstianaja nesutiko su Latvijos olimpinio komiteto reikalvimu atsisakyti Rusijos pilietybės. Sportininkė pranešė, kad to nedarys, jokių ultimatumų nepriims ir galiausiai sugrįš į Maskvą visam laikui.

Sportininkė jau oficialiai paskelbė, kad po Latvijoje kilusio skandalo su jos pilietybe ji nesirengia tęsti sportinės karjeros šioje šalyje.

Plačiau aiškindama savo pareiškimą, J.Plostianaja agentūrai LETA sakė, jog gavusi iš olimpinio komiteto laišką su ultimatumu.

Ji neva privalėjo atsisakyti Rusijos pilietybės ir tik tada galėtų toliau atstovauti Latvijai. To nepadarius sportininkė turi būti pašalinta iš komandos. Apsispręsti ji turėjo iki rugpjūčio pabaigos, tačiau to termino jai neprireikė – ji lieka ištikima Rusijai.

„Liepos 29 dieną man pranešus, kad neplanuoju atsisakyti Rusijos pilietybės, mane išbraukė iš rinktinės, kuri dalyvaus pasaulio čempionate ir iki jo vyksiančiuose turnyruose San Marine ir Rumunijoje.

Su treneriu nusprendėme stabdyti karjerą. Kaip jau sakiau, pašalinimo iš rinktinės priežastis – turima Rusijos pilietybė, kurios negaliu ir nenoriu atsisakyti.

Situacija atrodė kaip neišsprendžiama problema. Buvau prislėgta ir man reikėjo artimųjų palaikymo, todėl nusprendžiau grįžti į Rusiją. Ten mano šeima, ten draugai, ten aš visą laiką jaučiausi laiminga – tiek sportuodama, tiek gyvendama“, – savo laiške rašė sportininkė.

Ji taip pat laiške aiškino, kodėl toliau negali siekti sportinių aukštumų su Latvijos vėliava.

„2022 metų gegužės 18 dieną Latvijos olimpinio komiteto (LOK) priimtos įstatymo pataisos dėl Rusijos pilietybę turinčių sportininkų neleidžia man toliau eiti savo tikslo link – patekti nacionalinę ekipą ir bandyti dalyvauti olimpinėse žaidynėse.

Per visą sportinę karjerą šeima pilnai finansavo mano treniruotes ir pasirodymą turnyruose. Patekimas į Latvijos olimpinę rinktinę leido tik iš dalies nuimti nuo jos tam tikrą finansinę naštą.

LOK finansavimo praradimas dėl nenoro prarasti Rusijos paso nebuvo ta priežastimi, kodėl traukiuosi iš Latvijos.

Tai tik todėl, kad ateityje man nebus leista dalyvauti atrankos varžybose į olimpines žaidynes. Dėl minėtų aplinkybių, mano sportinės veiklos suspendavimo ir susiklosčiusios neigiamos situacijos, aš nebematau galimybės tęsti sportinę karjerą Latvijoje“, – komentavo raštu savo poziciją J.Polstianaja.

Rusijos žiniasklaida jau mėgaujasi sportininkės sugrįžimu į Maskvą, tikina, kad toks elgesys su gimnaste tik parodo rusofobijos protrūkį Baltijos šalyje bei diskriminaciją rasiniu požymiu.

„Latvijos žiniasklaida man inkriminuoja priekaištus dėl neva pavartoto žodžio „ultimatumas“, susisijusio su Latvijos olimpinio komiteto laišku man, kur kalbama apie būtinybę atsisakyti kitos šalies pilietybės.

Aš pavartojau tą žodį, bet ten tikrai viskas buvo pateikta nedviprasmiška – arba sutinki, arba nieko.

Laiškas, kuris man buvo atsiųstas, buvo latvių kalba, todėl iš pradžių paprašiau gimnastikos federacijos sekretorės, kad ji išverstų tą raštą, o po to padarėme tai ir patys.

Buvo aiškiai parašyta, kad Latvijos olimpinė sąjunga – sąjunga, o ne komitetas, nors prasmė išlieka ta pati – mėnesiui sustabdo bendradarbiavimą su manimi. Klausimas – mano Rusijos pilietybė. Ir būtinumas jos atsisakyti.

Šis mėnuo turi baigtis rugpjūčio pabaigoje. Jei būčiau priėmusi sprendimą kitokį, nei sugrįžti į Maskvą, bendradarbiavimas būtų atnaujintas. Bet jų požiūriu aš padariau neteisingą sprendimą – buvo tikimąsi kito varianto.

O nemaloniausia, kad žmonės, kurie matė šį olipinės sąjungos laišką, kurie su manimi bendravo ir matė situaciją, tyli. Nors jie turi galimybę pasakyti visą tiesą, jog buvau verčiama apsispręsti.

Bet per pastarąją savaitę man niekas iš Latvijos neparašė – nei iš federacijos, nei iš trenerių štabo. Mane tarsi „nukirto“. Ji išėjo, na ir viskas“, – rusų r-sport portalui guodėsi buvusi Latvijos sportininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.