EUROLYGA 2023

M. Carlsenas nutraukė tylą dėl šachmatų pasaulį sukrėtusio skandalo: viešai apkaltino H. Niemanną sukčiavimu

Šachmatų pasaulio čempionas Magnusas Carlsenas nutraukė tylą dėl šachmatus sukrėtusio skandalo ir apkaltino amerikietį Hansą Niemanną sukčiavus daugiau nei jis pats viešai pripažino bei teigė, kad sukčiavimo atvejų būta pastaruoju metu.

Šachmatų pasaulio čempionas Magnusas Carlsenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šachmatų pasaulio čempionas Magnusas Carlsenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 8:47 AM

Norvegijos didmeistris taip pat suabejojo H.Niemanno stulbinamu kilimu per pastaruosius metus, pavadindamas jį „neįprastu“, ir prisipažino, kad jam taip pat kilo įtarimų dėl 19-mečio amerikiečio elgesio, kai šio mėnesio pradžioje jis pralaimėjo jam juodosiomis figūromis „Sinquefield“ taurės turnyre.

M.Carlsenas sakė, kad dėl to pirmą kartą karjeroje pasitraukė iš turnyro, o praėjusią savaitę norvegas vėl apstulbino šachmatų pasaulį, pasidavęs vos po vieno ėjimo prieš tą patį varžovą internetinėje partijoje.

Iki pirmadienio vakaro M.Carlsenas situaciją komentavo paslaptingai. Tačiau tviteryje paskelbtame pareiškime norvegas aiškiai išreiškė savo jausmus.

„Kai Niemannas paskutinę minutę buvo pakviestas į 2022 m. „Sinquefield“ taurės turnyrą, prieš varžybas stipriai svarsčiau galimybę pasitraukti, – atskleidė jis. – Galiausiai nusprendžiau žaisti. Manau, kad H.Niemannas sukčiavo daugiau ir ilgiau, nei viešai pripažino.

„Jo pažanga už lentos ribų buvo neįprasta, o per visą mūsų partiją „Sinquefield“ turės turnyre man susidarė įspūdis, kad kritinėse pozicijose jis nebuvo įsitempęs ar net pilnai susikoncentravęs į žaidimą, o mane, juodosiomis figūrėlėmis apžaidė taip, kaip, manau, gali tik nedaugelis žaidėjų. Ši partija padėjo pakeisti mano požiūrį“, – paaiškino pasaulio čempionas.

Po to, kai nugalėjo M.Carlseną, H. Niemannas tikino, kad „per kažkokį juokingą stebuklą“ atspėjo, koks bus neįprastas jo varžovo atidarymas (pirmieji ėjimai), ir jam pasiruošė.

„Pasaulio čempionui turi būti gėda pralaimėti man, – tada sakė H.Niemannas. – Man jo gaila.“

Nors H.Niemannas yra prisipažinęs sukčiavęs interneto varžybose, būdamas 12-os ir 16-os metų, jis garsiai neigė pastaruosius kaltinimus ir tvirtino, kad dabar yra „švarus“. Jis apkaltino jam pretenzijas reiškiančius asmenis bandymu sužlugdyti jo karjerą ir teigė, kad yra pasirengęs net žaisti nuogas, kad įrodytų savo nekaltumą.

Tačiau portalas „Chess.com“ vėliau pareiškė manantis, kad H.Niemannas internete sukčiavo dažniau, ir parodė jam tai patvirtinančius įrodymus. H.Niemannui buvo uždrausta dalyvauti populiariausioje kompiuterinių šachamtų žaidimo svetainėje ir jos renginiuose.

Savo ruožtu pirmadienio vakarą M.Carlsenas pareiškė, kad daugiau nežais su H.Niemannu ar kitu žaidėju, kuris, jo manymu, sukčiavo. „Turime kažką daryti su sukčiavimu, ir iš savo pusės ateityje nenoriu žaisti prieš žmones, kurie praeityje ne kartą sukčiavo, nes nežinau, ko jie gali imtis ateityje“, – dienraščiui „The Guardian“ sakė jis.

„Manau, kad sukčiavimas šachmatuose yra didelė problema ir egzistencinė grėsmė žaidimui. Taip pat manau, kad šachmatų organizatoriai ir tie, kuriems rūpi mūsų mylimo žaidimo šventumas, turėtų rimtai apsvarstyti galimybę padidinti saugumo priemones ir sukčiavimo aptikimo metodus už šachmatų lentos“, – pridūrė jis.

Norvegas tvirtino, kad norėjo pasakyti daugiau, tačiau jo galimybės buvo ribotos, neturint aiškaus H.Niemanno leidimo kalbėti atvirai. „Kol kas galėjau kalbėti tik savo veiksmais, o tais veiksmais aiškiai pasakiau, kad nenoriu žaisti šachmatais su H.Niemannu.“

„Tikiuosi, kad tiesa šiuo klausimu paaiškės, kad ir kokia ji būtų. Žinau, kad mano veiksmai nuvylė daugelį šachmatų bendruomenės narių. Aš esu nusivylęs. Noriu žaisti šachmatais aukščiausiu lygiu geriausiose varžybose“, – apgailestavo M.Carlsenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.