EUROLYGA 2023

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad M. Carlseno apkaltintas H. Niemannas greičiausiai sukčiavo daugiau nei 100 šachmatų partijų Amerikietis atsitraukti neketina

Antradienį nugriaudėjo naujausias sprogimas šachmatų pasaulį iki pamatų sukrėtusiame skandale – atlikus Hanso Niemanno partijų tyrimą paaiškėjo, kad amerikiečių didmeistris sukčiavo kur kas dažniau, nei buvo atskleista anksčiau.

Hansas Niemannas.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Hansas Niemannas.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2022, 6:28 PM

72 puslapių ataskaitoje, kurią parengė pagrindinė kompiuterinių šachmatų svetainė „Chess.com“ ir išanalizavo leidinys „Wall Street Journal“, nustatyta, kad H.Niemannas „greičiausiai gavo neteisėtą pagalbą daugiau nei 100 internetinių partijų“ dar 2020 m., įskaitant turnyrus, kuriuose buvo išmokami piniginiai prizai.

Įtarimai dėl 19-mečio, kuris per pastaruosius ketverius metus žaibiškai pakilo į geriausių pasaulio šachmatininkų 50-uką, iš pradžių sustiprėjo praėjusį mėnesį, kai pasaulio čempionas Magnusas Carlsenas dviprasmiškai užsiminė, o vėliau tiesiai pareiškė, kad amerikietis laimi neteisėtomis priemonėmis.

H.Niemannas griežtai paneigė kaltinimus, nors prisipažino, kad praeityje bent du kartus pažeidė sąžiningo žaidimo taisykles naudodamasis šachmatų variklių pagalba: pirmą kartą būdamas 12-os metų internetiniame turnyre, o vėliau 16 metų, kuomet žaidė nereitinguojamas partijas gyvos transliacijos metu.

Tačiau „Chess.com“ ataskaitoje, kurioje remiamasi sukčiavimo aptikimo įrankiais, įskaitant žaidėjo ėjimų palyginimą su galingų superkompiuterių rekomenduojamais ėjimais, pateikta įtikinamų duomenimis pagrįstų įrodymų, kurie smarkiai prieštarauja šiems teiginiams.

Tyrimo metu nebuvo padaryta jokių išvadų dėl H.Niemanno partijų žaidžiant prie lentos, tačiau buvo atkreiptas dėmesys į šešis svarbių varžybų gyvus susitikimus, nurodant, kad juos „verta toliau tirti remiantis duomenimis“.

Tyrime, kuris buvo paskelbtas antradienio vakarą, teigiama, kad H.Niemannas privačiai prisipažino dėl kaltinimų, o vėliau jam buvo kuriam laikui uždrausta lankytis populiariausioje pasaulyje šachmatų platformoje „Chess.com“.

Skandalas įsiplieskė rugsėjo mėnesį, kai H.Niemannas Sent Luise vykusiame 500 tūkst. JAV dolerių vertės „Sinquefield“ taurės turnyre nugalėjo pasaulio čempioną Magnusą Carlseną žaisdamas juodosiomis figūromis ir nutraukė jo 53 partijų be pralaimėjimo seriją klasikinių šachmatų partijose prie lentos.

Šokiruojantis pralaimėjimas ir M.Carlseno pasitraukimas iš turnyro išsuko komentarų ir kaltinimų, kad H.Niemannas sukčiavo, sūkurį, tarp jų ir iš amerikiečių didmeistrio Hikaru Nakamuros, kadaise užėmusio antrąją vietą pasaulyje.

Nepatenkintas H.Niemanno paaiškinimu, kad jis kažkokiu būdu atspėjo, kokius pradinius ėjimus žais norvegas, M.Carlsenas staiga pasitraukė iš turnyro, o tai buvo praktiškai beprecedentis sprendimas, kuris buvo suprastas kaip protesto aktas.

„Jei kalbėsiu, turėsiu didelių bėdų“, – tviteryje tuomet parašė M.Carlsenas, darydamas aiškią užuominą apie nederamą elgesį iš varžovo pusės.

Po dviejų savaičių kontroversija dar labiau įsiliepsnojo, kai M.Carlsenas ir H.Niemannas vėl susitiko internetinio „Julius Baer Generation Cup“ turnyro šeštajame rate ir geriausias pasaulio šachmatininkas sensacingai pasidavė atlikęs vos vieną ėjimą.

Po savaitės M.Carlsenas pagaliau paaiškino savo mįslingas užuominas oficialiu pareiškimu, kuriame teigė nenorintis „žaisti prieš žmones, kurie praeityje ne kartą sukčiavo“, ir tikino, kad H.Niemannas sukčiavo „daugiau, nei prisipažino“.

„Kai H.Niemannas paskutinę minutę buvo pakviestas į 2022 m. „Sinquefield“ taurės turnyrą, prieš renginį stipriai svarsčiau galimybę pasitraukti, – tuomet kalbėjo M.Carlsenas. – Galiausiai nusprendžiau žaisti. Manau, kad H.Niemannas sukčiavo daugiau ir ilgiau nei viešai prisipažino.

Jo pažanga prie lentos buvo neįprasta, o per visą mūsų partiją „Sinquefield“ taurės turnyre man susidarė įspūdis, kad kritinėse pozicijose jis nebuvo įsitempęs ar net pilnai susikoncentravęs į žaidimą, o mane, juodosiomis figūrėlėmis apžaidė taip, kaip, manau, gali tik nedaugelis žaidėjų. Ši partija padėjo pakeisti mano požiūrį“, – paaiškino pasaulio čempionas.

„Chess.com“ pranešime pritariama M.Carlseno vertinimui dėl neįprastai spartaus H.Niemanno kilimo Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) pasauliniame reitinge.

Per ketverius metus jis pelnė 350 reitingo taškų ir vos per tris mėnesius stulbinamai pasikėlė savo turimus taškus nuo 2500 iki 2600.

Tyrimo ataskaitoje jo kilimas apibūdinamas kaip „statistiškai išskirtinis“, tačiau joje nedaroma tvirta išvada, kad jis sukčiavo kokiose nors partijose prie lentos.

„Neskaitant žaidimo internete, Hansas yra sparčiausiai kylantis klasikinių šachmatų žaidėjas per visą šiuolaikinę istoriją, – sakoma ataskaitoje. – Vertinant vien pagal reitingą, Hansas turėtų būti priskiriamas šiai geriausių jaunųjų žaidėjų grupei. Nors neabejojame, kad Hansas yra talentingas žaidėjas, pažymime, kad jo rezultatai statistiškai yra išskirtiniai.“

Ataskaitoje toliau aiškinama „Chess.com“ sukčiavimo aptikimo priemonių metodika:

„Analizė, lyginanti ėjimus su šachmatų variklių rekomenduojamais ėjimais; žaidėjo ankstesnių rezultatų ir jėgos profilio tyrimai; elgesio stebėjimas, pavyzdžiui, ar žaidėjai žaisdami atidaro kitas naršykles; ir didmeistrių sąžiningo žaidimo analitikų indėlis.“

Pažymima, kad ši metodika atskleidė, jog „dešimtys“ didmeistrių buvo pagauti sukčiaujantys „Chess.com“ internetinėse partijose, įskaitant keturis iš dabartinio geriausių pasaulio didmeistrių šimtuko, kurie visi dėl sukčiavimo prisipažino.

Tyrime taip pat buvo aptarta įdomi H.Niemanno po žaidimo atlikta stulbinančios pergalės prieš M.Carlseną Sent Luise analizė. Šią pergalę geriausi šachmatų žaidėjai tuomet apibūdino kaip „neatitinkančią pasirengimo lygio, kuris, Hanso teigimu, buvo naudojamas žaidžiant partiją, ir analizės lygio, reikalingo norint nugalėti pasaulio šachmatų čempioną“.

Pastaraisiais metais H.Niemannas atkakliai neigė bet kokius nusižengimus, o praėjus dienai po pergalės prieš M.Carlseną „Sinquefield“ taurės turnyre pareiškė, kad praeityje yra sukčiavęs tik du kartus.

„Aš sukčiavau atsitiktinėse partijose „Chess.com“, – tuomet tikino H.Niemannas. – Buvau su tuo susidūręs. Aš prisipažinau. Ir tai yra didžiausia mano gyvenimo klaida. Ir man labai gėda. Pasakau visam pasauliui, nes nenoriu, kad apie mane būtų neteisingai kalbama ir nenoriu gandų. Niekada nesu apgaudinėjęs per gyvą žaidimą. Ir išskyrus tada, kai man buvo 12 metų, niekada nesu sukčiavęs turnyre su piniginiais prizais.“

Praėjusią savaitę FIDE išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad ji suburs savo trijų asmenų komisiją, kuri išnagrinės kaltinimus.

„Tyrimas bus dvejopas: bus tikrinami pasaulio čempiono teiginiai apie tariamą H.Niemanno sukčiavimą ir paties H.Niemanno pareiškimas dėl sukčiavimo internete, – rašoma pareiškime. – Ekspertų grupė užtikrins teisingą sprendimą, tyrimo metu gindama abiejų šalių teises.“

Pirmasis H. Niemanno pasirodymas po tyrimo

Trečiadienį kaltinimais apipiltas amerikiečių didmeistris H.Niemannas, pirmą kartą viešai pasirodęs po to, kai atlikus tyrimą paaiškėjo, kad jis sukčiavo daugiau kaip 100 internetinių partijų, t. y. kur kas dažniau, nei buvo atskleidęs anksčiau, laikėsi tvirtai ir demonstravo priešišką kaltintojams poziciją.

Netrukus po to, kai JAV šachmatų čempionato pirmajame rate nepalankiomis juodosiomis figūromis nugalėjo 15-metį Christopherį Yoo, H.Niemannas, duodamas lakonišką interviu po žaidimo, kalbėjo trumpai, mažiau nei minutę, ir tvirtino, kad „neketina atsitraukti“ dėl įtarimų nesąžiningu žaidimu, kurie grasina visam laikui aptemdyti kylančią jo karjerą, kuri iki praėjusio mėnesio buvo kupina vilčių.

„Manau, kad šios rungtynės yra žinia visiems, – sakė H.Niemannas. – Visas šis reikalas prasidėjo nuo to, kad sakiau, jog šachmatai kalba patys už save, ir manau, kad šis žaidimas kalbėjo pats už save ir parodė, koks šachmatininkas esu. Jis taip pat parodė, kad nesiruošiu nusileisti ir ketinu čia žaisti savo geriausius šachmatus, nepaisant patiriamo spaudimo, ir tai viskas, ką galiu pasakyti apie šią partiją. Šachmatai kalba patys už save, tai viskas, ką galiu pasakyti.“

Kai transliacijos vedėjas buvo bepradedantis klausti apie trečiadienio partiją, H.Niemannas jį nutraukė.

„Atsiprašau, tai viskas, – pasakė H.Niemannas prieš skubiai išeidamas iš studijos. – Galite tai palikti savo interpretacijai, bet ačiū. Štai ir viskas. Tai viskas, ką norėjau pasakyti, tai buvo toks gražus žaidimas, kad man jo net nereikia apibūdinti.“

Keturiolika žaidėjų susirinko į Sent Luiso šachmatų klubą varžytis dėl 262 tūkst. JAV dolerių piniginio prizo ir JAV čempiono titulo – tai elitinė grupė, kurioje yra trys iš dešimties geriausių FIDE reitingo žaidėjų: dabartinis JAV čempionas Wesley So, buvęs pretendentas į pasaulio čempiono titulą Fabiano Caruana ir Levonas Aronianas, buvęs antrasis pasaulio šachmatininkas, pernai pakeitęs pilietybę iš Armėnijos į Jungtinių Valstijų.

Visi jie pirmąją turnyro dieną trečiadienį sužaidė lygiosiomis, todėl H.Niemannas liko lentelės viršūnėje kartu su Samu Sevianu, baltosiomis figūromis įveikusiu Elshaną Moradiabadi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.