EUROLYGA 2023

Šių laikų rankinio klasika – finale vėl kovos Prancūzija ir Danija

Danijos ir Prancūzijos komandų rungtynės yra šių laikų vyrų rankinio klasika. Sekmadienį sirgaliai galės pasimėgauti dar viena jų dvikova, kuri įvyks pasaulio pirmenybių finale.

Šių laikų rankinio klasika – finale vėl kovos Prancūzija ir Danija.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Šių laikų rankinio klasika – finale vėl kovos Prancūzija ir Danija.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2023, 11:59 PM

Pasaulio pirmenybių aukso medaliai sekmadienį „Stockholmsarenan“ stadione bus įteikti Danijos arba Prancūzijos rankininkams. Šios komandos penktadienį laimėjo pusfinalio rungtynes ir iškovojo teisę susiremti svarbiausiame turnyro mače.

Pasaulio čempionės vardą ginanti Danija nugalėjo Ispaniją 26:23 (15:10), olimpinė čempionė Prancūzija – Europos čempionę Švediją 31:26 (16:12).

Švedai ir ispanai sekmadienį kovos dėl bronzos medalių.

Finalininkai

Prancūzijos rinktinė iki šiol pasaulio pirmenybių medalius iškovojo vienuolika kartų (šešis aukso, vieną sidabro ir keturis bronzos), Danijos – šešis kartus (du aukso, tris sidabro ir vieną bronzos).

2019 ir 2021 metais aukso medaliais pasidabinusi Danijos rinktinė siekia trečiojo iš eilės titulo. Iki šiol nė vienai komandai nepavyko tapti pasaulio čempione tris kartus iš eilės.

Prancūzijos rinktinė buvo pasaulio čempionė 1995, 2001, 2009, 2011, 2015 ir 2017 metais.

Prancūzijos ir Danijos rinktinės didžiųjų turnyrų finale susitiks penktą kartą. 2011 metų pasaulio, 2014 metų Europos pirmenybėse ir pernai Tokijo olimpinių žaidynių finale šių komandų dvikovą laimėjo Prancūzija. Danija buvo stipresnė tik 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių finale.

Prancūzas Nikola Karabatičius, danai Mikkelis Hansenas ir vartininkas Niklasas Landinas žaidė visuose keturiuose tarpusavio finaluose ir ruošiasi žaisti sekmadienį.

Praradimas

Švedijos rinktinė į pusfinalio rungtynes žengė be pagrindinio įžaidėjo Jimo Gottfridssono, kuris patyrė sunkią rankos traumą praėjusiame mače. Tuo tarpu į prancūzų gretas grįžo puolimo lyderis – šiose pirmenybėse dėl nedidelės traumos mažai žaidęs Dika Memas.

Ko gero, daug svarbesnis veiksnys buvo J.Gottfridssono praradimas. Švedams labai trūko ir jo kūrybingumo, ir sugebėjimo atgaivinti komandą. Gaivinti reikėjo vos be visą laiką, nes iniciatyva beveik visą laiką buvo Prancūzijos rinktinės rankose. Šeimininkai vienintelį kartą pirmavo rungtynių pradžioje (2:3), o paskui olimpinius čempionus rimtai pagąsdino tik antrojo kėlinio viduryje, kai dukart sumažino atsilikimą iki dviejų įvarčių (22:24 ir 23:25).

Įtikinamai

Danijos rinktinė pusfinalio rungtynėse įmetė du pirmuosius įvarčius ir po to nė sykio neleido ispanams persverti rezultato. Kai 15-ąją min. rezultatas tapo 9:5, Ispanijos rinktinės treneris Jordi Ribera neiškentė ir paprašė minutės pertraukėlės, bet vaizdas aikštėje nepasikeitė. Ispanai tik trumpam priartėjo, tačiau prieš pat pertrauką danai dar labiau padidino persvarą 15:10.

Intrigą antrojo kėlinio viduryje atkūrė Danijos rinktinės treneris Nikolajus Jakobsenas. Nors žaidimas vis dar vyko pagal jo planą ir skirtumas beveik nesikeitė, N.Jakobsenas nusprendė paprašyti minutės pertraukėlės. Per ją savojo trenerio nurodymus geriau išgirdo Ispanijos rankininkai. Jie įmetė tris įvarčius paeiliui ir sumažino atsilikimą 19:20. Vis dėlto tai buvo viskas, ką penktadienio vakarą sugebėjo padaryti Ispanijos komanda – netrukus Danijos rinktinė, kurios patikimą užnugarį užtikrino geriausio rungtynių žaidėjo prizu apdovanotas vartininkas Niklasas Landinas, surengė dar vieną keturių įvarčių spurtą, padidino skirtumą 25:20 ir pateko į finalą.

Aistros

Nors didžiąją rungtynių dalį sąlygas diktavo Danijos rinktinė, aistrų netrūko, o 26-ąją min. aikštėje kilo masinis susistumdymas. Ispanas Danielis Duišebajevas greitoje atakoje mesdamas į vartus pataikė vartininkui N.Landinui į petį. Tačiau danų vartininkas reagavo taip, tarsi kamuolys būtų pataikęs į galvą.

Apgauti teisėjų nepavyko. Išskyrę įsikarščiavusius rankininkus, teisėjai peržiūrėjo vaizdo įrašą ir labai greitai paskelbė, kad D.Duišebajevui neskirs jokios bausmės. Jei kamuolys būtų tikrai pataikęs į veidą, ispanui būtų grėsusi net ir raudona kortelė.

Žiūrovai

Dengtame „Stockholmsarenan“ stadione Švedijos ir Prancūzijos rankininkų mačą stebėjo 19 tūkstančių žiūrovų. Tuo tarpu Gdansko arenoje, kurioje žaidė Danijos ir Ispanijos rinktinės, liko labai daug tuščių vietų. Šiose rungtynėse buvo tik 6,5 tūkst. žiūrovų.

Dviejose šalyse rengiamo turnyro rungtynių vietos paskirstytos neįprastai. Trečiadienį dvejos ketvirtfinalio rungtynės buvo žaidžiamos Stokholme, kitos dvejos – Gdanske. Pusfinalio etape Stokholmas ir Gdanskas pasidalijo po vienerias rungtynes.

Tačiau Danijos rinktinei, kuri iki pusfinalio visas rungtynes žaidė Švedijoje (abiejų grupių etapų – Malmėje, ketvirtfinalio – Stokholme), dėl vienerių pusfinalio rungtynių reikėjo keliauti į Gdanską.

Turnyro rengėjai sudarė keistą formulę, pagal kurią Danijos rinktinė būtų likusi žaisti Stokholme pusfinalio rungtynes, jei į pusfinalį nebūtų patekusi pagrindinė pasaulio pirmenybių šeimininkė Švedijos komanda.

Gdanskas per šias pirmenybes priėmė vos trejas rungtynes. Sekmadienį visos stipriausios komandos žais Švedijos sostinėje.

Pusfinalis

Ispanija – Danija 23:26 (10:15). A.Duišebajevas 5, Solė 4 / Pytlickas 6, Saugstrupas 5, Hansenas 4. Gdanskas. 6567 žr.

Prancūzija – Švedija 31:26 (16:12). Fabregas 6, Mahe 5, Memas 5, Remili 4, Tournat 4 / E.Johanssonas 5, D.Petterssonas 4, Carlsbogardas 4. Raudona kortelė – Carlsbogardas (Švedija). Stokholmas. 19128 žr.

Pusfinalis dėl 5–8 vietų

Vokietija – Egiptas 35:34 (po pratęsimo; 17:14, 30:30). Knorras 7 / Mohamedas 7, Elderaa 7. Stokholmas. 3604 žr.

Norvegija – Vengrija 33:25 (16:13). Sagosenas 7 / Lėkai 6. Stokholmas. 9081 žr.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.