EUROLYGA 2023

Geriausia Irano šachmatininkė priversta gyventi tremtyje už tai, kad atsisakė dėvėti galvos apdangalą

Kai viena perspektyviausių pasaulio šachmatininkių, 25-erių iranietė Sara Khadem, solidarizuodamasi su protestų judėjimu Irane nusprendė tarptautiniame turnyre žaisti be galvos apdangalo, ji manė, kad blogiausia, kas jai gali nutikti, bus įspėjimas.

Geriausia Irano šachmatininkė Sara Khadem.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Geriausia Irano šachmatininkė Sara Khadem.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Irano šachmatininkė Sara Khadem ir Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Irano šachmatininkė Sara Khadem ir Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 14, 2023, 10:04 PM

Vietoj to ji negali grįžti į Iraną – jos laukia arešto dokumentai, todėl dabar ji su vyru ir vienerių metų sūnumi slapta glaudžiasi pietų Ispanijoje.

Ji ir jos šeima paprašė neatskleisti tikslios jos buvimo vietos, nes jie nerimauja, kad net už tūkstančių kilometrų nuo Irano gali susilaukti pasekmių.

Pagal Irano istatymus, moterys privalo viešumoje dėvėti galvos apdangalus, net ir būdamos užsienyje. Tačiau kai kurios jų nusprendžia to nedaryti, taip palaikydamos moteris ir mergaites, kurios vadovauja protestams šalyje po to, kai rugsėjo mėn. areštinėje žuvo 22 metų Mahsa Amini.

S.Khadem sakė, kad jos sprendimas žaisti praėjusių metų gruodžio mėnesį Kazachstane vykusiame turnyre be galvos apdangalo keitėsi lėtai. Dalyvės juos dėvėjo tik prieš kameras, ir ji manė, kad tai veidmainiška. Atsižvelgdama į moterų ir merginų aukas Irano gatvėse, kai kurios iš jų rizikuoja savo gyvybe, todėl šachmatininkė sakė, kad tai buvo mažiausia, ką ji galėjo padaryti.

Ji it pati svarstė galimybę prisijungti prie demonstrantų Irane, tačiau to nepadarė dėl savo mažamečio sūnaus Samo. „Aš turiu įsipareigojimų jam ir pamaniau, kad galbūt galėčiau panaudoti savo įtaką kitais būdais“, – britų transliuotojui BBC sakė ji.

S.Khadem šachmatais varžybose žaidžia nuo maždaug aštuonerių metų. Tai ne pirmas kartas, kai ji nusižengia griežtoms Irano Islamo Respublikos elgesio taisyklėms.

2020 m. iš Teherano oro uosto pakilusį ukrainiečių lėktuvą numušė, kaip paaiškėjo, Irano revoliucinės gvardijos korpusas ir pražudė 176 žmones. Praėjo trys dienos, kol valdžios institucijos pripažino savo klaidą.

S.Khadem tuomet socialinėje žiniasklaidoje pareiškė, kad planuoja palikti nacionalinę komandą. Apie skrydį ji neužsiminė, tačiau buvo priversta pasirašyti prisipažinimą, kuriame teigė, kad savo įrašu neturėjo omenyje nieko politiško.

Kitą kartą nuvykus į oro uostą, jos pasas buvo konfiskuotas. Ji manė, kad jos karjera baigta.

Ar dabar, kai jos gyvenimas visiškai pasikeitė, ji gailisi? Nedvejodama ji atsakė, kad ne. „Man trūksta šeimos, bet nepasakyčiau, kad gailiuosi dėl sprendimo. Aš vis dar atstovauju Iranui, esu iranietė ir Irano žmonės vis dar laiko mane iraniete.“

Stebina tai, kad ji nelaiko savęs politiška, nors pripažįsta, kad Irane daug kas yra politiška. „Nesu aktyvistė ir neturiu jokių žinučių žmonėms, kurie tiek daug rizikuoja. Žmonės, kurie protestuoja gatvėse, įkvepia mane ir daugelį kitų“, – sakė ji.

Jos vyras Ardeshiras Ahmadi yra kino režisierius ir internetinių laidų vedėjas, kuris taip pat yra tiesiogiai patyręs, kad atsidūrė netinkamoje Islamo Respublikos pusėje. Už dokumentinį filmą apie hiphopą jis buvo sumuštas ir įkalintas trims mėnesiams. Sprendimas, dėl kurio jie pabėgo gyventi tremtyje Ispanijoje, buvo bendras.

S.Khadem galėjo likti Ispanijoje dėl auksinės vizos taisyklės, pagal kurią pusės milijono eurų vertės nekilnojamąjį turtą nusipirkęs asmuo gali gauti leidimą gyventi šalyje.

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas pakvietė S.Khadem susitikti su juo. Ši diena pasirodė esanti saldžiai karčia.

„Būtent tą dieną man buvo išduotas įsakymas dėl arešto namuose (Irane). Taigi mane apėmė dviprasmiški jausmai: šioje šalyje buvau įvertinta, o savo šalyje, kurioje pasiekiau daug laimėjimų, gavau arešto dokumentus“, – guodėsi ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.