EUROLYGA 2023

Europos čempionato atrankos finišas: dėl ko paskutiniame atrankos ture kovos Lietuvos rankininkai?

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė sekmadienį Šveicarijoje žais paskutines Europos pirmenybių atrankos turnyro rungtynes. Lietuvos rankininkai dar gali iškovoti kelialapį į 2024 metų Europos pirmenybes, bet taip pat svarbu neatsidurti tarp pačių blogiausių ir išvengti papildomų atrankos vargų kitame atrankos cikle.

Lietuvos ir Vengrijos rankinio rinktinių mačas.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos ir Vengrijos rankinio rinktinių mačas.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos ir Vengrijos rankinio rinktinių mačas.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos ir Vengrijos rankinio rinktinių mačas.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos ir Vengrijos rankinio rinktinių mačas.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos ir Vengrijos rankinio rinktinių mačas.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos ir Vengrijos rankinio rinktinių mačas.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos ir Vengrijos rankinio rinktinių mačas.<br>rankinis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 29, 2023, 12:05 PM, atnaujinta Apr 29, 2023, 12:09 PM

Iškovoti kelialapį

Lietuvos rankininkai Europos pirmenybių atrankos turnyre per penkerias rungtynes iškovojo tik 2 taškus ir 6-ojoje grupėje užima paskutinę ketvirtąją vietą. Nepaisant to, lietuviai dar neprarado galimybės iškovoti kelialapį į baigiamąjį turnyrą.

Trečiąją vietą grupėje užimanti Gruzijos rinktinė taip pat turi 2 taškus. Gruzinai lenkia mūsiškius dėl geresnių rezultatų tarpusavio rungtynėse (Lietuvos komanda išvykoje pralaimėjo 18:32, namie nugalėjo tik 35:27).

Atrankos varžybos vyksta aštuoniose grupėse, o kelialapius taip pat iškovos keturios geriausios trečiąją vietą užimsiančios komandos. Trečiųjų vietų įskaitoje neskaičiuojami rezultatai, pasiekti rungtynėse su grupių autsaideriais.

Sekmadienį paskutiniajame ture ir lietuviai, ir gruzinai išvykose žais su grupės lyderiais, kurie jau užsitikrino kelialapius į Europos pirmenybes. Lietuviai iškeliavo į Šveicariją, gruzinai – į Vengriją.

Aritmetika

Lietuvos rinktinei pirmiausiai reikia pakilti į trečiąją vietą. Kad ši sąlyga būtų įvykdyta, lietuviai privalo sekmadienį iškovoti bent vienu tašku daugiau negu gruzinai.

Jei ši užduotis būtų įvykdyta, Lietuvos rinktinės konkurentėmis taptų kitų grupių trečiosios komandos. Pagal patį palankiausią scenarijų, lietuviams gali užtekti vieno taško.

Jau aišku, kad trijose grupėse (4-ojoje, 5-ojoje ir 7-ojoje) komandos, kurios užims trečiąją vietą, turės bent 2 įskaitinius taškus.

Tačiau jei lietuviai sekmadienį iškovotų bent tašką ir aplenktų gruzinus, o kitose grupėse žaidžiančios Turkijos (1-oji), Slovakijos, Suomijos (2-oji), Estijos, Izraelio (3-ioji) ir Italijos (8-oji) rinktinės pralaimėtų, Lietuvos rinktinė gautų kelialapį į Vokietiją.

Paskutiniajame ture visos paminėtos komandos, kaip ir lietuviai, išvykose žais su favoritais.

Yra ir priešingas scenarijus. Jei Lietuvos rinktinė nugalėtų šveicarus ir aplenktų gruzinus, bet vienoje iš paminėtų kitų grupių (1-ojoje, 2-ojoje, 3-iojoje ar 8-ojoje) autsaideriai taip pat pateiktų staigmeną ir iškovotų du taškus, reikėtų skaičiuoti įvarčių skirtumą.

Lietuvos rinktinės įvarčių skirtumas yra vienas iš blogiausių – daug blogesnis negu Italijos, Estijos ar Suomijos. Tokiu atveju lietuviams nepadėtų net ir Šveicarijoje pasiekta pergalė.

Išvengti papildomos atrankos

Keturios blogiausios sekmadienį pasibaigsiančio atrankos turnyro komandos kitame atrankos turnyre, kuriame bus kovojama dėl kelialapių į 2026 metų Europos pirmenybes, privalės varžybas pradėti išankstiniame atkrintamajame etape.

Papildomi vargai laukia keturių silpniausių komandų, šiame atrankos turnyre grupėse užimsiančių paskutiniąsias vietas.

Didelės grėsmės, kad tarp keturių silpniausiųjų atsidurs Lietuvos rinktinė, nėra. Nors lietuviai 6-ojoje grupėje yra paskutiniai, jie iškovojo 2 taškus. Tuo tarpu keturių kitų grupių autsaideriai taškų neturi.

Tai – Belgijos, Kosovo, Liuksemburgo ir Latvijos rinktinės. Šios keturios komandos paskutiniajame ture išvykose žais su favoritais, todėl mažai tikėtina, kad iškovos pergales ir pagerins padėtį. Belgai sekmadienį keliaus į Kroatiją, kosoviečiai – į Slovėniją, liuksemburgiečiai – į Portugaliją, latviai – į Lenkiją.

Veikiausiai būtent šios keturios komandos 2026 metų Europos pirmenybių atrankos išankstiniame atkrintamajame etape susitiks su Didžiosios Britanijos, Bulgarijos, Kipro ir Andoros rinktinėmis, kurios šiais metais įveikė pirmuosius atrankos barjerus.

Kelialapiai

Europos pirmenybės vyks 2024 metų sausio 10–28 dienomis Vokietijoje.

Turnyro šeimininkei Vokietijai bei praėjusių pirmenybių prizininkėms Švedijai, Ispanijai ir Danijai žaisti atrankos turnyre nereikėjo.

Atrankos turnyre kelialapius į Vokietiją jau užsitikrino trylika komandų: Vengrija, Šveicarija (6-oji grupė), Portugalija (1-oji), Norvegija, Serbija (2-oji), Islandija, Čekija (3-ioji), Austrija (4-oji), Kroatija, Nyderlandai (5-oji), Slovėnija (7-oji), Prancūzija ir Lenkija (8-oji).

Likusių septynių kelialapių savininkai paaiškės sekmadienį.

Virtuali trečiųjų komandų įskaita

Grupė Komanda Vieta Tšk. 6 turo varžovai

1 Š.Makedonija 2 6 (2) N Turkija Turkija 3 4 (0) S Š.Makedonija

2 Slovakija 3 2 (0) S Serbija Suomija 4 2 (0) S Norvegija

3 Estija 3 2 (0) S Islandija Izraelis 4 2 (0) S Čekija

4 Rumunija 2 4 (2) S Ukraina Farerų Salos 3 4 (2) S Austrija Ukraina 4 2 (0) N Rumunija

5 Kroatija 1 7 (5) N Belgija Nyderlandai 2 7 (3) N Graikija Graikija 3 6 (2) S Nyderlandai

6 Gruzija 3 2 (0) S Vengrija Lietuva 4 2 (0) S Šveicarija

7 Juodkalnija 2 6 (2) N Bosnija ir Herc. Bosnija ir Herc. 3 6 (2) S Juodkalnija

8 Italija 3 4 (0) S Prancūzija

Skliaustuose – taškai, kurie būtų įskaityti trečiųjų komandų įskaitoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.