EUROLYGA 2023

Brolius Aleknas treniruojantis M. Jusis Paryžiaus žaidynėse regi net tris Lietuvos disko metikus

Penktadienį Jelgavoje (Latvija), Sportland taurės varžybose, dalyvavęs disko metikas Martynas Alekna geriausiu bandymu įrankį numetė 67.23 m ir daugiau nei trimis metrais pagerino asmeninį rekordą. Šį rezultatą užfiksavęs Martynas įvykdė normatyvą (67.00 m) ir pateko į rugpjūčio 19–27 dienomis Budapešte (Vengrija) vyksiantį pasaulio čempionatą.

 M. Jusis.<br>A.Pliadžio/LLAF nuotr.
 M. Jusis.<br>A.Pliadžio/LLAF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2023, 9:30 PM

Dar gegužės 18 d. Švedijoje, „Tjalves Discus Gala“ varžybose, M. Alekna diską numetė lygiai 64 m ir tuo metu asmeninį rekordą pagerino net 3.81 m. Visgi, tai buvo tik pradžia, kadangi jau birželio 3 d., LLAF taurės varžybose, sportininkas įrankį nusviedė 64.20 m ir dar kartą pagerino rekordą. Vos po šešių dienų Latvijoje užfiksuotas dar 3.03 m tolimesnis rezultatas – 67.23 m.

Šis rezultatas yra geresnis nei 2024 metų olimpinių žaidynių Paryžiuje (Prancūzija) normatyvas (67.20 m), tačiau atrankos sistema į šias varžybas atsidarys tik liepos 1 d., todėl tokį rezultatą dar teks pakartoti ateityje.

Tokius staigius rezultatų pokyčius ir progresą geriausiai iš arti mato Martyno treneris Mantas Jusis, kuris akcentavo didelį ir atsakingą darbą žiemos sezone: „Daug dirbome ties detalėmis, techniniu atžvilgiu. Seniau visi aspektai buvo geri, išskyrus techniką, todėl skyrus daugiau laiko jai, matosi rezultatai, pavyzdžiui, daugiau greičio metant diską.“

Treneris pabrėžė, kad nors vėjas šioje rungtyje įtakos turi, ji nėra esminė: „Labiau nuo metiko priklauso, nes arba tu išnaudoji šansą arba ne. Palangoje per Lietuvos ilgų metimų čempionatą, esant panašiam vėjui kaip dabar Latvijoje, Martynas metė 58.68 m, o treniruotėje be vėjo yra metęs virš 66 m.“

Jau kurį laiką M. Jusis viešai deklaravo viltį pasaulio čempionate išvysti 3 disko metikus iš Lietuvos, tiesa, galvojama buvo labiau apie Martyno patekimą per reitingavimo sistemą. „Įvykdžius normatyvą reikia džiaugtis, nes buvo numatytas ilgas ir varginantis sezonas su daug startų ir skaičiavimo“, – neslėpė Martyno treneris.

„Apskritai, prieš vasaros sezoną buvo bėdelių, mikrotraumelių, tačiau viską išsprendėme. Dabar Martynas yra aukščiausiame pike ir savo karjeroje dar niekada nėra geriau metęs“, – pasakojo M. Jusis, kuris pridūrė, jog dabar svarbiausia bus įvaldyti stabilumą ir automatinį metimą.

Jau šią savaitę į Lietuvą iš NCAA čempionato grįš kitas Manto auklėtinis, Mykolas Alekna, kuris prisijungs prie bendrų treniruočių. „Kartu sportuosime Vingio parke, todėl bus tiek emocinis pakilimas, tiek gera konkurencija treniruotėse“, – pasidžiaugė M. Jusis.

Pasak brolių Aleknų trenerio, dabar Martynui svarbiausia gauti aukšto lygio varžybų praktikos: „Šiam auklėtiniui dar tik 22 metai, todėl jis nėra sukaupęs pakankamai patirties varžytis su geriausiais disko metikais. Reikia apsiprasti su konkurencija, kad nebūtų sugriuvimų.“

Iki pasaulio čempionato starto likus kiek daugiau nei dviems mėnesiams, M. Jusis galvoja ne tik apie jį, bet ir apie realią galimybę patekti į olimpines žaidynes: „Dabar reikia be traumų pasiruošti čempionatui, o jame, tikiu, kad Martynas gali mesti 64–67 m. To turėtų užtekti patekimui į finalą, o patekimas tarp dvylikos stipriausiųjų garantuotų lengvaatlečiui valstybinę stipendiją.“

Šiuo metu į čempionatą įvykdę normatyvus yra 3 lietuviai, visi jie – disko metikai (Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius 67 m ribą permetė dar praėjusią vasarą – aut. past.). Visose rungtyse, išskyrus 35 km sportinį ėjimą ir maratoną, atranka užsidarys liepos 30 d.

Jau dabar aišku, kad Lietuvos delegaciją Budapešte sudarys mažiausiai 5 lengvaatlečiai, kadangi be disko metikų į čempionatą per reitingavimo sistemą pateko Loreta Kančytė (maratonas) ir Austėja Kavaliauskaitė (35 km sportinis ėjimas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.