EUROLYGA 2023

Lietuvos antidopingo agentūros iniciatyva bus plečiamas dopingo medžiagų sąrašas

Lietuvos Respublikos Vyriausybė pritarė Lietuvos Respublikos tam tikrų dopingo medžiagų kontrolės įstatymo pakeitimui. Įstatymas papildytas naujomis medžiagomis, atsižvelgiant į Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) sąrašą, kuris yra atnaujinamas kiekvienais metais. Tam, kad medžiaga būtų įtraukta į Draudžiamų medžiagų sąrašą turi atitikti tam tikrus reikalavimus ir vienas svarbiausių – gali pakenkti sportininkų sveikatai.

2022 metais pagal trijų bylų rezultatus Lietuvos antidopingo agentūra kreipėsi į policiją dėl įtariamo draudžiamųjų dopingo medžiagų platinimo pagal minėtą įstatymą.<br>T.Bauro nuotr.
2022 metais pagal trijų bylų rezultatus Lietuvos antidopingo agentūra kreipėsi į policiją dėl įtariamo draudžiamųjų dopingo medžiagų platinimo pagal minėtą įstatymą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2023, 5:18 PM

Tam tikrų dopingo medžiagų kontrolės įstatyme nurodyta į tam tikrų dopingo medžiagų sąrašą įtraukti naujas dopingo medžiagas, kurių gaminimas, perdirbimas, įsigijimas, didmeninė ar mažmeninė prekyba, laikymas, gabenimas valstybės viduje, importas ar eksportas leidžiami tik sveikatos priežiūros, veterinarijos, mokslo, mokymo ir teisėsaugos tikslams įstatymų nustatyta tvarka, sporto tikslais šių medžiagų vartojimas leidžiamas turint receptą ir leidimą vartoti gydymui.

Už šiame įstatyme nurodytų medžiagų disponavimą gresia atsakomybės pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą, o Lietuvos antidopingo agentūra apie šių medžiagų buvimą sportininkų dopingo kontrolės mėginiuose turi pareigą informuoti Lietuvos teisėsaugą.

2022 metais pagal trijų bylų rezultatus Lietuvos antidopingo agentūra kreipėsi į policiją dėl įtariamo draudžiamųjų dopingo medžiagų platinimo pagal minėtą įstatymą.

Praėjusiais metais Lietuvos antidopingo agentūra kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija iniciavo dar 2015 metais priimto įstatymų pataisas. Po pakeitimų, naujai į sąrašą įtraukiamas dopingo medžiagas tvirtins Lietuvos antidopingo agentūra.

„Taip bus galima greičiau ir efektyviau reaguoti, papildant sąrašą naujai atsiradusiomis medžiagomis Lietuvos rinkoje, apsaugant sportininkus, tiek aukšto meistriškumo, tiek sportininkus mėgėjus. Vartojant nelegalias medžiagas galima sulaukti nepageidaujamų reiškinių. Anabolinių steroidų vartojimas gali sukelti pavyzdžiui acne vulgaris, hipertenziją, hepatotoksiškumą, dislipidemiją, testosterono trūkumą, erekcijos sutrikimus, ginekomastiją ir kardiomiopatiją. Draudžiamas preparatas eritropoetinas, kuris skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, tam tikromis sąlygomis gali padidinti kraujo krešulių susidarymo riziką jį vartojantiems asmenims“, – sako Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Rūta Banytė.

Kitas nemažai svarbus aspektas – finansinis. 2022 metais Europolas su įvairių šalių teisėsaugos institucijomis, tarp jų ir Lietuvos, atliko operaciją „Skydas“. Jos metu buvo konfiskuota draudžiamų medžiagų daugiau nei už 40 mln. eurų.

„Tikime, kad operatyvumas atnaujinant sąrašą, pagerins bendradarbiavimą su Lietuvos teisėsauga“, – sako R. Banytė.

Pagal Pasaulinį antidopingo kodeksą, Lietuvos antidopingo agentūra yra vienintelė mūsų šalyje nacionalinės antidopingo organizacijos statusą, kaip jis yra suprantamas Pasauliniame antidopingo kodekse, atitinkanti įstaiga, atliekanti nacionalinės antidopingo organizacijos funkcijas bei įgyvendinanti Pasaulinį antidopingo kodeksą.

Lietuvos antidopingo agentūra savo veiklą pradėjo 1995 metais, Lietuvos Respublikos Seimui ratifikavus Europos Tarybos Antidopingo konvenciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.