EUROLYGA 2023

Per žingsnį nuo medalio likusi Lietuvos bokso rinktinė baigė pasirodymą Europos žaidynėse

Apie 90 km nuo Krokuvos nutolusio Naujojo Targo mieste vykusiame Europos žaidynių bokso turnyre į kovas stojo 319 atletų, kurie čia kovojo ne tik dėl apdovanojimų, bet ir kelialapių į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes.

 Treneris V. Bružas ir boksininkas J. Jazevičius<br> Vytauto Drangilio nuotr.
 Treneris V. Bružas ir boksininkas J. Jazevičius<br> Vytauto Drangilio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 10:19 PM

Tarp būrio elitinių Europos boksininkų Naujajame Targe buvo ir aštuoni lietuviai. Visi Lietuvos bokso rinktinės atstovai savo pasirodymus turėjo užbaigti dar iki kovų dėl apdovanojimų.

Kalbėdamas apie lietuvių pasirodymą, vyriausiasis rinktinės treneris Vidas Bružas išskyrė čia susirinkusių sportininkų pajėgumą.

„Tai buvo pirmasis kvalifikacinis turnyras, kuriame boksininkai galėjo iškovoti kelialapius į olimpines žaidynes. Todėl, kol kelialapio dar niekas neturi, čia atvažiavo visi – ir olimpiečiai, ir Europos, pasaulio, olimpinių žaidynių prizininkai. Visi nori į jas patekti, todėl skiriamas didelis dėmesys, valstybės negaili pinigų boksininkų pasiruošimui. Tai, kad kai kurie mūsų sportininkai sugebėjo laimėti tris kovas, rodo, kad mūsų lygis tikrai nėra prastas“, – pasibaigus turnyrui kalbėjo V.Bružas.

Arčiausiai Europos žaidynių medalio iš lietuvių buvo Jonas Jazevičius. Svorio kategorijos virš 92 kg ketvirtfinalyje jis 0:5 (27:30, 26:30, 26:30, 27:30, 28:29) nusileido bulgarui Yordanui Alainui Hernandezui Morejonui.

Prieš tai J. Jazevičius aštuntfinalyje surengė greitą pasirodymą ir pirmajame kovos raunde aiškia persvara pranoko sportininką iš Kosovo Shpejtimą Shabanį, o šešioliktfinalyje 4:1 (29:28, 28:29, 28:27, 29:28, 29:28) įveikė lenką Radoslawą Kawczaką.

„Jonas neturi labai daug tarptautinių varžybų patirties, yra dalyvavęs pasaulio čempionate, bet tik tiek. Todėl jo pasirodymą vertinu pakankamai gerai. Gerai boksavosi, išnaudojo savo pranašumus. Dar daugiau padirbėsime ir galbūt kitame kvalifikaciniame turnyre pavyks iškovoti kelialapį. Tik, žinoma, bus labai sunku, nes jo svorio kategorija, sakyčiau, yra konkurencingiausia. Bet dabar būti stipriausiųjų aštuntuke, manau, tikrai nėra blogas pasiekimas“, – J.Jazevičiaus pasirodymą įvertino V. Bružas.

Taip pat tris kovas Europos žaidynėse iškovojo ir vienas jauniausių Lietuvos atstovų – 21-erių Aleksandras Trofimčiukas, kovojęs svorio kategorijoje iki 71 kg. Aštuntfinalyje jis 1:4 (28:29, 27:30, 27:30, 27:30, 29:28) neprilygo Albanijos sportininkui Albanui Begiri ir taip užbaigė savo pasirodymą Europos žaidynėse.

Šešioliktfinalyje A.Trofimčiukas 4:1 (29:28, 29:28, 29:28, 27:30, 30:27) pranoko austrą Esadą Avdicių, o dar prieš tai preliminarioje kovoje vienbalsiu teisėjų sprendimu 5:0 (30:25, 30:25, 29:26, 30:25, 30:25) įveikė vengrą Somą Mesterį.

„Aleksandras dar yra jaunas, visai neseniai prisijungė prie suaugusiųjų atėjęs iš jaunimo lygio. Jis yra padaręs labai didelę pažangą ir sparčiai tobulėja, todėl iš jo panašaus rezultato tikėjausi, žinojau, kad jis gali gerai boksuotis ir tikrai gali laimėti kelias kovas. Aštuntfinalyje teko susitikti su pasaulio čempionato prizininku, kur šiek tiek pritrūko kovinės brandos, taktinių sprendimų, bet Aleksandras šaunuolis, stengėsi ir kovojo iki pabaigos, džiaugiuosi jo užsispyrimu. Tiek jis, tiek Jonas šiose žaidynėse įgijo jiems taip reikalingos, neįkainojamos patirties“, – sakė treneris.

Europos žaidynių moterų bokso turnyro kovose žiūrovai galėjo išvysti ir pasaulio bei Europos čempionę Gabrielę Stonkutę ir Europos čempionato bronzos laimėtoją Aną Starovoitovą. Po ištrauktų turnyro burtų paaiškėjo, kad abiem lietuvėms savo svorio kategorijose teks kautis su stipriausiomis varžovėmis.

G.Stonkutė svorio kategorijoje iki 75 kg savo pasirodymą baigė jau pirmajame mače, kuriame po įtemptos kovos 2:3 (27:30, 29:28, 29:28, 27:30, 27:30) vos vienu tašku nusileido pasaulio čempionei Busrai Isildar.

A.Starovoitova svorio kategorijos iki 60 kg aštuntfinalyje 0:4 (28:28, 27:29, 27:29, 27:29, 27:29) neprilygo turkei Gizemai Ozerai.

„Kai jau ištraukė burtus, iškart mačiau, kad joms bus labai sunku – mūsų merginoms teko stipriausios sportininkės. Tiesiog akyse mirgėjo visų tų boksininkių apdovanojimai. Gabrielei pirma kova iškart teko su turke, kuri yra ir Europos, ir planetos čempionė. Turkės apskritai yra labai stiprios bokse, vienos lyderių pasaulyje. Tokios boksininkės, kurioms, kaip aš sakau, duok prieš ką nori kovoti, jos įrodys pranašumą.

Gabrielės kovoje man atrodė, kad ji laimėjo, teisėjams kitaip atrodė. Apmaudu yra nusileisti vienu tašku. Ana irgi stengėsi, kovojo, visas jėgas atidavė, bet kartais taip jau atsitinka, bus stimulas dar sunkiau dirbti ir iškovoti kelialapį. Merginoms jokių pretenzijų tikrai neturiu, jos padarė, ką galėjo“, – apmaudo dėl nenusisekusių burtų neslėpė treneris.

Aštuntfinalyje, taip pat, kaip ir A.Starovoitovai, Europos žaidynėse pasirodymą baigė ir Simonas Urbonavičius. Svorio kategorijos iki 92 kg kovoje 0:5 (27:30, 27:30, 26:30, 27:30, 26:30) jis nusileido Kroatijos boksininkui Marko Caličiui.

Skaudžiausiai Europos žaidynės pasibaigė Robertui Liorančui. Svorio kategorijos iki 80 kg šešioliktfinalio metu sportininkas stipriai susižeidė ranką. Nepaisant skausmo R.Liorančas pratęsė kovą ir 5:0 (29:28, 30:27, 29:28, 29:28, 29:28) įveikė moldavą Andrejų Chiriacovą.

Į aštuntfinalį prasibrovęs sportininkas po kovos neslėpė džiaugsmo, tačiau gydytojų paskatintas išvyko nuodugniau patikrinti traumos rimtumą. Netrukus paaiškėjo, kad R.Liorančui lūžo dešinioji ranka.

„Robertas į boksą atėjo prieš gerus 5 metus ir yra padaręs labai didelę pažangą. Jo kovingumas ir pozityvumas mane labai žavi. Jau antram raunde jis man pasakė, kad jam skauda ranką. Galvojau, kad tik sumušimas, nemaniau, kad taip ramiai sureagavo į lūžį. Sakiau jam, kad pakentėtų ir jis nuėjo toliau kovoti. Pergalė su sulaužyta ranka rodo valią ir begalinį norą laimėti. Vėliau ranka pradėjo smarkiai tinti. Jis pats norėjo kovoti aštuntfinalyje, bet įkalbėjome jį pasitikrinti. Iš kabineto išėjo su gipsu. Pirmadienį paaiškės, ar jam nereikės operacijos“, – pasakojo V.Bružas.

Šešioliktfinalyje taip pat suklupo ir dar du lietuviai. Austėja Aučiūtė svorio kategorijos iki 66 kg kovą 0:5 (24:30, 26:30, 23:30, 25:30, 27:30) pralaimėjo turkei Busenazai Surmeneli, o Andriejus Lavrenovas 0:5 (25:30, 27:30, 24:30, 26:30, 23:30) nusileido varžovui iš Vengrijos Richardui Kovacsui.

Pasibaigus Lietuvos bokso rinktinės pasirodymui Europos žaidynėse daugybę mūsų šalies boksininkų išugdęs V.Bružas džiaugėsi galimybe sportininkams įgyti patirties.

„Šiek tiek gaila, kad mūsų turnyras vyko toliau nuo Krokuvos ir mes neturėjome galimybės gyventi sportininkų kaimelyje, todėl mūsų šalies boksininkai nepatyrė tų vienybės emocijų. Džiaugiuosi, kad čia mūsų palaikyti atvyko ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto komanda. Esame labai dėkingi misijos vadovams Einiui Petkui bei Agnei Vanagienei, kurių darbas – aukščiausio lygio. Išsprendė visas čia kilusias problemas, labai padėjo ir Robertui susitraumavus. Sportininkai įgijo labai jiems reikalingos patirties, o kelialapius išsikovoti dar turės galimybių“, – džiaugėsi V. Bružas, kuriam Europos žaidynėse talkino treneriai Denisas Naidionovas ir Marius Palionis bei kineziterapeutas Aleksandras Belovas.

Iš viso Europos žaidynių bokso varžybose dalyvavo 193 vyrai ir 126 moterys. Moterys varžėsi šešiose svorio kategorijose, vyrai – septyniose. Krokuvoje taip pat buvo išdalyti 44 iš 248 kelialapių į Paryžiaus olimpines žaidynes.

Kitos pirmenybės, kuriose bus dalijami kelialapiai į olimpines žaidynes, numatomos 2024 m. Planuojama, kad tokių varžybų bus dvejos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.