EUROLYGA 2023

Dopingo vartotojams – atviros durys? Planuojamos žaidynės, kuriose galima bus vartoti draudžiamus preparatus

Likus lygiai metams iki Paryžiaus olimpinių žaidynių kitame pasaulio krašte kurstoma idėja surengti kitokias varžybas – Australijos verslininkas sumanė pakviesti varžytis dopingą vartojančius atletus.

Australijos verslininkas A.D’Souza nusprendė mesti iššūkį tradicinėms olimpinėms žaidynėms ir ketina surengti varžybas, kuriose galės rungtyniauti ir dopingą vartojantys sportininkai.<br>„Enchaced.org“ nuotr.
Australijos verslininkas A.D’Souza nusprendė mesti iššūkį tradicinėms olimpinėms žaidynėms ir ketina surengti varžybas, kuriose galės rungtyniauti ir dopingą vartojantys sportininkai.<br>„Enchaced.org“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2023, 5:00 PM, atnaujinta Jul 29, 2023, 5:03 PM

„Olimpinės žaidynės – apgavystė ir korupcija“, – pareiškė Australijos verslininkas Aronas D’Souza. Jis pasišovė kitais metais pirmą kartą surengti varžybas, kurių duris atvertų ir dopingą vartojantiems atletams.

Beprotiška idėja ar patraukti ateities sporto vizija?

Siūlo perversmą sporte

Stengdamasis paaiškinti, kokį poveikį jo sumanytas projektas gali turėti sportui, A.D’Souza nevengia istorinio palyginimo.

Jo teigimu, didis vokietis Martinas Lutheris taip pat negalėjo numanyti, kad reformuos Bažnyčią prikaldamas savo tezes prie Vitenbergo pilies bažnyčios durų. Panašiai australas vertina ir savo idėją.

38 metų A.D’Souza nori reformuoti įprastas sporto varžybas ir pakeisti olimpines žaidynes. Jis savo modelį, priešingą tradiciniam, pavadino „Enhanced Games“ („Patobulintos žaidynės“).

Tai būtų varžybos, per kurias atletai savo nuožiūra galėtų vartoti preparatus, dėl kurių vartojimo gerėja fizinis pajėgumas.

Jie galėtų vartoti anabolinius steroidus, augimo hormonus ir įvairias medžiagas, kurios didina gyvybinį organizmo aktyvumą, – viską, ką draudžia Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) taisyklės.

A.D’Souzos svajonė – suteikti galimybę atletams kasmet išbandyti savo jėgas lengvosios ir sunkiosios atletikos, plaukimo ir kovinio sporto šakų varžybose.

„Enhanced Games“ premjerą australų verslininkas planuoja 2024-ųjų gruodžio mėnesį JAV.

Farmacijos laimėjimų paroda

„Švariais save vadinantys sportininkai galės kovoti su „apgavikais“. Ar tai nebūtų smagus spektaklis?“ – juokdamasis sakė A.D’Souza.

Jo teigimu, tai bus panašu į „Formulę 1“: juk vokietis Michaelis Schumacheris lenktynes laimėjo ne vienas, o su inžinierių komanda.

Verslininkas taip įsivaizduoja ir „Enhanced Games“ – tai būtų partnerystė tarp atletų ir mokslininkų. Sportas – kaip farmacijos pramonės laimėjimų paroda.

A.D’Souza savo požiūrį sieja su visuomene, siekiančia veiksmingiausio pasiekimų varianto. Juk tarp ekonomikos vadovų ir profesionalių muzikantų populiarūs gyvybinį aktyvumą skatinantys preparatai ir beta blokatoriai, kurie naudojami siekiant užkirsti kelią, gydyti ar pagerinti įvairių ligų simptomus.

„Tačiau tarptautinės sporto federacijos yra pasenusios ir nesugeba žengti koja kojon su socialiniais, technologiniais ir mokslo pokyčiais“, – teigė A.D’Souza.

Nori sužlugdyti IOC

Tai būtų ne pirmas kartas, kai iškalbingasis australas bando uždirbti iš netradicinės idėjos.

A.D’Souza studijavo teisės mokslus Oksforde, buvo Moldovos garbės konsulas Australijoje, įkūrė finansinių technologijų bendrovę, kurios vertė dabar siekia maždaug milijardą dolerių.

Didžiausia australo viešųjų ryšių sėkmė – keršto kampanija už vokiečių kilmės amerikietį milijardierių Peterį Thielą. Šį gerą A.D’Souzos draugą 2007-aisiais JAV portalas „Gawker Media“ buvo atskleidęs kaip homoseksualų asmenį.

Verslininkas įtikino bičiulį nesiimti jokių veiksmų, o „Gawker Media“ sužlugdyti teismo procesais. Tai ir buvo padaryta: 2016-aisiais portalas pranešė apie bankrotą.

Dabar A.D’Souza pripažįsta nusitaikęs į Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC), kuriam vadovauja prezidentas vokietis Thomas Bachas.

Australo teigimu, „korumpuotos“ olimpinės žaidynės yra veidmainiškas renginys. Jose skleidžiamos švarių, sąžiningų varžybų idėjos, nors didžiausia sporto šventė užteršta dopingu.

Kaip pavyzdį jis pateikė Kanados sprinterį Beną Johnsoną, olimpiadoje pasiekusį pasaulio rekordą. Praėjus dviem dienoms po 100 m bėgimo pasaulio rekordo Seule 1988-aisiais, po dopingo patikros sprinteriui teko atiduoti savo aukso medalį.

Kontrolieriai tik vejasi

Idėja leisti sportininkams vartoti dopingą nėra nauja.

Maždaug prieš 20 metų rumunų kilmės australų bioetikas Julianas Savulescu reikalavo leisti vartoti paveikias organizmo pajėgumo stiprinimo priemones – tik su sąlyga, kad jos atletams nekelia jokios „neproporcingos rizikos“.

„Mūsų kryžiaus žygis prieš dopingo vartojimą sporte žlugo“, – rašė Oksfordo profesorius J.Savulescu viename specializuotų straipsnių.

2017-aisiais Mainco sporto medicinos specialistas Periklesas Simonas pasisakė už tai, kad būtų nutrauktas mėginių paėmimo procesas, tik dėl kitų priežasčių.

Ekspertams dažnai prireikia ne vienų metų, kol pagaliau pavyksta sukurti patikimą metodą naujoms medžiagoms aptikti. Tuo metu dopingą vartojantys atletai jau naudojasi dar veiksmingesniais preparatais ir būdais.

Realybė tokia, kad daugelis apgavikų buvo demaskuoti tik praėjus keleriems metams po jų triumfo.

IOC nuo 2015-ųjų iš naujo tyrė saugomus 2008 ir 2012 metų vasaros olimpinių žaidynių dalyvių kraujo ir šlapimo mėginius. Tikrinant tobulesniais metodais daugiau nei 130 atvejų buvo aptikta draudžiamų preparatų, kurie anksčiau liko nepastebėti.

L.Armstrongas – didvyris

JAV atletas Lance’as Armstrongas sukėlė vieną didžiausių skandalų dopingo istorijoje, kai ilgai vedžiojo dviračių sporto bendruomenę už nosies. Sporto legenda laikytas garsus amerikietis buvo pagautas tik baigęs karjerą.

Demaskuotas L.Armstrongas neteko visų septynių „Tour de France“ titulų, prarado daug pinigų, pelningą sutartį su „Nike“, aistruolių ir kolegų paramą. Kad ir kaip būtų keista, jis pareiškė, kad dėl nieko nesigaili.

„Aš nieko nekeisčiau“, – taip dokumentiniame filme „Lance“ sakė nuvainikuotas sporto didvyris.

„Enhanced Games“ tinklalapyje A.D’Souza reabilituoja tokių atskleistų dopingo vartotojų kaip L.Armstrongas rezultatus ir giria sportininkų apgavikų „tikrąją drąsą“.

„Dabar kiekvienas atletas gydytojui prižiūrint gali vartoti visas tas medžiagas, kurias vartojo L.Armstrongas. Mūsų idėja, kad atletai fizinį pajėgumą didinančią priemonę vartotų tik medikams kontroliuojant, o neužsisakinėtų tamsiajame internete bet kokios medžiagos, kuri gali kelti pavojų sveikatai“, – pabrėžė A.D’Souza.

Kaip jis ketina tai kontroliuoti?

„Norime leisti startuoti tik sportininkams, kurių medicinos pažymoje nurodyta, koks gydytojas kokį gydymą jiems taikė, o jie patvirtintų, kad atletas tinkamas dalyvauti varžybose“, – tvirtino A.D’Souza.

Gal australų verslininkas teisus? Gal sportinė kova, kurioje leidžiama viskas, būtų sąžiningesnė nei prielaida, kad ne visi rungtyniauja pagal taisykles?

„Profesionalusis sportas atvėrus duris dopingo vartojimui tik tariamai taps skaidresnis ar sąžiningesnis“, – pabrėžė sporto etikos specialistė Claudia Pawlenka iš Diuseldorfo Heinricho Heine universiteto.

Ji mano, kad tokios varžybos kaip „Enhanced Games“ paskatintų lenktynes dėl geriausios dopingo priemonės.

„Blogesnių preparatų ir prastesnių vaistų gamintojų vartotojai vėl būtų apgauti“, – sakė C.Pawlenka.

Sulaukė susidomėjimo

A.D’Souza tvirtina, kad „Enhanced Games“ sumanymui entuziastingai pritarė daugelis atletų.

Australo teigimu, iki 2023 metų birželio pabaigos su juo jau susisiekė daugiau nei 100 olimpinių žaidynių dalyvių.

Be to, kone tiek pat ne olimpinių žaidynių sportininkų.

Australų verslininko informacijos negalima patikrinti, nes paviešintos tik kelios pavardės.

Vienas jų – 43 metų Rolandas Schoemanas. Buvęs pasaulinio lygio plaukikas iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR) priklauso specialiai įsteigtai „Enhanced Games“ atletų komisijai.

R.Schoemanas yra tapęs pasaulio rekordininku ir olimpinių žaidynių čempionu. Plaukdamas peteliške 50 m jis pasiekė pasaulio rekordą 2019-aisiais, bet jo dopingo testas buvo teigiamas – aptikta preparato GW501 516.

Šis preparatas niekada nebuvo patvirtintas kaip vaistas, nes atliekant tyrimus su gyvūnais nustatyta, kad cheminis junginys skatina auglių susidarymą organizme.

Dabar R.Schoemanas, kuris neigia sąmoningai vartojęs šį preparatą, pritaria varžybų idėjai, nes jos parodo labai svarbų mokslo vaidmenį. Australo nuomone, mokslas visais atvejais dopingo vartojimą daro saugesnį.

A.D’Souza teigė, kad jam rūpi apginti mokslą nuo „antimokslinių“ institucijų, kaip jis vadina IOC ir WADA.

„Mes norime panaikinti žalingą dopingo įvaizdį ir kurti kitokį, patrauklesnį. Juk mes tokiu būdu suteikiame atletams galimybę pranokti jų fizinių gebėjimų ribas.

Kanapių legalizavimas dar prieš 20 metų buvo laikomas beprotiška idėja. O dabar? Visiškai normalu“, – sakė A.D’Souza.

Norėdamas sportininkus įtikinti savo projektu verslininkas turi dar vieną masalą – pinigus. Juk IOC uždirba milijardus iš olimpinių žaidynių neatsilygindamas atletams už tai finansiškai. Tokios kritikos pažeria ne tik dopingo šalininkai.

A.D’Souza elgsis kitaip: jis nori sportininkams pasiūlyti bendrovės, kuri rengia „Enhanced Games“, akcijų.

Šiai bendrovei įsteigti verslininkas iš pradžių nori pritraukti kapitalo – per pirmąjį finansavimo etapą turėtų būti sukaupta 50–100 mln. dolerių.

Todėl pirmosios žaidynės 2024-ųjų pabaigoje negalės lygintis su olimpinėmis žaidynėmis. JAV universiteto miestelis – visiškai tinkama šiam renginiui vieta.

Žiūrovai lauks naujų pasaulio rekordų, todėl žaidynės rengiamos žiemą – ne varžybų metu. Geriausi sportininkai galėtų vartoti dopingą ir jiems nekils rizikos sulaukti WADA sankcijų.

Bet Vokietijos sporto teisės specialistas Paulas Lambertzas įsitikinęs, kad joks dabar garsus sportininkas neišbandys šio eksperimento. Juk tai reikštų, jog atletui būtų uždrausta bent kelis mėnesius dalyvauti kitų sporto organizatorių renginiuose.

Tad per „Enhanced Games“ varžybas geriausiu atveju bus galima pamatyti sportininkų iš „antrosios lygos“.

Dabar į „Enhanced Games“ projekto tinklalapį įkeltas vaizdo įrašas, kuriame anoniminis sprinteris teigia, kad 100 m nubėga greičiau negu pasaulio rekordininkas Usainas Boltas.

A.D’Souza, kuris pats negeria nei alkoholio, nei kavos, nežinomo bėgiko tapatybę ketina atskleisti per pirmąsias savo dopingo žaidynių varžybas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.