EUROLYGA 2023

Vieną geriausių Europos badmintono rinktinių treniruojantis K. Navickas: Paryžiaus olimpinės žaidynės bus kitokios

Rugpjūčio 4–12 d. pirmą kartą Lietuvoje organizuojamo Europos U17 badmintono čempionato išvakarėse į gimtinę trumpam sugrįžęs badmintono treneris, olimpietis, 2015 m. Europos žaidynių bronzos medalio laimėtojas Kęstutis Navickas dalyvavo Aurimo Kamantausko tinklalaidėje „Kamantinėjimai“, kurios metu papasakojo, kaip jam sekasi treniruoti vieną geriausių Europos badmintono rinktinių, kaip jis sulaukė geriausio savo karjeros pasiūlymo ir kodėl siekiant sporto aukštumų reikėtų orientuotis ne vien į sportinį rezultatą.

Kęstutis Navickas – apie darbą Prancūzijos rinktinėje, būtinas sąlygas sėkmingai sportininko karjerai ir kodėl Paryžiaus olimpinės žaidynės bus kitokios.<br>Gabrieliaus Jauniškio nuotr.
Kęstutis Navickas – apie darbą Prancūzijos rinktinėje, būtinas sąlygas sėkmingai sportininko karjerai ir kodėl Paryžiaus olimpinės žaidynės bus kitokios.<br>Gabrieliaus Jauniškio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2023, 10:24 AM, atnaujinta Aug 3, 2023, 11:37 AM

Savo sportinės karjeros metu daug skirtingose šalyse treniravęsis, o dabar Prancūzijos nacionalinės badmintono rinktinės sportininkus treniruojantis K. Navickas sako, kad badmintono pasaulis yra labai didelis, todėl kai į jį patenki iš tokios mažos šalies, kaip Lietuva, turi labai stengtis, kad iškiltum.

Kita vertus, kaip pastebi geriausias visų laikų badmintonininkas K. Navickas, aukščiausio lygio badmintono pasaulis yra gana mažas ir norint į jį patekti, būtina ilgai ir kryptingai dirbti – vien talento ir sėkmės toli gražu nepakanka. Treneris neabejoja, kad būtent varžybų metu išugdytos savybės atvėrė duris ir jo tarptautinei trenerio karjerai.

„Turbūt tam, kur aš esu dabar – Prancūzijoje, įtaką padarė per daug metų mano suformuotos savybės. Žinau, kad aš buvau ne vienus metus stebimas tam tikrų žmonių. Pasirinkdami mane, jie daug metų mane stebėjo ir matė mano profesionalumą“, – tinklalaidėje „Kamantinėjimai“ kalbėdamasis su režisieriumi, renginių agentūros „ReKūrai“ vadovu A. Kamantausku pasakojo K. Navickas.

Laidoje prisiminęs momentą, kai sulaukė pasiūlymo treniruoti Prancūzijos nacionalinę badmintono rinktinę (tokių pavyzdžių, kai lietuviai pakviečiami dirbti treneriais kitų šalių rinktinėse, nerastume daug ne tik badmintone, bet ir kitose sporto šakose), K. Navickas pasakojo, kad daug abejonių jam dėl to nekilo – treneris jau seniai žavėjosi Prancūzija ir jos požiūriu į badmintono pasaulį.

„Pasąmonėje jau seniai buvau pasirinkęs Prancūziją kaip vieną geriausių ir stipriausių badmintono šalių. Be to, Paryžius yra kaip bonusas mano asmenybei, nes kartu tai yra ir mados sostinė. Bet, kad tame Paryžiuje atsidurčiau, turėjau pagyventi visur“, – tikina K. Navickas.

Provincijose slypintys talentai ir galimybės, kurių anksčiau nebuvo

Nors šiuo metu Kęstutis daugiausia treniruoja Prancūzijos nacionalinės badmintono rinktinės komandą bei vieną perspektyviausių pasaulio badmintonininkų Alex‘ą Lanier‘ą, jis išnaudoja kiekvieną progą, kai gali perduoti savo patirtį jauniesiems Lietuvos badmintono talentams Kęstučio Navicko badmintono akademijoje, negaili patarimų tiek sportininkams, tiek treneriams.

Stebint, kokias sąlygas tobulėti jo įkurtoje akademijoje šiuo metu turi jaunieji Lietuvos badmintono sportininkai, K. Navicką aplanko dvejopi jausmai: viena vertus, jis džiaugiasi, kad dabartinė badmintonininkų karta turi daug geresnes treniruočių sąlygas, nei jis kadaise, kita vertus, treneris sako jaučiantis nusivylimą, kad tokia aplinka ir galimybės Lietuvoje sukurtos taip vėlai.

Kalbėdamasis su tinklalaidės kūrėju A. Kamantausku K. Navickas džiaugėsi, kad Lietuvoje turime nemažai badmintono talentų, kurių žvaigždė dar tik pradeda žibėti.

Kaip vieną jų Kęstutis mini savo vardo akademijos mokinę Samantą Golubickaitę iš Ignalinos. Būdama vos 14 metų, ji paliko savo šeimą gimtajame mieste ir išvyko siekti karjeros badmintone į Kauną, o šių metų birželio mėnesio pabaigoje sėkmingai debiutavo Europos badmintono žaidynėse, kuriose įveikė Moldovos Respublikos žaidėją Vladą Gingą.

„Tai didelis pasiekimas Lietuvai ir puikus pavyzdys, kaip kilus iš mažo miestelio galima turėti tokį didelį pasišventimą, kad būnant 14 metų palieki visą šeimą ir atvažiuoji į Kauną“, – kalbėjo K. Navickas.

Reikia orientuotis ne vien į rezultatą, bet ir į asmenybės kūrimą

K. Navickas pasakojo, kad savo sportinės karjeros metu iš aplinkinių dažnai girdėdavęs abejones, ar jis ras savo vietą po saule, kai vieną dieną jo sportinė karjera pasibaigs. Suprasdamas to priežastis K. Navickas sako, kad jis savo mokinius nuo pat pirmųjų treniruočių stengiasi paruošti ne tik varžyboms, bet ir gyvenimui.

„Visą laiką tėvams sakau, kad reikia orientuotis ne vien į rezultatą, bet ir į asmenybės kūrimą – sportuodamas žmogus išmoksta bendravimo, marketingo, savęs pozicionavimo, pažįsta skirtingas kultūras. Rezultatai sporte yra bonusas, o jeigu jo kažkuriuo metu nebus, mes kursime asmenybę ir tai pasitarnaus viskam, ką tik gyvenime norėsis veikti“, – teigia treneris.

Prisimindamas karjeros etapą, kai siekė iškovoti galimybę dalyvauti olimpinėse žaidynėse ir jose garsinti Lietuvos vardą, K. Navickas pripažįsta, jog tada vienu metu tapo lyg apsėstas: noras patekti į žaidynes užgožė norą tobulėti.

Prisimindamas tai jis dabar akylai stebi savo mokinius ir, įžvelgęs panašią tendenciją, užkerta kelią klaidingiems mąstymo vingiams.

„Jeigu tik pradedu matyti, kad sportininkai per daug galvoja apie olimpines žaidynes, tampu labai griežtas – pirmiausia, mes turime tobulėti kiekvieną dieną tam, kad jas pasiektume, o pasiekę turime turėti kuo daugiau įrankių ir būti tinkamai joms pasiruošę“, – akcentuoja treneris.

Paryžiaus vasaros olimpinės žaidynės bus kitokios

Iškovojęs kelialapį į 2008 m. Pekino olimpines žaidynes K. Navickas perrašė Lietuvos sporto istoriją. Šiuo ir kitais savo pasiekimais K. Navickas įrodė, kad badmintono lyderių gretose gali atsidurti ir Lietuva – visa tai priklauso tik nuo mūsų pačių noro, įdirbio ir pastangų.

„Jei esi geriausias Lietuvoje, tai nereiškia, kad esi geriausias pasaulyje. Mano siekis visada buvo globalus ir tarptautinis. Stengiuosi pasaulyje garsinti Lietuvos vardą, o ne vien būti geriausias savo šalyje. Tai mane visada vedė į priekį ir aš dėl to jaučiu didžiulę atsakomybę“, – laidoje „Kamantinėjimai“ atvirai kalbėjo treneris.

K. Navickas įsitikinęs, kad 2024 metais Paryžiuje vyksiančios olimpinės žaidynės spindės prancūziška elegancija ir maloniai nustebins kiekvieną žiūrovą.

„Olimpinės žaidynės Paryžiuje bus kitokios – esu tikras, kad jose bus daug elegancijos ir prancūziškumo. Prancūzai yra gana emocionalūs, todėl aš labai laukiu Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių ir kaip jose Prancūzija parodys save“, – nekantrauja K. Navickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.