EUROLYGA 2023

Pagaliau – K. Valijevos dopingo byla pasiekė teismo salę

Sporto arbitražo teismas (CAS) antradienį pradėjo nagrinėti Rusijos dailiojo čiuožėjos Kamilos Valijevos dopingo bylą – skandalą, sukrėtusį sportą ir metusią šešėlį jos šalies jau ir taip apimtai antidopingo sistemai.

 K. Valijeva<br> AP/Scanpix nuotr.
 K. Valijeva<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2023, 4:58 PM

Praėjus devyniolikai mėnesių po to, kai K.Valijeva padėjo Rusijos olimpiniam komitetui (ROC) laimėti auksą 2022 m. Pekino olimpinių žaidynių komandinėje rungtyje, nepaisant teigiamo dopingo testo, jos konkurentės vis dar laukia teisingumo.

„Atsižvelgiant į didelį delsimą, atrodo, kad teisingumas buvo nugalėtas, nes sportininkai, įskaitant pačią K.Valijevą, Rusijos komandą ir kitas komandas, kurios pretenduoja laimėti medalius, nedalyvavo medalių teikimo ceremonijoje“, – sakė JAV antidopingo agentūros (USADA) generalinis direktorius Travisas Tygartas kalbėdamas „Reuters“

K.Valijevai buvo 15 metų, kai ji tapo pirmąja moterimi, atlikusia keturgubą šuolį.

Po dienos paaiškėjo, kad 2021 m. gruodžio mėn., likus kelioms savaitėms iki olimpinių žaidynių, Rusijos nacionaliniame čempionate paauglei buvo nustatytas teigiamas trimetazidino, skirto krūtinės anginos profilaktikai, testas.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) leido K.Valijevai dalyvauti moterų asmeninėse varžybose, nepaisant teigiamo testo, tačiau buvo nurodyta, kad medaliai nebus išdalinti, kol nebus išspręsta situacija su dopingo vartojimu.

Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) drausminė komisija nustatė, kad K.Valijeva padarė pažeidimą, už kurį „neprisiėmė kaltės ar aplaidumo“.

Jai nebuvo skirtos sankcijos, tačiau jos rezultatai iš nacionalinio čempionato tą dieną, kai testas buvo teigiamas, buvo anuliuoti.

RUSADA siekia, jog sportininkei nebūtų taikomos nuobaudos, o Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) tikisi, jog sportininkei bus skirta 4 metų diskvalifikacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.