EUROLYGA 2023

Biatlonininko V. Strolios talentas – ne tik ant slidžių: mėgaujasi maloniu bitininkystės rūpesčiu

Kasdienės treniruotės, varžybos, stovyklos, pergalės, medaliai, nusivylimai, skausmas – su tuo susiduria dauguma sportininkų. Apie tai nuolat rašo žiniasklaida, aptarinėja sporto gerbėjai. Bet sportininkai turi ir asmeninį ar šeimyninį gyvenimą ir šiek tiek laisvalaikio, kurį gali skirti savo ne mažiau įdomiems pomėgiams.

 Vytautas Strolia.<br> Žurnalo „Sportas“ nuotr. 
 Vytautas Strolia.<br> Žurnalo „Sportas“ nuotr. 
 Vytautas Strolia.<br> Žurnalo „Sportas“ nuotr. 
 Vytautas Strolia.<br> Žurnalo „Sportas“ nuotr. 
 Vytautas Strolia.<br> Žurnalo „Sportas“ nuotr. 
 Vytautas Strolia.<br> Žurnalo „Sportas“ nuotr. 
 Vytautas Strolia.<br> Žurnalo „Sportas“ nuotr. 
 Vytautas Strolia.<br> Žurnalo „Sportas“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Žurnalas „Sportas“

Oct 11, 2023, 12:40 PM

Biatlonininką Vytautą Strolią galima laikyti tikru bitininku. Jis ne tik šiltuoju metų laiku, bet ir trumpais savaitgaliais sezono metu vyksta į sodybą Anykščių rajone, kur augina bei prižiūri bites. Savo medų jis pavadino „Bitės ant slidžių“.

Trisdešimtmetis V.Strolia prisipažįsta, kad visą vaikystę gyvendamas kaime pamilo gamtą. Domėjosi įvairiais gyvūnėliais, o galiausiai sulipo su bitėmis.

„Mano tėtis užsiėmė bitininkyste, o aš buvau jo pagalbininkas. Vėliau jam entuziazmo sumažėjo, o man – padaugėjo. Perėmiau iš jo bites, nusipirkau daugiau bičių šeimynų ir dabar išeina taip, kad aš esu pagrindinis bitininkas, o tėtis – mano pagalbininkas“, – pasakoja Lietuvos biatlono lyderis.

Nors daugelis apie bites galvoja tik tuomet, kai lauke žydi augalai, o bitės renka medų, jomis rūpintis reikia visus metus. V.Strolia atskleidžia, kad visas metų ciklas yra įdomus. Pavasarį būna bičių patikrinimas po žiemos, tuomet bičių darbo pradžios stebėjimas, vėliau – medunešis.

„Kartais bitės nustebina, nes būna laikotarpių, kai dar neplanuoju daug medaus, bet jos kaip tik jo nemažai prineša. Būna ir atvirkščiai – atrodo, viskas aplink žydi, o medaus surenka nedaug. Bet nuo to atsiranda tik dar daugiau azarto stebėti gamtą, domėtis augalų žydėjimu“, – sako V.Strolia.

Rudenį laukia bičių paruošimas žiemai. Tai, pasak biatlonininko, yra kiek sunkesnis procesas, juolab kad tuo laikotarpiu jam jau tenka ruoštis naujam sezonui. Jis džiaugiasi, kad šeimos nariai – tėvai, žmona padeda bitininkauti ir pavaduoja jam išvykus į stovyklas ar varžybas. Dėl to darbas su bitėmis visus metus vyksta sklandžiai.

„Mano bitės draugiškos ir paprastai negelia, jeigu jų nesunervini. Jos gal kiek agresyvesnės būna rudenį, kai aplinkoje medaus nedaug kur yra. Tokiais momentais tenka apsivilkti apsaugą. Blogiausia, jeigu įgelia į veidą, tuomet kokias penkias dienas būni toks juokingas, bet iš esmės didelio pavojaus nėra. Tie įgėlimai manęs labai nepaveikia“, – prisipažįsta V.Strolia.

Per sezoną paprastai būna keturi medaus sukimai. Su kiekvienu jų išsukamas skirtingas medus.

„Skiriasi jų skonis, spalva, konsistencija. Kasmet tie laikotarpiai būna vienodi, tik jų datos gali skirtis priklausomai nuo žiedų žydėjimo, – paaiškina sportininkas. – Man visas medus yra skanus. Galbūt pats pirmasis, pavasarinis, mieliausias, nes medus būna šviežias ir ryškiai geltonas.“

V.Strolia norėtų, kad bitininkystė taip ir liktų jo hobiu net ir baigus karjerą.

„Manau, kad panašų ūkį laikysiu ir ateityje. Kažko labai plėsti nenoriu, nes tuomet tai taptų darbu, o ten jau kitoks požiūris – nebe taip vertini bičių darbą, ėjimą pas jas. Kol tai yra hobis, man kiekvienas nuėjimas pas bites yra kaip pramoga, poilsis nuo rutinos bei sporto. Norėčiau, kad toks jausmas liktų ir ateityje“, – sako V.Strolia.

3

Tiek olimpinių žaidynių yra dalyvavęs Vytautas Strolia. 2014 m. Sočyje jis startavo kaip slidininkas, 2018 m. Pjongčange ir 2022 m. Pekine – kaip biatlonininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.