EUROLYGA 2023

Apie pasaulio kiokušin karatė sostą svajojusi Lietuvos viltis E. Gužauskas pateikė nedžiugią staigmeną – pralaimėjo ir baigė pasirodymą Lietuvos kovotojas laimėjo bronzą

Didžiausia Lietuvos viltis pasaulio kiokušin karatė čempionate absoliučioje svorio kategorijoje Eventas Gužauskas neįveikė šešioliktfinalio ir baigė savo pasirodymą. Paskutinę varžybų dieną dėl galimybės siekti čempiono titulų varžėsi penki mūsų šalies kovotojai ir viena karatistė. Po visų kovų paaiškėjo, kad Lietuva vis tik turės vieną garbų apdovanojimą – jį pelnė vilnietis Edgardas Sečinskis.

 Eventas Gužauskas neįveikė pasaulio čempionato šešioliktfinalio.<br>A.Barzdžiaus nuotr. 
 Eventas Gužauskas neįveikė pasaulio čempionato šešioliktfinalio.<br>A.Barzdžiaus nuotr. 
 Eventas Gužauskas neįveikė pasaulio čempionato šešioliktfinalio.<br>A.Barzdžiaus nuotr. 
 Eventas Gužauskas neįveikė pasaulio čempionato šešioliktfinalio.<br>A.Barzdžiaus nuotr. 
 Eventas Gužauskas neįveikė pasaulio čempionato šešioliktfinalio.<br>A.Barzdžiaus nuotr. 
 Eventas Gužauskas neįveikė pasaulio čempionato šešioliktfinalio.<br>A.Barzdžiaus nuotr. 
 Eventas Gužauskas neįveikė pasaulio čempionato šešioliktfinalio.<br>A.Barzdžiaus nuotr. 
 Eventas Gužauskas neįveikė pasaulio čempionato šešioliktfinalio.<br>A.Barzdžiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 15, 2023, 6:01 AM, atnaujinta Oct 15, 2023, 10:59 AM

Po pirmosios dienos kovų iš keturiolikos Lietuvos rinktinės narių iki lemiamų akistatų žengti sugebėjo tik šeši mūsų sportininkai.

Jais buvo Paulius Žimantas, Eventas Gužauskas, Antanas Klibavičius, Laurynas Vaičikauskas, Edgardas Sečinskis ir Brigita Gustaitytė.

Tiek čempionato rengėjai, tiek ir sporto šakos asai tikino, kad vyrų varžybų finale turėtų kautis Eventas Gužauskas ir Kembi Iriki.

Tačiau šioms prognozėms įvykti nebuvo šansų: jau pačioje pirmoje dienos kovoje pasaulio čempionas iš Klaipėdos, pradėjęs savo mūšį ant tatamio su japonu Yuki Okada, atidavė iniciatyvą, varžovas smūgiais nedavė lietuviui įsibėgėti ir per pagrindinį laiką laimėjo 4:0.

Nepasisekė ir Pauliui Žimantui, kuris per pratęsimą pavargo ir tiesiog laukė kovos pabaigos ir pralaimėjo 0:5.

Į aštuntfinalį prasimušė Edgardas Sečinskis, Antanas Klibavičius ir Laurynas Vaičikauskas. Pastarasis nekovojo, nes jo varžovas japonas Shota Maeda dėl traumos nepasirodė ant tatamio.

Aštuntfinalyje Antanas Klibavičius susirungė su 22 kartus Europos čempionu 40-mečiu bulgaru Valerijumi Dimitrovu.

Favoritu laikytas bulgaras ant tatamio laukė savo akimirkos ir pradėjo atakuoti likus pusei minutės iki 3 min. raundo pabaigos.

To užteko, kad teisėjai skirtų pergalę V.Dimitrovui 4:0.

Sėkmingai savo kovą aštuntfinalyje baigė vilnietis Edgardas Sečinskis, kuris rimtai ėmėsi darbų su japonu Nariyoshi Tada ir po 3 min. kovos pergalę jam skyrė keturi teisėjai iš penkių.

Lietuvos atstovas peržengė ir ketvirtfinalio barjerą, sugebėjęs Ryuji Todai „išrašyti“ puikų smūgį iš kojos. Teisėjams neliko nieko kito kaip paskelbti E.Sečinskį kovos nugalėtoju.

Tad mūsiškis prasimušė į pusfinalį. O jame susitiko su Japonijos geriausiu kovotoju Kembu Iriki. Šeimininkų kovotojas puikiai atliko savo darbą ir laimėjo įtikinamai 5:0.

Po šios kovos tapo aišku, kad E.Sečinskis dėl trečiosios vietos kausis su Kazachstano karatistu Antonu Zimariovu. Tačiau kovos neįvyko - per pusę minutės vilnietis dukart vertė varžovą stabdyti mūšį ir teisėjas jį sustabdė. Tad E.Sečinskis iškovojo trečią vietą už dovanų gavo taurę bei 250 tūkst. jenų prizą.

Į finalą su japonu pateko bulgaras Valerijus Dimitrovas. Finalas baigėsi šiokiu tokiu skandalu: nors daug kas matė, jog K.Iriki neleido bulgarui kovoti, nes buvo prie jo prilipęs, vis dėlto 4 teisėjai skyrė jam pergalę ir taip sukėlė sirgalių pasipiktinimą.

Moterų varžybose buvo susidariusi įdomi situacija – ketvirtfinalyje kovojo lietuvė B.Gustaitytė ir septynios japonės.

Lietuvė susikovė su Ramu Amikawa: vieno trijų minučių raundo neužteko ir prireikė papildomų dviejų minučių akistatos. Po jų vienas iš tesėjų skyrė pergalę japonei.  Net ir tų minučių neužtekus teisėjų sprendimu buvo skirtos papildomos lemiamos dvi minutės.

Pasibaigus antram pratęsimui galiausiai trys teisėjai parodė, kad laimėjo R.Amikawa. Tad su B.Gustaitytės pralaimėjimu mūsų šalies moterys baigė pasirodymą čempionate. 

Lietuvai Tekančios saulės šalyje 13 kartą rengiamame čempionate nuo pat pradžių kovojo planetos sunkaus svorio kategorijos čempionas Eventas Gužauskas, Antanas Klibavičius, Lukas Kubilius, Justinas Kvietka, Edgardas Sečinskis, Domas Sutkus, Laurynas Vaičikauskas ir Paulius Žimantas.

Moterų varžybose ant tatamio santykius aiškinosi Brigita Svinkūnaitė, Marija Sekunda, Brigita Gustaitytė, Julija Balčiūtė, Aneta Meškauskienė ir Valenina Kurmin.

Japonijos sostinės „Metropolitan Gymnasium“ arenoje dvi dienas vykstantis pasaulio čempionatas absoliučioje svorio kategorijoje jau yra 13-asis ir vykdomas kas ketverius metus. Dar 1954-aisiais planetos imtynių čempionatui pastatytame ir 2020-ųjų Tokijo olimpiadai renovuotame sporto objekte vyrų varžybose dar nė karto aukščiau Japonijos vėliavos nekilo kitos valstybės pagrindinis simbolis.

Visus 12 čempionatų laimėjo japonai, o arčiausiai to, kad nutrauktų Tekančios saulės šalies karatistų dominavimą, buvo 1997-siais iki lemiamos akistatos nepralaimėjęs vokietis Muzafferas Bacakas, 2007-siais finale kovęsis lietuvis Donatas Imbras ir praėjusiame čempionate 2019-siais lemiamų smūgių neatlikęs lenkas Macejus Mazuras.

Kituose čempionatuose, į kuriuos vidutiniškai susirenka 70 valstybių kiokušin karatė meistrai, dominavo tik japonai, kurie lemiamose akistatose išsidalindavo laurus.

Keli Lietuvos kiokušin karatė asai jau turėjo galimybę išmėginti savo jėgas ant Tokijo „Metropolitan Gymnasium“ arenos tatamio, kur per praėjusią olimpiadą varžėsi stalo teniso atstovai.

2019-siais E.Gužauskas pateko į geriausiųjų šešetą, o jau veteranų tituluojamas Lukas Kubilius 2015-siais buvo trečias, 2011 metais sustojo ties ketvirtąja pozicija.

Praėjusiame planetos čempionate varžėsi ir Edgardaa Sečinskis, kuris liko septintas, o šiemet bandys kurti intrigą.

Taip pat trečią kartą turnyre kovoja ir pasaulio čempionė Brigita Gustaitytė.

Šešioliktfinalis

Vyrai

Eventas Gužauskas – Yuki Okada (Japonija) 0:4

Laurynas Vaičikauskas – Shota Maeda (Japonija): dėl traumos nepasirodė

Edgardas Sečinskis – Hotaka Yoshizawa (Japonija) 3:0 po pratęsimo

Antanas Klibavičius – Daiki Kato (Japonija) 3:0 po pratęsimo

Paulius Žimantas – Kosei Ochiai (Japonija) 0:5 po pratęsimo.

Aštuntfinalis

Antanas Klibavičius – Valerijus Dimitrovas (Bulgarija) 0:4

Laurynas Vaičikauskas – Ryuji Toda (Japonija) 0:4

Edgardas Sečinskis – Nariyoshi Tada (Japonija) 4:0

Ketvirtfinalis

Edgardas Sečinskis – Ryuji Toda (Japonija) 5:0

Pusfinalis

Edgardas Sečinskis – Kembu Iriki (Japonija) 0:5

Kova dėl 3 vietos

Edgardas Sečinskis – Antonas Zimariovas (Kazachstanas) – pergalė anksčiau laiko.

Moterys

Ketvirtfinalis

Brigita Gustaitytė – Ramu Amikawa (Japonija) 0:3 po dviejų pratęsimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.