EUROLYGA 2023

Pasaulio regbio čempionato ketvirtfinaliai – vieni įspūdingiausių istorijoje: mūšiai nepaliko abejingų

Prancūzijoje vykstančiame pasaulio regbio čempionate savaitgalį sužaisti ketvirtfinalio mačai. Visos ketverios rungtynės pasižymėjo įspūdingomis kvapą gniaužiančiomis kovomis bei tikromis regbininkų emocijomis.

 PAR dramatiškame mače įveikė prancūzus<br>Imago/Scanpix nuotr.
 PAR dramatiškame mače įveikė prancūzus<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2023, 11:43 AM

Pirmenybių šeimininkų svajonė namuose tapti planetos čempionais sudužo vėlų sekmadienio vakarą. Neįtikėtino grožio regbio spektaklyje prancūzai 28:29 pralaimėjo pasaulio čempionės titulą ginančiai Pietų Afrikos (PAR) komandai.

Sausakimšame „Stade de France“ stadione Paryžiuje vykęs mačas pasižymėjo itin atviru, rezultatyviu ir žiūrovų akims ypač patraukliu žaidimu. Jau pirmosiomis minutėmis prancūzai išsiveržė į priekį po Cyrilo Baille žeminimo, tačiau jau netrukus prancūzai nesugebėjo sugauti PAR žaidėjų išspirto kamuolio ir jį perėmęs Kurtas-Lee Arendse išlygino rezultatą. Dar po kelių minučių Damianas de Allende išvedė PAR rinktinę į priekį 12:7.

Vėliau rezultatas vėl tapo lygus po dar vieno šeimininkų žeminimo aikštės kampe, tačiau ir vėl neilgam. PAR greituolis Cheslinas Kolbe savo reaktyviniu greičiu pasigriebė į priekį paspirtą kamuolį ir nuskuodė su juo iki įskaitinio ploto. Nepaisant to, Prancūzijos regbininkai rado atsaką – po dar vienos grumtynėmis paremtos atakos rezultatas tapo lygus 19:19. Tuomet už aukštą užgriebimą geltona kortele buvo nubaustas pietų afrikietis Ebenas Etzebethas, o kiekybinį pranašumą prancūzai išnaudojo tiksliu baudos smūgiu.

Antrojo kėlinio pradžioje po dar vieno baudos smūgio prancūzai pirmavo 25:19. 67-ąją min. tas pats E. Etzebethas po gražios ir labai agresyvios PAR rinktinės atakos išvedė savo ekipą į priekį 26:25. Po poros minučių Handre Pollardas realizavo baudos smūgį nuo kone vidurio aikštės ir PAR pranašumas išaugo iki 4 taškų. Tuo pačiu netrukus atsakė ir prancūzai, todėl skirtumas liko vos vienas taškas.

Aistringai sirgalių palaikomi Prancūzijos regbininkai pakilo į lemiamą šturmą ir mėgino išplėšti pergalę, bet galiausiai kamuolys buvo pamestas ir PAR rinktinė iškovojo dramatišką pergalę.

„Manau, kad mes tiesiog labai norėjome laimėti, – sakė PAR rinktinės kapitonas Siya Kolisi. – Žinojome, kad bus sunku. Turiu pagirti nuo suolo pakilusius žaidėjus, kurie sėkmingai įėjo į žaidimą ir sukūrė pranašumą. Bet svarbiausi yra PAR mus palaikantys žmonės. Jie negali atvykti čia, bet stebi transliacijas, siunčia palaikymo dainas ir vaizdus iš mokyklų. Mes žaidžiame dėl savo tautos.“

Šeštadienį vyksiančiame pusfinalyje PAR susitiks su Anglijos rinktine. Vieninteliai kol kas per visą istoriją pasaulio čempionatą laimėję Europos atstovai sulaukė fantastiško nedidelės, bet be proto kovingos Fidžio valstybės atstovų pasipriešinimo, bet galiausiai ketvirtfinalyje išplėšė pergalę 30:24.

Anglijos regbininkai aktyviai pradėjo rungtynes ir turėjo 12 taškų pranašumą pirmajame kėlinyje (15:3). Galiausiai varžovų gynybą pavyko pralaužti ir Fidžio regbininkams, bet anglai vis dar kontroliavo rungtynes. Įpusėjus antrajame kėliniui Anglijos rinktinė pirmavo 24:10, tačiau tuomet Fidžis dar sykį pademonstravo savo charakterį. Po Peni Ravai ir Vilimoni Botitu žeminimų rezultatas tapo lygus 24:24.

Pergalę Anglijai lėmė regbio žvaigždės Oweno Farrello spyriai koją. Iš pradžių jis su tiksliu spyriu į nuo žemės atšokusį kamuolį („drop goal“) išvedė anglus į priekį, o vėliau pridėjo dar tris taškus baudos smūgiu. Paskutiniai Fidžio bandymai išsigelbėti buvo nesėkmingi.

Dar vienas nepamirštamas regbio spektaklis vyko šeštadienį, kur ketvirtfinalyje susitiko pasaulio reitingo lyderė Airija ir triskart pasaulio čempionė Naujoji Zelandija („All Blacks“).

Airijos rinktinės svajonė pirmą kartą tapti pasaulio čempione atsimušė į galingą „All Blacks“ pasirodymą. Naujoji Zelandija iškovojo dramatišką pergalę 28:24.

Naujosios Zelandijos regbininkai eilinį kartą pademonstravo, kad jų nurašyti niekada negalima. Du tikslūs baudos smūgiai ir Leicesterio Fainga‘anuku kamuolio prispaudimas varžovų įskaitiniame plote leido „All Blacks“ įpusėjus pirmam kėliniui pirmauti 13:0. Tuomet airiai įsibėgėjo ir jiems pirmą žeminimą pelnė Bundee Aki. Nors netrukus Naujosios Zelandijos atstovai atsakė tuo pačiu, kėlinio pabaigoje penkis taškus airiams pelnė Aaronas Smithas ir po pirmosios mačo pusės iš „All Blacks“ pranašumo liko tik vienas taškas (18:17).

Antrajame kėlinyje komandos apsikeitė rezultatyviomis atakomis, o po Jordie Baretto baudos smūgio „All Blacks“ atitrūko 4 taškais (28:24). Per likusias minutes Airijos regbininkai stengėsi žūtbūt surengti pergalingą ataką, o paskutinė iš jų truko net 37 fazes. Visgi ši fazė ir buvo paskutinė – Samas Whitelockas prarado kamuolį ir Naujoji Zelandija iškovojo kelialapį į finalą.

Pusfinalyje Naujoji Zelandija susitiks su Argentinos regbininkais, kurie ketvirtfinalyje po taip pat įtempto mūšio 29:17 pranoko Velso rinktinę.

Valų lyderis Danas Biggaras rungtynių pradžioje pelnė žeminimą, pridėjo dar penkis taškus spyriais koja ir jo atstovaujama komanda pirmavo 10:0. Argentiniečiai skirtumą pirmajame kėlinyje mažino baudos smūgiais (6:10).

Antrojo kėlinio pradžioje – dar du puikūs Emiliano Boffelli baudos smūgiai ir Argentina jau priekyje 12:10. 57-ąją min. Velso žaidėjas Joelis Sclavi įveikė varžovų gynybą ir prispaudė kamuolį pačiame įskaitinio ploto centre (17:12). Netrukus grumtynėmis sėkmingą ataką surengė argentiniečiai, vėl išsiveržę į priekį 19:17. Likus žaisti apie 8 minutes, Velsas turėjo fantastišką progą pelnyti žeminimą, bet paskutinę akimirką Argentinos žaidėjai apsigynė sugavę varžovą pačiame aikštės kampe. Netrukus Velsas mėgino surengti dar vieną išpuolį, bet jis pasibaigė apmaudžia klaida, po kurios argentinietis Nicolas Sanchezas žeminimu įtvirtino Argentinos pergalę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.