EUROLYGA 2023

Įžengė nauja karta: pasaulio taurės varžybose debiutavo trys Lietuvos biatlonininkai

Lietuvos biatlono rinktinė sulaukė papildymo. Per pirmus du pasaulio taurės varžybų etapus į kovas įsijungė net trys debiutantai, be sunkumų susitvarkę su jiems iškeltomis užduotimis. Moterų rinktinę papildė ir visą sezoną su pajėgiausiomis planetos biatlonininkėmis varžysis Lidija Žurauskaitė ir Judita Traubaitė, tuo tarpu konkurencingoje vyrų komandoje progą užsirekomenduoti turėjo Jokūbas Mačkinė.

Per pirmus du pasaulio taurės varžybų etapus į kovas įsijungė net trys debiutantai.<br>D.Yevenko nuotr.
Per pirmus du pasaulio taurės varžybų etapus į kovas įsijungė net trys debiutantai.<br>D.Yevenko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos biatlono federacija

Dec 12, 2023, 12:15 PM

Lidija Žurauskaitė (24 metai)

Ilgai debiuto Lietuvos rinktinėje tokio rango varžybose laukusi Lidija Žurauskaitė pateisino į ją dėtus lūkesčius. Pirmose IBU taurės varžybose Kontiolahtyje (Suomija) mūsiškė net ir su 4 baudos minutėmis užėmė 27 vietą bei lengvai įvykdė pasaulio taurės kvalifikaciją. Debiutas planetos taurės varžybose įvyko praėjusį penktadienį Hochfilcene (Austrija): sportininkė sprinte suko tris baudos ratus (šaudymas 1+2) bei užėmė 71 vietą.

Pagal greitį trasoje L.Žurauskaitė buvo 56-a ir su taikliu šaudymu netgi galėjo iškovoti įskaitinių šių varžybų taškų. To padaryti sprinto rungtyje Lietuvos atstovėms nepavyksta jau beveik ketverius metus.

„Kalbant apie rezultatus, mano moto yra tikėtis geriausio, bet būti pasiruošusiai blogiausiam. Tikėjausi kur kas daugiau, nes žinau, kokia stipri esu ir ką galiu parodyti, bet tuo pačiu realistiškai buvau pasiruošusi save rasti protokolo pabaigoje. Negaliu sakyti, kad pasaulio taurėje jaučiau papildomą spaudimą, bet tuo pačiu norėjau parodyti geriausią ir įrodyti, kad nusipelniau būti čia. Noriu, kad mano komanda ir mano treneris didžiuotųsi manimi! Nuviliantis šaudymas yra tiesiog patirties trūkumas. Negaliu sulaukti kitų varžybų, nes kiekvienas startas man yra šventė, iššūkis ir naujas šansas“, – įspūdžiais apie debiutą pasidalijo L.Žurauskaitė.

Beje, paskutinėje treniruočių stovykloje prieš praėjusį sezoną biatlonininkė griuvo ir dėl kojos lūžio visą žiemą nedalyvavo jokiose varžybose. Už praleistus metus ji pasiryžusi atsigriebti šiemet.

„Esu laiminga ir dėkinga būdama čia, būdama sveika, galėdama atstovauti Lietuvai ir būdama mūsų komandos dalimi. Tai palaima!“, – teigė rinktinės debiutantė.

Judita Traubaitė (23 metai)

Vos kiek daugiau nei prieš metus biatlonininkės karjerą pradėjusi Judita Traubaitė šaudymo subtilybes perprato kosminiu greičiu. Ne vieną apdovanojimą orientavimosi sporto slidėmis čempionatuose iškovojusi vilnietė pasaulio taurės varžybų kvalifikaciją įvykdė dar praėjusį sezoną, o debiutas įvyko šio sezono pirmame etape Estešunde (Švedija).

Drauge su Vytautu Strolia, Karoliu Dombrovskiu ir Natalija Kočergina jaunoji biatlonininkė pasiekė vieną geriausių pasiekimų mišrios estafetės varžybose per visą šalies istoriją: Lietuvos ekipa finišavo 16-ta, o J.Traubaitei pavyko išvengti baudos ratų. 15 km asmeninėse lenktynėse ji buvo 94-a (6 baudos minutės), o 7,5 km sprinte pranoko dviženklį skaičių varžovių bei užėmė 88 poziciją (šaudymas 0+1).

„Startų laukiau, bet tuo pačiu metu buvo ir baisoka. Įspūdžiai tikrai labai geri: vis dar sunku patikėti, kad turiu galimybę startuoti su geriausiais pasaulyje, matyti viską, prie ko prieš kelerius metus „prisiliesdavau“ tik žiūrėdama transliacijas, iš vidaus. Į pasaulio taurę atvykau savo šiandienines galimybes vertindama realistiškai, žinau, kad konkurencija didžiulė, silpnų varžovių čia nėra“, – pasakojo J.Traubaitė.

Biatlonininkei didžiausią pasitenkinimą teikia rezultatas, pasiektas su estafetės komanda. Aukštesnę poziciją šioje rungtyje Lietuvos biatlonininkams yra pavykę užimti vos sykį: 2013-aisiais Estešunde 15-ti finišavo Diana Rasimovičiūtė, N.Kočergina, Tomas Kaukėnas ir K.Dombrovskis.

„Apskritai pirmų startų rezultatais esu gana patenkinta: džiaugiuosi, kad estafečių rungtyje, prieš kurią jaučiau turbūt didžiausią įtampą, su šaudymu, net ir esant pašonėje varžovėms, pavyko susitvarkyti palyginus sėkmingai. 15 km varžybose visai smagiai slydosi. Jaudulys nebuvo per didelis, kojos tikrai nepakišo, šaudant pašalinių minčių neįsileidau, gal tik kiek trikdė sušalę pirštai, tad viskas gerai. Gaila, kad neteko sustartuoti Austrijoje, bet tikiuosi trasą ir atmosferą čia išmėginti kitąmet“, – vylėsi J.Traubaitė.

Jokūbas Mačkinė (23 metai)

Skirtingai nei J.Traubaitė ir L.Žurauskaitė, Jokūbas Mačkinė dėl savo dalyvavimo kiekviename pasaulio taurės etape nėra užtikrintas. Pagal vasaros sezono bei treniruočių rezultatus suformuotoje Lietuvos rinktinės ketveriukėje atsidūrė V.Strolia, K.Dombrovskis, T.Kaukėnas bei Maksimas Fominas, tuo tarpu J.Mačkinei buvo numatyta IBU taurėje besigrumiančios komandos lyderio rolė.

Debiuto ilgai laukti nereikėjo: dėl ligos Hochfilceno sprinte negalėjo dalyvauti K.Dombrovskis ir jį pakeitęs J.Mačkinė užėmė 89 vietą (šaudymas 2+1). Jau žinoma, kad ignalinietis atstovaus Lietuvai ir trečiame planetos taurės etape Lancerhaidėje (Šveicarija).

„Visų pirma, noriu padėkoti mūsų federacijai ir treneriams už duotą galimybę čia dalyvauti. Varžybos ir visa jų atmosfera paliko gerą įspūdį, panašiai to ir tikėjausi. Gaila, jog IBU taurės varžybos dažniausiai lieka nuošalyje ir panašiais dalykais negali pasigirti, nors ten taip dalyvauja tos pačios šalys ir taip pat labai stiprūs dalyviai, galintys ir čia varžytis dėl aukštų vietų“, – teigė J.Mačkinė.

Praėjusį sezoną IBU taurės varžybose biatlonininkas demonstravo solidžius rezultatus bei triskart iškovojo įskaitinius taškus. Pirmieji startai šį sezoną buvo kiek kuklesni – užimtos 49 bei 86 pozicijos.

„Debiutas pasaulio taurės varžybose ir pačios varžybos galėjo būti geresnės. Prieš startą buvau užtikrintas dėl šaudymo, tačiau šiai dienai mano fizinė forma nėra tokia, kokios tikėjausi prieš sezoną ir, manau, prastesnė nei pernai, – pasakojo J.Mačkinė. – Debiutui pasaulio taurėje ruošiausi ir kažkokio šoko organizmui ar didelio streso prieš varžybas nebuvo. Nesvarbu, ar pasaulio taurė, ar IBU taurės varžybos, ar dar žemesnio rango varžybos, mažas jauduliukas vis tiek yra. Varžybose stengiuosi maksimaliai ir bandau atlikti darbą taip pat, nepriklausomai nuo jų lygio.“

***

Pasaulio biatlono taurės varžybose Lietuvai atstovauja gausiausia istorijoje delegacija. 2022–2023 metų sezono metu mūsiškiai iškovojo 4 vyrų bei 3 moterų kvotas, leidžiančias tiek sportininkų deleguoti į kiekvieną sprinto bei asmeninių lenktynių rungtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.