EUROLYGA 2023

Žiemos sporto trasose pirmauja Norvegijos ir Austrijos vyrai bei JAV ir Prancūzijos moterys

Lietuvos žiemos sportininkai startuoja biatlono ir kalnų slidinėjimo pasaulio taurės varžybose, bet taškus iškovoja retai ir į aukščiausias vietas nepretenduoja. Prieš trumpą švenčių pertraukėlę žiemos sporto šakų pasaulio taurės bendrosios įskaitos lyderiai yra Norvegijos, Austrijos, Prancūzijos ir JAV sportininkai.

Norvegijos sportininkai skina pergales žiemos sporte.<br>AP/Scanpix nuotr.
Norvegijos sportininkai skina pergales žiemos sporte.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2023, 10:50 AM, atnaujinta Dec 24, 2023, 10:51 AM

Įdomu, kad norvegai besąlygiškai dominuoja vyrų biatlono ir slidinėjimo varžybose. Tuo tarpu šių sporto šakų moterų varžybose norvegės prarado lyderių pozicijas.

Austrijos sportininkai prieš šventinę pertraukėlę pirmauja vyrų kalnų slidinėjimo ir šuolių su slidėmis pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje. Kovojant dėl moterų pasaulio taurių per pirmąją sezono dalį geriausias pozicijas užsiėmė Prancūzijos ir JAV sportininkės. Prancūzės yra biatlono ir šuolių su slidėmis, amerikietės – kalnų slidinėjimo ir slidinėjimo bendrosios įskaitos lyderės.

Dvi praėjusią žiemą pasaulio taures iškovojusios sportininkės – norvegė slidininkė Tiril Udnes Weng ir austrė šuolininkė su slidėmis Eva Pinkelnig – naujo sezono pirmąją dalį buvo priverstos praleisti dėl sveikatos problemų.

Biatlonas

Į vyrų biatlono pasaulio taurę vėl taikosi pastarųjų metų lyderis norvegas Johannesas Thingnesas Bo. Praėjusį sezoną ketvirtą kartą pasaulio taurę iškovojęs 30-metis J.Th.Bo ir šią žiemą yra bendrosios įskaitos lyderis.

Tiesa, per kelerias pirmąsias šio sezono lenktynes J.Th.Bo pavardė tarp lyderių beveik nešmėžavo. Tačiau per pastarąsias ketverias lenktynes jis pasiekė tris pergales ir bendrojoje įskaitoje pakilo į pirmąją vietą (484 tšk.).

Jei J.Th.Bo vėl pristabdytų, į jo poziciją kėsintųsi keli kiti Norvegijos biatlonininkai. Bendrosios įskaitos lentelėje iškart paskui lyderį rikiuojasi dar keturi norvegai: Tarjei Bo (411), Johannesas Dale (366), Endre Stromsheimas (317) ir Sturla Holmas Lagreidas (301). Trejose iš aštuonerių šią žiemą vykusių asmeninių rungčių lenktynių norvegai užėmė visas tris prizines vietas.

Tarp kitų šalių sportininkų bendrojoje įskaitoje aukščiausią šeštąją vietą užima vokietis Philippas Nawrathas (300).

Moterų biatlono garbės pakyla nacionaliniu atžvilgiu būna daug margesnė. Į bendrosios įskaitos pirmąjį dešimtuką patenka net šešių šalių biatlonininkės (trys prancūzės, dvi norvegės, dvi vokietės, švedė, italė ir šveicarė), o į pirmąją vietą pakilo prieš šventes tris iš eilės pergales iškovojusi prancūzė Justine Braisaz-Bouchet (427 tšk.). Jos artimiausios persekiotojos – norvegė Ingrid Landmark Tandrevold (417) ir švedė Elvira Oberg (393).

Kol kas tik šeštąją vietą užima praėjusį sezoną pasaulio taurę laimėjusi prancūzė Julia Simon.

Bent po vieną pergalę pasaulio taurės lenktynėse šią žiemą iškovojo šeši vyrai ir penkios moterys (vyko po aštuonerias abiejų lyčių lenktynes). Vokiečiai Romanas Reesas ir Ph.Nawrathas bei prancūzė Lou Jeanmonnot sezono pradžioje džiaugėsi pirmosiomis pergalėmis pasaulio taurės etapuose.

Lietuviai. Šį sezoną vangiai startavo Lietuvos biatlonininkai, ypač rinktinės lyderis Vytautas Strolia.

Tiesa, V.Strolia yra vienintelis pasaulio taurės taškus iškovojęs lietuvis ir bendrojoje įskaitoje užima 47-ąją vietą. Tačiau pernai iki švenčių V.Strolia iškovojo taškus net septyneriose iš aštuonerių lenktynių, o šią žiemą – tik dvejose. Praėjusį sezoną V.Strolia galutinėje įskaitoje užėmė 27-ąją vietą.

Kiti Lietuvos biatlonininkai – Karolis Dombrovskis, Tomas Kaukėnas, Maksimas Fominas ir Jokūbas Mačkinė – pasaulio taurės taškų šią žiemą dar neiškovojo.

Vyrų Tautų taurės įskaitoje Lietuva užima 18-ąją vietą. Praėjusį sezoną mūsų šalis užėmė 14-ąją vietą.

Jei vyrų rinktinė keliais laipteliais nukrito, tai Lietuvos moterų rinktinė lieka toje pačioje padėtyje. Praėjusį sezoną moterų Tautų taurės galutinėje įskaitoje Lietuva užėmė 22-ąją vietą, šiuo metu taip pat yra 22-ojoje vietoje.

Kitas biatlono pasaulio taurės etapas vyks sausio 4–7 dienomis Oberhofe (Tiuringija, Vokietija).

Kalnų slidinėjimas

Gamtos užgaidos šio sezono pradžioje smarkiai sutrikdė kalnų slidinėjimo pasaulio taurės varžybas. Tarptautinė slidinėjimo federacija (FIS) iki gruodžio vidurio dėl nepalankių oro sąlygų turėjo atšaukti arba nukelti net septynerias iš devynerių numatytų vyrų varžybų ir trejas iš dvylikos moterų varžybų.

Vis dėlto kalnų slidininkams pavyko pamažu atsistoti į normalias varžybų vėžes, ir iki nedidelės švenčių pertraukėlės buvo surengtos aštuonerios vyrų bei dvylika moterų lenktynių.

Moterų varžybose dar vienos pergalės link užtikrintai juda amerikietė Mikaela Shiffrin, kuri praėjusį sezoną jau penktąjį kartą iškovojo pasaulio taurę. 28 metų M.Shiffrin sunkiai įveikiama ir šią žiemą – geriausia šių laikų kalnų slidininkė laimėjo trejas varžybas, surinko 700 taškų ir tvirtai pirmauja bendrojoje įskaitoje.

Artimiausios persekiotojos – buvusios pasaulio taurės laimėtojos italė Federica Brignone (557) ir slovakė Petra Vlhova (491). Šioms kalnų slidininkėms pavyti lyderę labai sudėtinga ir dėl to, kad jos startuoja mažiau rungčių (F.Brignone labai retai iššliuožia į slalomo trasas, P.Vlhova visai numojo ranka į nusileidimo rungtis). Tuo tarpu M.Shiffrin ne tik yra slalomo įskaitos lyderė, bet ir dažnai renka taškus visų kitų rungčių varžybose.

Daug didesnė intriga mezgasi vyrų varžybose. Jose pirmauja austras Marco Schwarzas (464), nežymiai lenkiantis praėjusį sezoną pasaulio taurę antrą kartą iškovojusį šveicarą Marco Odermattą (456). Tiesa, kiti kalnų slidininkai jau per kelias pirmąsias savaites smarkiai atsiliko – trečiąją vietą užimantis kroatas Filipas Zubčičius turi tik 198 taškus.

„Krištolinį gaublį“ ginantis M.Odermattas nedalyvauja slalomo varžybose, bet yra beveik nenugalimas slalomo milžino trasose ir nuolat užima aukštas vietas nusileidimo rungtyse. Tuo tarpu M.Schwarzas, kurio pagrindinė specializacija – slalomas, startuoja visų rungčių varžybose.

Lietuvis. Šią žiemą trejose vyrų lenktynėse dalyvavo Andrejus Drukarovas, kuris startuoja tik slalomo milžino varžybose. Vienerios šios rungties varžybos vyko Isero slėnyje (Savoja, Prancūzija), kitos dvejos – Alta Badijoje (Pietų Tirolis, Italija).

Isero slėnyje ir per antrąsias Alta Badijoje vykusias varžybas A.Drukarovas nebaigė pirmojo nusileidimo. Užtat per pirmąsias varžybas Alta Badijoje jis ne tik pasiekė finišą, bet ir užėmė aukščiausią karjeroje 23-iąją vietą.

A.Drukarovas pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje užima 94-ąją vietą (8 tšk.), slalomo milžino rungties įskaitoje – 35-ąją vietą. Taškus šį sezoną iškovojo 109 kalnų slidininkai.

Iš viso tvarkaraštyje numatyta šią žiemą surengti vienuolika slalomo milžino varžybų. Kitas šios rungties startas planuojamas sausio 6 dieną Adelbodene (Šveicarija).

Slidinėjimas

Vyrų slidinėjimo varžybose šią žiemą viešpatauja Norvegijos sportininkai. Iki švenčių įvyko devynerios asmeninės lenktynės, kuriose pergales pasiekė vien Norvegijos slidininkai. Maža to, trejose lenktynėse norvegai užgrobė visą garbės pakylą, jie laimėjo ir vienintelę estafetę.

Pergales vėl skina Johannesas Hosflotas Klabo, kuris praėjusį sezoną ketvirtąjį kartą iškovojo pasaulio taurę. Penktojo titulo link šliuožiantis 27 metų Norvegijos rinktinės lyderis šią žiemą laimėjo ketverias lenktynes. Kitose penkeriose lenktynėse po vieną pergalę šventė kiti penki Norvegijos slidininkai.

Bendrosios įskaitos lyderių sąraše mirga norvegiškos pavardės. Į pirmąjį dešimtuką patenka net šeši norvegai, o nuo J.H.Klabo (734 tšk.) mažiausiai atsilieka Haraldas Amundsenas (727), Palas Golbergas (652) ir Erikas Valnesas (519). Geriausias kitų tautų atstovas švedas Calle Halfvarssonas (513) užima penktąją vietą.

Moterų slidinėjimo pasaulio taurė praėjusį sezoną taip pat iškeliavo į Norvegiją. Prizą pirmą kartą laimėjo Tiril Udnes Weng. Tačiau ši 27 metų slidininkė titulo neapgins.

T.U.Weng dėl kovido komplikacijų sukeltos ligos šią žiemą dar nedalyvavo nė vieneriose lenktynėse, jau aišku, kad ji praleis ir „Tour de Ski“ varžybas. Per likusią sezono dalį sukaupti tiek taškų, kad būtų galima konkuruoti su dabartinėmis lyderėmis, tiesiog neįmanoma.

Šiuo metu bendrosios įskaitos lyderė yra amerikietė Jessie Diggins (809 tšk.). Jos artimiausios persekiotojos – švedė Emma Ribom (737) ir kita amerikietė Rosie Brennan (726).

Per devynerias lenktynes pergales pasiekė net šešios slidininkės, į bendrosios įskaitos pirmąjį dešimtuką patenka net penkios švedės, bet tik viena norvegė. Norvegijos moterų slidinėjimo garbę geriausiai gina T.U.Weng dvynė sesuo Lotta Udnes Weng, kuri užima devintąją vietą.

Lietuvos slidininkai šią žiemą pasaulio taurės etapuose dar nedalyvavo.

Šuoliai su slidėmis

Šuolių su slidėmis sezono pradžia buvo pažymėta austro Stefano Krafto dominavimu. 2017 ir 2020 metų pasaulio taurės laimėtojas S.Kraftas šią žiemą laimėjo ketverias pirmąsias varžybas ir įsitvirtino bendrosios įskaitos pirmojoje vietoje. Kituose etapuose Austrijos rinktinės lyderis pasirodė truputį prasčiau, bet pasaulio taurės lyderio pozicijos neprarado.

Po aštuonerių varžybų S.Krafto sąskaitoje yra 669 taškai. Jo artimiausi persekiotojai – trys vokiečiai: Andreasas Wellingeris (447), Piusas Paschke (443) ir Karlas Geigeris (414).

Vos tryliktąją vietą užima praėjusį sezoną pasaulio taurę iškovojęs norvegas Halvoras Egneris Granerudas. Kol kas silpni ne vien jo, bet ir kitų norvegų šuoliai.

Norvegijos apžvalgininkai svarsto, kad jų rinktinė neprisitaikė prie naujų taisyklių. Tarptautinė slidinėjimo federacija (FIS) prieš šį sezoną truputį pakeitė aprangos taisykles, o kitų šalių ekspertai pastebi, kad naujovėmis geriausiai pasinaudojo Vokietijos rinktinė.

Moterų pasaulio taurės sostas yra laisvas. Praėjusį sezoną pasaulio taurę pirmą kartą iškovojo 35 metų austrė Eva Pinkelnig. Ji karjeros dar nebaigė, bet pirmuosius šios žiemos etapus praleido, nes nespėjo atsigauti po kelio operacijos.

Kol pasaulio taurės laimėtoja sveiksta, žiūrovai gali gėrėtis naujų lyderių šuoliais. Po ketverių varžybų bendrojoje įskaitoje pirmauja prancūzė Josephine Pagnier (330), kanadietė Alexandra Loutitt (252) ir japonė Yuki Ito (212).

21 metų J.Pagnier ir 19-metė A.Loutitt – kylančios šios sporto šakos žvaigždės. Praėjusį sezoną pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje jos net nepateko tarp dešimties geriausiųjų, Tuo tarpu šią žiemą J.Pagnier iškovojo pirmąsias karjeros pergales ir pakėlė asmeninių lūkesčių kartelę.

Šiaurės dvikovė

Susigrąžinti šiaurės dvikovės pasaulio taurę siekia norvegas Jarlas Magnusas Riiberis. Jis 2019–2022 metais keturis kartus paeiliui iškovojo svarbiausią šiaurės dvikovės prizą, bet praėjusį sezoną praleido kelis etapus ir pasaulio taurę perleido austrui Johannesui Lamparteriui.

Šį sezoną J.M.Riiberis nusiteikęs susigrąžinti pasaulio taurę. Per septynerias iki švenčių įvykusias varžybas jis pasiekė keturias pergales ir tris kartus buvo antras. J.Lamparteris irgi nesėdi sudėjęs rankų – austras pasiekė dvi pergales ir tris kartus buvo antras.

Bendrojoje įskaitoje pirmaujantis J.M.Riiberis turi 670 taškų, apginti pasaulio taurę bandantis J.Lamparteris – 580 taškų. Trečiąją vietą užima 486 taškus surinkęs norvegas Jorgenas Graabakas.

Moterų šiaurės dvikovės varžybose dominuoja dvi norvegės, visose iki šiol vykusiose varžybose užėmusios dvi pirmąsias vietas. Tris pergales pasiekė ir bendrojoje įskaitoje pirmauja Gyda Westvold Hansen, vieną pergalę iškovojo jos pagrindinė varžovė Ida Marie Hagen.

Praėjusį sezoną G.W.Hansen buvo nenugalima. Ji laimėjo visas dešimt varžybų ir užtikrintai iškovojo pasaulio taurę, bet šią žiemą G.W.Hansen (390 tšk.) pranašumas prieš I.M.Hagen (370) kol kas labai mažas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.