EUROLYGA 2023

Dviejų krypčių biatlonininko Tomo Kaukėno karjera: su bendraautoriais išleido knygą apie pažinimą

„Kažkada buvau pasakęs, kad norėčiau išleisti knygą. Vėliau šią mintį buvau pamiršęs. Ir štai – ji jau mūsų rankose“, – žinia apie išleistą knygą pasidalijo biatlonininkas Tomas Kaukėnas.

 Tomas Kaukėnas parašė knygą.<br> I.Čerkašeninovo nuotr.
 Tomas Kaukėnas parašė knygą.<br> I.Čerkašeninovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-30 16:46

Kūno kultūros ir sporto magistro laipsnį turintis sportininkas VDU Švietimo akademijoje trejus metus vykdė projektą „Judėjimas ir metakognicija: naujas būdas suprasti fizinio aktyvumo ir pažintinių procesų sąsajas“. Šio projekto idėją trejų olimpinių žaidynių dalyvis vystė kartu su jo studijų baigiamųjų darbų vadovu, buvusiu treneriu dr. Stanislavu Sabaliausku.

„Nuo paauglystės buvau tas, kuris vienu metu bandė daug dalykų: šokau tautinius šokius, grojau gitara, slidinėjau, čiuožinėjau. Paskatintas buvusio trenerio Stanislavo nusprendžiau pabandyti mokslinę veiklą, kuria užsiimu daugiau nei trejus metus. Nors vis dar būna iššūkių, bet mokausi ir tobulėju. Bendradarbiavimas su kolegomis padėjo formuoti platesnį požiūrį į treniravimą“, – pasakojo T.Kaukėnas.

Projekto organizatoriai surengė 25 mokymus, iš kurių 3 organizavo pats biatlonininkas. Jie buvo skirti sportinio meistriškumo siekiantiems sporto gimnazijų mokiniams.

„Projekto esmė buvo šviesti sporto visuomenę: trenerius, fizinio ugdymo mokytojus ir specialistus, ugdyme taikančius judesio praktikas. Siekėme suteikti jiems naujausių žinių, remiantis naujausiomis mokslo žiniomis ir mokymo tendencijomis, kalbėjome apie tai, kaip atpažinti savo talentus. Organizuodami renginius kartu ir mes patys tobulėjome, reikėjo daug skaityti ir analizuoti. Abipusė nauda – ir patiems, ir sporto visuomenei“, – sakė T.Kaukėnas.

Iš viso mokymuose dalyvavo net 2500 dalyvių. Viena iš esminių mokymų paskirčių buvo atskleisti sporto mokslo teorijos ir praktikos sinergijos galimybes, tai yra, plačiau kalbėtis apie tai, kaip mokslas ir praktika gali pasitarnauti vienas kitam. Projekto metu atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo virš 500 sportininkų, kuriuo buvo siekiama ištirti sportininkų savireguliacijos gebėjimus ir santykius sportininkų kolektyve. Šio tyrimo pagrindu buvo parengtos penkios mokslo publikacijos, kurios išleistos Lietuvos bei užsienio mokslo žurnaluose.

Projektą vainikavo išleista ugdymo knyga „Metapažinimas: kelionė pažinimo ir ugdymo(si) gelmėse“. Gruodį buvo išleistas pirmasis jos tiražas – 300 egzempliorių.

„Knygą rašėme keturiese: kartu su vienu garsiausių sporto profesoriumi Albertu Skurvydu, tyrėju S.Sabaliausku, socialinio-emocinio intelekto eksperte Daiva Šukyte, kuri yra šio judėjimo įgyvendinimo Lietuvoje pradininkė, – pasakojo T.Kaukėnas. – Nors visi autoriai gana skirtingų sričių ekspertai, manau, gerai pavyko sujungti žinias į vieną visumą.

Knygoje rašoma apie tai, kaip žmonės mąsto ir priima sprendimus, mokosi, prisitaiko prie aplinkos ir orientuojasi socialiniame pasaulyje. Apie tai, kaip mūsų prigimtis, patirtys ir aplinka veikia pažinimo procesus, emocijas ir elgesį.“

Oficialus knygos pristatymas planuojamas 2024 m. sausio mėnesį. Pirmas knygos tiražas jau pasiekė arba artimiausiu metu pasieks projekto socialinius partnerius ir asmenis, labiausiai įsitraukusius į projekto veiklų įgyvendinimą ir turinčius didžiausią poreikį joms.

Dvikryptę karjerą derinantis T.Kaukėnas neslepia, kad būtent knygos rašymas pareikalavo daugiausiai pastangų, tačiau prioritetą ir toliau teikia sportui: sausį jo laukia Europos biatlono čempionatas, o vasarį – planetos pirmenybės.

„Projektas įsiterpdavo dažniausiai ryte, dar iki pusryčių. Kelis mėnesius dirbau tokiu rėžimu, kartais sėsdavau popiet, po to ilsėtis ir į antrą treniruotę. Nutikdavo kartais ir taip, kad atidėliodavau darbus, todėl reikėdavo dirbti vakarais iki išnaktų“, – teigė biatlonininkas, kuris tikisi dalyvauti po kiek daugiau nei dvejų metų vyksiančiose Milano-Kortinos žiemos olimpinėse žaidynėse.

Projektas „Judėjimas ir metakognicija: naujas būdas suprasti fizinio aktyvumo ir pažintinių procesų sąsajas“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.