EUROLYGA 2023

Lietuvos kiokušin karatė čempionato finaluose susikovė pasaulio ir Europos čempionai

Kėdainiuose įvyko 2024 metų Lietuvos kiokušin karatė čempionatas, kuriame buvo išdalinta 13 medalių komplektų, o čempionai pelnė teisę atstovauti Lietuvai Valensijoje (Ispanija) gegužės 24 d. vyksiančiame Europos čempionate.

 Diana Mačiūtė <br> Algimanto Barzdžiaus nuotr.
 Diana Mačiūtė <br> Algimanto Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2024, 6:20 PM

Tikra turnyro puošmena tapo vyrų svorio kategorijos virš 90 kg lemiama kova tarp 2022 metų pasaulio čempiono Evento Gužausko (Klaipėdos „Shodan“, treneris – Lukas Kubilius) ir 2023 metų Europos čempiono Pauliaus Žimanto (Naujosios Akmenės „Energija, treneris – Vladimiras Silvaško).

Po galingų kovotojų smūgių aidėjo visa Kėdainių arena, o po pagrindinio kovos laiko 4 iš 5 teisėjų skyrė lygiąsias ir tik vienas įžvelgė E. Gužausko pranašumą. Identiška situacija pasikartojo ir po papildomų 2 min. kovos.

Vis dėlto antrajame pratęsime užteko 26 sek., kad E. Gužauskas galingu rankos smūgiu pramuštų varžovo gynybą, teisėjai užfiksuotų nokautą ir kova būtų nutraukta anksčiau laiko.

„Nepavyko visko padaryti taip, kaip norėjau, tad tiesiog gerai viskas, kas gerai baigiasi, – po finalo šyptelėjo vėl Lietuvos čempionu tapęs E. Gužauskas. – Buvau jau primiršęs Pauliaus smūgių stiprumą. Pradžioje nustebau, tikriausiai ir kūnas, ir protas buvo primiršę, reikėjo prisitaikyti. Iš visų mūsų turėtų kovų su Pauliumi ši buvo sunkiausia.“

Įspūdingai klostėsi ir svorio kategorijos iki 90 kg finalas tarp Oresto Abazoriaus (Vilniaus „Saulės ženklas“, treneris – Paulius Klapatauskas) ir Juliaus Urbono („Shodan“).

Tiek po pagrindinio kovos laiko, tiek po pirmojo pratęsimo visi teisėjai skyrė lygiąsias. Po antrojo pratęsimo tik vienas arbitras pranašumą skyrė O. Abazoriui, o po trečiojo arbitrai jau privalėjo skirti pergalę vienam arba kitam sportininkui. Šį kartą viso penketo teisėjų pakeltos vėliavėlės buvo raudonos ir reiškė vilniečio pergalę.

„Kova buvo labai sunki, net nežinau, ar esu anksčiau turėjęs kovą su visais galimais pratęsimai, – po finalo sakė Lietuvos čempionas. – Varžovas buvo žinomas, susitikome ne pirmą kartą, mūsų kovos stilius panašus, gal todėl ir buvo taip sunku laimėti.“

O. Abazorius ant tatamio sugrįžo po nedidelės pertraukos karjeroje ir mėgavosi vėl patirta varžybų atmosfera.

„Buvo daug varžybų, pasirengimas joms pradėjo eiti į antrą planą, kiti dalykai tapo svarbesni. Supratau, kad reikia padaryti pertrauką ir žiūrėti, ar pasiilgsiu, ar ne, kaip dėliosis gyvenimas. Labai pasiilgai, čia labai smagu, kovosime toliau“, – sakė nugalėtojas.

Kitų vyrų svorių kategorijų čempionais tapo Laurynas Vaičikauskas („Shodan“, iki 80 kg), Tautvydas Šniaukas („Shodan“; iki 70 kg) ir Vilius Lipnickas („Shodan“; iki 60 kg).

Tarp moterų ypatingą susidomėjimą taip pat kėlė sunkiasvorių (virš 65 kg) kovos, kuriose į finalą, kaip ir tarp vyrų, pateko 2022 metų pasaulio čempionė Brigita Gustaitytė (Vilniaus „Baltas vilkas“; trenerė – Edit Abraham) ir 2023 metų Europos čempionė Marija Sekunda („Shodan“). Vis dėlto čempionės titulas čia paaiškėjo kiek kitaip – M. Sekunda atliko du smūgius ne pagal taisykles, kova turnyro daktarės sprendimu negalėjo būti tęsiama, o čempione paskelbta B. Gustaitytė.

„Reikėjo įsivažiuoti, nuo pirmosios kovos čempionate viskas buvo vis geriau ir geriau. Finale norėjau ilgiau pakovoti ir pažiūrėti, kaip pavyktų padaryti tai, ką su treneriu planavome, deja, ne viskas pavyko. Tačiau tuo, ką pavyko padaryti, esame patenkintos“, – sakė pasaulio čempionė.

Kitose moterų svorio kategorijose nugalėjo Europos čempionė Brigita Svinkūnaitė (Kauno „Rifas“, treneris – Ričardas Poška; iki 50 kg), Justyna Vabalis (Vilniaus „Ippon“, treneris – Jevgenijus Jurutas; iki 54 kg), Valentyna Kurmin („Ippon“; iki 59 kg) ir Aneta Meškauskienė (Anykščių „Takas“, treneris – Eugenijus Šilaika; iki 65 kg).

Katos rungtyje pirmųjų vietų laimėtojais tapo Diana Mačiūtė (Klaipėdos „Okinava“, treneris – R. Poška), Tomas Zienius (Kauno „Shori“, treneris – Valius Rudys) ir Klaipėdos „Okinavos“ ekipa (trenerė – D. Mačiūtė), laimėjusi mišrių komandų varžybas.

2024 m. Lietuvos čempionato prizininkai

Moterys

Iki 50 kg

1. Brigita Svinkūnaitė („Rifas“)

2. Viktorija Dambrauskaitė („Shodan“)

3. Beatričė Šurpikaitė („Saulės Ženklas“)

Iki 54 kg

1. Justyna Vabalis Ippon

2. Agnė Sabaliauskaitė Shin

3. Polina Terentjeva Shin

Iki 59 kg

1. Valentyna Kurmin Ippon

2. Meda Balionytė Shodan

3. Greta Bagdonaitė Shin

Iki 65 kg

1. Aneta Meškauskienė Takas

2. Rima Lisinskaitė Okinava

3. Vaiva Rickevičienė OSU

Virš 65 kg

1. Brigita Gustaitytė Baltas vilkas

2. Marija Sekunda Shodan

3. Julija Balčiūtė Shodan

Kata

1. Diana Mačiūtė Okinava

2. Raminta Makackaitė Tornadas

3. Simona Urbutytė Shori

Vyrai

Iki 60 kg

1. Vilius Lipnickas Shodan

2. Romualdas Auga Rifas

3. Nojus Daubaras Shori

Iki 70 kg

1. Tautvydas Šniaukas Shodan

2. Giedrius Miškinas Rifas

3. Matas Krugliakovas Rifas

Iki 80 kg

1. Laurynas Vaičikauskas Shodan

2. Stasys Vincevičius Saulės ženklas

3. Justinas Kvietka Saulės ženklas

Iki 90 kg

1. Orestas Abazorius Saulės ženklas

2. Julius Urbonas Shodan

3. Aurimas Kuodis Saulės ženklas

Virš 90 kg

1. Eventas Gužauskas Shodan

2. Paulius Žimantas Energija

3. Antanas Klibavičius Kumite Jonava

Kata

Tomas Zienius Shori

Matas Sasnauskas Okinava

Matas Jonauskas Shodan

Komandinė kata

1. „Okinava“ (Rima Lisinskaitė, Matas Sasnauskas, Diana Mačiūtė)

2. „Shodan“ (Greta Intaitė, Matas Jonauskas, Rima Barusaitė, Joana Timinskienė)

3. „Shodan-2“ (Martin Kumpis, Dominykas Riauba, Matas Veitas)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.