EUROLYGA 2023

K. Valijevos byloje – nesibaigianti istorija: CAS apeliacijų sulaukė tiek iš rusų, tiek iš kanadiečių

Sporto arbitražo teismas (CAS) sausio paskelbė, kad rusų dailiojo čiuožimo žvaigždei Kamilai Valijevai skiriama 4 metų nušalinimo bausmė dėl dopingo vartojimo. Iš jos atimtas ir 2022 metų Pekino žiemos žaidynėse iškovotas auksas.

2022 metų balandis. V.Putinas apdovanojo K.Valijevą.<br>AP/Scanpix nuotr.
2022 metų balandis. V.Putinas apdovanojo K.Valijevą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2024, 12:56 PM, atnaujinta Feb 27, 2024, 12:57 PM

Vis dėlto šioje istorijoje dar nėra padėtas taškas.

Nepraėjus nei mėnesiui po paskelbto verdikto CAS sulaukė net keturių apeliacijų – trys iš jų atskriejo iš Rusijos, o viena iš Kanados.

Pasikeitus rezultatams į pirmąją vietą komandinėje čiuožimo rungtyje pakilo JAV, o į antrąją – Japonijos komanda, trečioje vietoje atsidūrė Rusija. Tai nepatiko Kanados dailiojo čiuožimo atstovams, kurie pateikė apeliaciją, reikalaudami, kad į trečiąją vietą įskaitoje vietoje rusų būtų perkelti kanadiečiai.

Tuo metu Rusijos atstovai apskritai neliko patenkinti tuo, kad iš K.Valijevos buvo atimta pirmoji vieta ir aukso medaliai.

Primename, kad K.Valijeva olimpinėse žaidynėse varžėsi po Rusijos olimpinio komiteto vėliava – po oficialia rusų vėliava sportininkams varžytis neleidžiama dėl sisteminių dopingo pažeidimų, kai paaiškėjo, kad Rusija 2014 metų Sočio žaidynėse buvo sukūrusi netgi slaptą laboratoriją ir kambarį, kuriuose mėginiai buvo keičiami į „švarius“.

K.Valijeva 2022 metų žaidynėse varžėsi būdama 15 metų. Ji aukso medalį iškovojo komandinėje rungtyje. Dopingo jos mėginyje buvo rasta 2021 metų gruodį po varžybų Rusijoje, kur patikrą atliko Tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) specialistai.

Rusija niekada nepripažino, kad valstybė prisidėjo prie dopingo programos, nors pateikti faktai buvo akivaizdūs, o juose figūravo ir Rusijos FSB agentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.