EUROLYGA 2023

Prieš Velykas šokėjams – dramatiški čempionatai Ispanijoje

Velykų išvakarėse Ispanijos Kambrilio mieste tradiciškai vyksta tarptautinės sportinių šokių varžybos, sutraukiančios didelį būrį šokėjų. Šiemet Kambrilyje vyko ne tik pasaulio reitingo varžybos, bet buvo surengtas ir pasaulio, ir Europos čempionatas.

 E. Mašaro ir G. Lapševičiūtė Ispanijoje ketvirti<br> LSŠF/ Vasil Kučiariavy nuotr.
 E. Mašaro ir G. Lapševičiūtė Ispanijoje ketvirti<br> LSŠF/ Vasil Kučiariavy nuotr.
Prieš Velykas šokėjams – dramatiški čempionatai Ispanijoje<br> LSŠF nuotr.
Prieš Velykas šokėjams – dramatiški čempionatai Ispanijoje<br> LSŠF nuotr.
Prieš Velykas šokėjams – dramatiški čempionatai Ispanijoje<br> LSŠF nuotr.
Prieš Velykas šokėjams – dramatiški čempionatai Ispanijoje<br> LSŠF nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 31, 2024, 10:02 AM

Jaunimui iki podiumo trūko vos žingsnelio

Europos čempionatas buvo skirtas jaunimo iki 21 metų amžiaus sportininkams, šokantiems standartinius šokius. Jame Lietuvai atstovavo trys poros ir visoms joms turnyras susiklostė gana dramatiškai.

Šios kategorijos Lietuvos čempionai Edvardas Mašaro ir Gabija Lapševičiūtė iš Vilniaus „Spindulio“ klubo pateko į čempionato finalą, tačiau iki podiumo jiems pritrūko mažo žingsnio. Iš penkių finalo šokių trys buvo įvertinti ketvirtosiomis vietomis (lėtas valsas, Vienos valsas ir fokstrotas), o du (tango ir kvikstepas) – trečiosiomis vietomis, tad galutinėje įskaitoje E. Mašaro ir G. Lapševičiūtė buvo ketvirti. Svarbu pabrėžti, kad tiek iš ketvirtfinalio į pusfinalį, tiek iš pusfinalio į finalą mūsų pora buvo vedama antrojoje pozicijoje.

Tik trupučio sėkmės pritrūko ir dar dviems Lietuvos poroms. Kristupas Mlinskas ir Liepa Rudnickaitė iš Klaipėdos „DS dance“ ir Kauno „Sūkurio“ bei Pijus Palskys ir Anna Berzina taip pat iš Kauno „Sūkurio“ ir Panevėžio „Rumbos“ per plauką nepateko į finalą. Abi poros pusfinalyje surinko po 17 teisėjų vertinimo balų, o patekimui į finalą šį kartą būtų užtekę 19 balų. Tad galutinėje įskaitoje abu duetai pasidalino septintąją ir aštuntąją vietas.

Svarbu, kad E. Mašaro ir G. Lapševičiūtė pagerino šios kategorijos savo praėjusių metų rezultatus tiek iš Europos čempionato, kur pernai buvo šešti, tiek iš pasaulio čempionato, kur pernai buvo aštunti. K. Mlinskas ir L. Rudnickaitė pernai buvo šokę šios grupės pasaulio čempionate ir šiemet iki septintosios vietos pakilo net iš dvidešimt antrosios pozicijos.

Šio Europos čempionato auksu ir sidabru pasipuošė poros iš Rumunijos: L. T. Butnaru ir J. D. Bidica bei S. C. Clit ir A. Gioncada. Bronza atiteko parketo šeimininkams – šokėjams iš Ispanijos M. Mateos ir J. Kruger.

Ketvirtoji vieta pasaulio komandų čempionate – po įtemptos kovos

Ne mažiau dramatiškai Ispanijoje vyko ir pasaulio čempionatas, kuriame varžėsi Lotynų Amerikos šokių komandos, šokančios solo, o ne poromis. Pastaruoju metu šis žanras tampa vis populiaresnis ir šiose varžybose susirinko kol kas rekordinis skaičius komandų – septyniolika iš dešimties pasaulio šalių.

Lietuvai šiame čempionate atstovavo Klaipėdos universiteto Lotynų Amerikos šokių komanda „Danė“, kuri lengvai įveikė čempionato ketvirtfinalį ir pusfinalį.

Tuo tarpu finale susiklostė neįtikėtina situacija. Kaip įprasta, komandos buvo vertinamos dešimtbalėje sistemoje pagal keturis kriterijus – techniką, muzikalumą, komandiškumą bei choreografijos ir prezentacijos kriterijų – todėl maksimali taškų suma už pasirodymą galėjo būti 40 balų. Finale net trys komandos surinko po identišką balų sumą, sutampančią iki tūkstantųjų dalių – po 27,501 balo. Visoms joms buvo padalintos ketvirtosios – šeštosios vietos, o organizatoriai buvo priversti sukti galvą, kaip pakeisti iš anksto išgraviruotus medalius. Tarp šių trijų komandų pateko ir Lietuvos šokėjos.

Tuo tarpu Vokietijos komandai pavyko šiek tiek atitrūkti ir pasipuošti bronza, kurią garantavo 27,626 balo. Taivano komanda su 28,688 balo buvo antra, o nugalėjo Ispanijos komanda, surinkusi 29,813 balo.

Visgi, „Danės“ komandoje šokančios merginos Ieva Dreinė, Roberta Drungilė, Guoda Endriušaitytė, Laima Guobytė, Vanesa Komisarovaitė, Valdonė Mažeikytė, Kamilė Pociūtė Skurdelė, Viktorija Siniakovė, Aurelija Vilkaitė bei jų treneris Tadas Romeika džiaugėsi geru pasirodymu. G. Endriušaitytė po apdovanojimo ceremonijos pasakojo, kad varžovų komandos buvo labai stipriai pasiruošusios: „Komandų įvaizdžiai ir kompozicijos buvo aukšto lygio, o konkurentai – iš įvairiausių pasaulio šalių.“

Šokėjai pritarė treneris T. Romeika, pabrėždamas, kad ispanų komandos buvo labai temperamentingos, o Vokietijos atstovų kompozicija buvo labai techniškai sušokta. „Visų komandų įvaizdžiai buvo apgalvoti ir išpildyti. Džiaugiamės, turėję galimybę atstovauti Lietuvai Klaipėdos universiteto vardu ir tikimės, kad komandos darbas sėkmingai bus tęsiamas ir ateityje.“ – kalbėjo T. Romeika.

Nors šokėja V. Mažeikytė pripažino, kad kelionė buvo šiek tiek varginanti, bet, jos teigimu, ispaniškas oras ir saulėtas pajūris atpirko visas kelionės su persėdimais valandas.

Negana to, mūsų komanda liko labai patenkinta organizatorių darbu. „Viskas buvo iki smulkmenų suorganizuota, sustyguota. Organizatoriai puikiai atliko savo darbą kiekviename žingsnyje. Didžiulį įspūdį mums paliko čempionato atidarymo ceremonija.“ – gerų emocijų neslėpė komandos šokėja Roberta Drungilė. Komandos draugei pritarė Ieva Dreinė: „Visos komandos narės jaučiamės motyvuotos, o lūkesčiai dar didesni! Norime kitame pasaulio čempionate būti trejetuke, todėl laukia ilgas pasiruošimas!“

Pasakodamos komandos įspūdžius, šokėjos neslėpė, kad varžytis šokant solo, o ne poromis, yra puiki galimybė, todėl jos buvo užtikrintos, kad toks žanras ateityje taps vis populiaresnis, o treneris pabrėžė, kad legendinio Klaipėdos ansamblio „Žuvėdra“ tradicijas dabar tęsia ši komanda: „Ypatingai mes džiaugiamės, kad prie šio čempionato pasirodymo ranką pridėjo ir mūsų legendiniai treneriai Skaistutė ir Romaldas Idzelevičiai.“

Jauniams – pirmoji vieta!

Ispanijoje pasaulio reitingo varžybose dramos neišvengė ir Lietuvos jaunių amžiaus grupės šokėjai (12 – 13 metų amžiaus). Standartinių šokių kategorijos pasaulio reitingo varžybose dalyvavę Domas Lavinskas ir Kamila Daniškevičiūtė iš Vilniaus „Šokio technikos akademijos“ pirmąją vietą išplėšė iš savo konkurentų Austrijos ir Čekijos duetų.

Nors finale D. Lavinsko ir K. Daniškevičiūtės lėtas valsas buvo įvertintas antrąja, o fokstrotas – trečiąja vietomis, visgi laimėti tango, Vienos valsas ir kvikstepas garantavo, jog iš Ispanijos jaunieji šokėjai mano parveš auksą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.