EUROLYGA 2023

Ištvermės jojimo raiteliai rungėsi pirmosiose sezono varžybose: jauniausiam dalyviui – vos šešeri

Šeštadienį Širvintose įsikūrusiame žirginio sporto klube „Širvintų žirgai“ įvyko pirmosios šio sezono nacionalinės ištvermės jojimo varžybos. Dalyviai iš visos Lietuvos varžėsi 4, 17, 24 ir 41 km distancijose. Nors varžybų dienos oras nelepino, duetai pasirinktas distancijas įveikė sklandžiai, o žirgai po finišo buvo geros savijautos. Per maždaug pusmetį truksiantį ištvermės jojimo varžybų sezoną raiteliai ne tik varžysis dėl galimybės tapti Lietuvos čempionu, bet kai kurie sieks įgyti ir kvalifikaciją tarptautinėms varžyboms.

Dalyviai iš visos Lietuvos varžėsi 4, 17, 24 ir 41 km distancijose. <br>Organizatorių nuotr.
Dalyviai iš visos Lietuvos varžėsi 4, 17, 24 ir 41 km distancijose. <br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2024, 12:39 PM

Pagrindinės varžybų distancijos – 41 km taurė iškeliavo į Kauno rajone įsikūrusį „Žiegždrių žirgyną“. Pirmąją vietą pelnė šio žirgyno atstovė Augustė Eidukaitytė su žemaitukų veislės žirgu Prapuntu. Distanciją duetas įveikė per kiek daugiau nei tris valandas.

24 km distancijoje po atkaklios kovos nugalėjo Ugnės Zalieckienės su arabų veislės žirgu Mr. Mayday duetas, atstovaujantis žirginio sporto klubą „Naujadvario žirgai“, įsikūrusį Trakų r.

17 km distancijos suaugusiųjų rungtyje nugalėjo duetas iš Šiaulių jaunųjų gamtininkų centro – Austėja Čiužaitė su arabų veislės žirgu Milord, kuris, užbaigęs trasą, jautėsi itin gerai. Šio žirgo širdies ritmas iki numatytos ribos atsistatė per rekordiškai greitą laiką – vos 24 sekundes.

17 km distancijos vaikų įskaitoje triumfavo Margarita Babič su anglo arabų veislės žirgu Alhaja, atstovaujantys žirginio sporto klubą „Naujadvario žirgai“. Paprašyta pasidalinti įspūdžiais iš trasos, Margarita dėkojo organizatoriams už gerai sužymėtą trasą:

„Trasa buvo sužymėta nepriekaištingai, todėl galėjau susikoncentruoti į žirgą, klausytis jo kvėpavimo, grožėtis bundančia gamta“, – sakė laimėtoja.

Turiningai laiką gamtoje leido ir šeimos rungtyje be pralaimėjimo varžėsi 4 km distancijos dalyviai. Jauniausiam jų – Domantui Jarmalavičiui, jojusiam rusų ristūnų veislės žirgu Chanu Čingiu – vos šešeri.

Varžybų vyr. teisėja – Gabrielė Mateikaitė-Varankevičienė tikino, kad mažųjų raitelių rungtis – ne mažiau svarbi.

„Tai galimybė nuo jauno amžiaus ugdyti raitelius, supažindinti juos su varžybų tvarka, taisyklėmis, leisti pajausti ir pirmojo medalio džiaugsmą, kad vėliau galėtų siekti dar aukštesnių rezultatų. Vaikus šioje trasoje visą laiką turi lydėti suaugęs žmogus, dažniausiai tai vyksta žingsnio aliūru, nors labiau azartiški tėčiai ar mamos pasistengia pagerinti rezultatą bėgdami, kad vaikas su žirgu galėtų risnoti“, – dalinosi G. Mateikaitė-Varankevičienė.

Anot teisėjos, viena tokių raitelių, užaugusių su žirgais, yra ir Jogailė Develytė, kuriai dabar su arabų veislės žirgu Sultan trūksta vos vieno sėkmingo finišo 160 km distancijoje, kad įgytų kvalifikaciją 2025 metų Europos ištvermės jojimo čempionatui, vyksiančiam Italijoje.

Ištvermės jojimas – tai rungtynės prieš laiką, kuriose yra patikrinamas žirgo greitis ir ištvermė, taip pat išbandoma raitelio orientacija bei gebėjimas jausti savo žirgo galimybes. Varžantis ištvermės jojimo varžybose, pirmenybė teikiama ne pergalei, o gerai žirgo savijautai.

„Žirgai prieš startą yra kruopščiai veterinarų patikrinami – ar yra sveiki, gerai juda. Pasirinktą distanciją startavę duetai turi įveikti nustatytu tempu ir tilpti į tam tikrą laiko intervalą – tai reiškia, negali judėti nei per lėtai, nei per greitai. Finišavus, vėl tikrinama žirgo būklė: pulsas, raumenų tonusas, dehidratacija, kiti rodikliai, stebima, ar jis bėga lygiai. Kuo geresnis būklės įvertinimas, tuo dalyvis gauna daugiau taškų, o tai reiškia, kad kartais pergalę gali nulemti keliais dūžiais mažesnis žirgo pulsas. Duetas, kurio žirgo

savijauta po distancijos objektyviai suprastėjo, būna diskvalifikuojamas. Taigi tai sportas, kurių atstovai itin rūpinasi žirgo sveikata ir gerove“, – aiškino G. Mateikaitė-Varankevičienė.

Anot jos, tai ne tik viena natūraliausių žirgo prigimčiai žirginio sporto disciplinų, bet ir pati prieinamiausia žirgų mylėtojams – mėgėjams, nesiekiantiems olimpinių aukštumų, tačiau norintiems išbandyti savo galimybes. Pradėti užsiimti šiuo sportu nėra jokių amžiaus ar fizinių apribojimų, vykdomos ir specialios rungtys skirtos šeimoms, kuriose lydimi artimųjų varžosi patys jauniausi raiteliai bei rungtys raiteliams su negalia.

Artimiausios varžybos vyks balandžio 27 d. Kurtuvėnuose, Šiaulių r. Renginys nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.