EUROLYGA 2023

M. Alekna turi stebuklingą metimą – Ramone jo siųstas diskas pagerino 38 metus gyvavusį pasaulio rekordą

Mykolas Alekna buvo pasiryžęs šturmuoti pasaulio disko metimo rekordą ir ši svajonė tapo realybe. Ramonos miestelyje (JAV) vykusiose „Oklahoma Throws Series World Invitational“ varžybų vyrų disko metimo rungtyje stipriausioje grupėje pasirodęs Europos čempionas ir planetos vicečempionas M.Alekna siekė pasakos ir ją sukūrė – diską nuskraidino 74.35 m ir pagerino 38 metus vokiečio Jurgeno Schulto gyvavusį rekordą.

Mykolas Alekna<br>A.Pliadžio nuotr.
Mykolas Alekna<br>A.Pliadžio nuotr.
 M.Alekna startuoja turnyre JAV<br> stop kadras
 M.Alekna startuoja turnyre JAV<br> stop kadras
Mykolas Alekna<br>A.Pliadžio nuotr.
Mykolas Alekna<br>A.Pliadžio nuotr.
Mykolas Alekna<br>Scanpix nuotr.
Mykolas Alekna<br>Scanpix nuotr.
Mykolas Alekna<br>A.Pliadžio nuotr.
Mykolas Alekna<br>A.Pliadžio nuotr.
Mykolas Alekna<br>A.Pliadžio nuotr.
Mykolas Alekna<br>A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 15, 2024, 1:05 AM, atnaujinta Apr 15, 2024, 8:01 AM

Dabar planetos rekordas priklausys M.Aleknai ir pagerino jis pasiekimą 27 cm.

Šiose varžybose M.Alekna startavo stipriausioje trečioje grupėje – iš viso buvo trys grupės, o varžėsi 26 sportininkai, kurie metė pradžioje po tris metimus.

Pirmoje grupėje geriausiai diską metė Jordanas Roachas, kuris numetė 63 m 69 cm ir pirmavo. Antroje grupėje geriausiai pasirodė ir daugiau kaip 3 m savo asmeninį rezultatą pagerino Mika Sosna – 68.69 m. Jis po antrosios grupės pasirodymų palypėjo į pirmąją vietą.

Visi laukė trečiosios grupės ir 26-ojo dalyvio, ties kuriuo buvo parašyta lietuvio pavardė. Jau pirmuoju metimu M.Alekna diską nuskraidino 72.71 m ir tapo varžybų lyderiu.

Jis pasiekė asmeninį rekordą, geriausią rezultatą šiame sezone ir tai tapo ketvirtuoju rezultatu disko metimų istorijoje su tokiu rezultatu.

Antruoju metimu jis diską numetė 70.32 m, o geriausiu trečiuoju bandymu net 72.89 m. M.Alekna dar labiau priartėjo rekordinės žymos.

Tai tapo geriausiu rezultatu nuo 2006 metų.

Iš 26 dalyvių po trijų metimų liko 8 geriausi, kurie turėjo mesti papildomai dar po 3 metimus. Ketvirtuoju bandymu Lietuvos disko metikas įrankį numetė 70.51 m.

Ir štai penktuoju bandymu įvyko stebuklas – ramiai į sektorių įžengęs M.Alekna diską numetė 74.35 m. ir pagerino planetos rekordą.

Po to varžybos buvo sustabdytos, kad teisėjai galėtų dar kartą įsitikinti rezultato tikslumu ir ratifikuotų rekordą bei pateiktų Tarptautinei lengvosios atletikos federacijai.

Po gerų 15 min. jos tęsėsi ir lietuvis metė paskutinį savo šeštąjį metimą. Jis jau buvo ne toks tolimas: 70.50 m.

Tad M.Alekna tapo varžybų nugalėtoju, antras liko Roje Stona, diską numetęs 69.05 m, o trečią vietą iškovojo M.Sosna, parodęs rezultatą 68.96 m.

21-erių metų M.Alekna praėjusią savaitę su trenksmu pradėjo šių metų sezoną, kai Berklyje (JAV) diską nusviedė 71.39 m bei pagerino karjeros rekordą ir tada pasiekė geriausią šių metų rezultatą pasaulyje.

Ramonos miestelis garsėja itin palankiomis oro sąlygomis disko metikams: ir šįkart atvirame ir labiau į plynlaukį panašiame stadione, kur nėra jokių tribūnų, o apsauginis disko sektoriaus tinklas galimai matė ir patį pasaulio čempioną Jurgeną Schultą, sportininkai be didesnio vargo metė rekordinius metimus.

M.Alekna Ramone į šipulius sudaužė nuo 1986 m. nepajudintą pasaulio rekordą, kuris priklausė vokiečiui Jurgenui Schultui – 74.08 m.

Per visą disko metimo istoriją daugiau nei 73 m diską metė dabar jau Mykolas, vokietis J.Schultas, M.Aleknos tėvas Virgilijus Alekna – 73.88 m ir estas Gerdas Kanteris – 73.38 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste