EUROLYGA 2023

Rankininkių olimpinė atranka – su farso elementais

Paryžiaus olimpinių žaidynių moterų rankinio turnyre žais net devynios Europos komandos. Galutinis sąrašas paaiškėjo savaitgalį pasibaigus olimpinės atrankos turnyrui, kuriame kelialapius iškovojo vien europietės.

Ispanijos rankininkės iškovojo vietą Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ispanijos rankininkės iškovojo vietą Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2024, 8:37 AM

Kelialapiai

Dvylikos šalių moterų rankinio rinktinės dėl šešių olimpinių kelialapių kovojo trijuose atskiruose turnyruose. Juose geriausiai žaidė ir teisę keliauti į Paryžių iškovojo Vengrijos, Švedijos, Nyderlandų, Ispanijos, Vokietijos ir Slovėnijos rankininkės.

Šios šešios komandos prisidės prie anksčiau teisę žaisti olimpiniame turnyre gavusių Prancūzijos, Danijos, Norvegijos, Korėjos, Angolos ir Brazilijos rinktinių.

Palyginti su 2021 metais vykusiu Tokijo olimpiniu turnyru pasikeitė trys komandos. Į Paryžių neatvyks Rusijos, Juodkalnijos ir Japonijos rinktinės. Jas pakeis Danijos, Vokietijos ir Slovėnijos rankininkės. Beje, rusės prieš trejus metus iškovojo sidabro medalius.

Slovėnijos rinktinė debiutuos olimpinėse žaidynėse. Vokietės olimpinį kelialapį iškovojo pirmą kartą nuo 2008 metų, danės – pirmą kartą nuo 2012 metų.

Atranka

Ramiausiai vyko Torevjechos atrankos turnyras. Jo favoritės olandės ir ispanės per du pirmuosius turus nesunkiai pasiekė po dvi pergales ir jau penktadienį užsitikrino bilietus į Paryžių. Sekmadienį šių komandų tarpusavio rungtynėse pergalę 27:26 šventė ir pirmąją vietą užėmė Nyderlandų rankininkės.

Antrąją vietą užėmė Ispanija, trečiąją – Čekija, ketvirtąją – Argentina.

Didelės įtampos nebuvo ir Debreceno turnyre. Nors jame abu kelialapiai buvo įteikti tik po paskutiniojo turo rungtynių, abi favoritės Vengrijos ir Švedijos rinktinės gana įtikinamai nugalėjo joms grėsmę kėlusią Japonijos komandą. Švedės pranoko Azijos vicečempiones 35:28, šeimininkės vengrės viešnias iš Tolimųjų Rytų įveikė 37:28. Europiečių tarpusavio dvikovą Vengrijos komanda laimėjo 28:25.

Šiame turnyre taip pat žaidusi Didžiosios Britanijos komanda visas trejas rungtynes pralaimėjo triuškinamu skirtumu.

Įdomiausias buvo Ulmo turnyras. Jame jau po antrojo turo pirmąją vietą užsitikrino šeimininkė Vokietijos rinktinė. Užtat sekmadienį vykusios rungtynės dėl antrosios vietos kėlė milžinišką intrigą.

Šios rungtynės susiklostė gana netikėtai. Slovėnijos rinktinė jau pirmosiomis minutėmis primetė savo valią Juodkalnijos rankininkėms ir pasiekė pergalę 30:26. Ši pergalė – neabejotinai svarbiausia Slovėnijos moterų rankinio istorijoje. Slovėnės iki šiol nėra pasiekusios jokių įsimintinų laimėjimų, o geriausias jų rezultatas tiek Europos, tiek pasaulio pirmenybėse yra aštuntoji vieta.

Paskutinę vietą Ulmo turnyre užėmė visas rungtynes pralaimėjusi Paragvajaus rinktinė.

Pakaitalas

Debreceno atrankos turnyre turėjo žaisti Afrikos vicečempionė Kamerūno rinktinė. Tačiau savaitės pradžioje Kamerūno rankinio federacija pranešė Tarptautinei rankinio federacijai (IHF), kad nespėjo gauti Vengrijos vizų ir negalės kovoti dėl olimpinio kelialapio.

IHF pasiūlė laisvą vietą kitoms Afrikos šalims, bet nė viena iš jų nebūtų įstengusi per kelias dienas suburti rankininkes į rinktinę ir atvykti į Europą.

Galiausiai pasaulio rankinio vadovai žaisti olimpinės atrankos turnyre pakvietė Didžiosios Britanijos rinktinę, kuri net nedalyvavo prieš savaitę pasibaigusiame Europos pirmenybių atrankos turnyre.

Bričių rungtynės buvo lyg farsas. Kitos komandos net nesistengdamos triuškino gerokai žemesnio lygio varžoves. Didžiosios Britanijos rankininkės pralaimėjo japonėms 16:43, vengrėms 11:49 ir švedėms 8:52.

Vyrai

Kovo viduryje vykusiame vyrų olimpinės atrankos turnyre visus šešis kelialapius irgi iškovojo europiečiai. Prie anksčiau teisę žaisti Paryžiuje gavusių Prancūzijos, Danijos, Švedijos, Egipto, Japonijos ir Argentinos rankininkų po atrankos turnyro prisidėjo Ispanijos, Slovėnijos, Kroatijos, Vokietijos, Norvegijos ir Vengrijos komandos.

Galima pažymėti, kad Ispanijos, Slovėnijos, Vokietijos ir Vengrijos rankinis pavasarį šventė dvigubas pergales, nes atrankos turnyruose olimpinius kelialapius iškovojo ir šių šalių vyrai, ir moterys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.