EUROLYGA 2023

Į disko metimo rezultatų viršūnę pakilęs M. Alekna: turiu vieną tikslą – olimpinis auksas

Lygiai prieš savaitę Mykolas Alekna pakeitė lengvosios atletikos istoriją. 21-erių disko metikas Ramonoje, Oklahomoje (JAV) įrankį numetė 74.35 m ir pagerino seniausią, beveik 38 metus išsilaikiusį, vyrų lengvosios atletikos rekordą. Pastarasis nuo 1986 metų priklausė vokiečiui Jurgenui Schultui (74.08 m). Tai buvo vos antrosios lietuvio varžybos 2024 metais, o asmeninį rekordą pavyko pagerinti beveik 3 metrais.

 M.Alekna<br> A.Pliadžio nuotr.
 M.Alekna<br> A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2024, 7:58 PM

„Pagerinus rekordą emocijos buvo labai geros, jausmas neįtikėtinas. Būti geriausiam pasaulyje – tikrai labai smagu. Dabar, emocijoms jau atslūgus, rekordu esu labai patenkintas, bet grįžtu treniruotis ir ruoštis kitoms varžyboms“, – kalbėjo naujasis planetos rekordininkas.

Fantastiškai sezoną pradėjęs M. Alekna jau pirmose varžybose Berklyje (JAV) užfiksavo geriausią sezono rezultatą pasaulyje (71.39 m), o po savaitės nusiuntė dar rimtesnį signalą varžovams, kai visus 6 bandymus atliko už 70 metrų žymos ir sukūrė vieną iš įspūdingiausių disko metimo serijų istorijoje (72.21 – 70.32 – 72.89 – 70.51 – 74.35 – 70.50).

„Labai džiaugiuosi, kad turėjau tokios stabilias varžybas. Tas stabilumas ir rodo, kad esu gerai pasiruošęs. Stabilumo visada siekiu. Į šias varžybas važiuodamas žinojau, kad sąlygos bus itin geros ir tą pasaulio rekordą galiu pasiekti. Tikrai labai smagu buvo varžytis, o geros oro sąlygos padėjo numesti toli.

Įtampos ir spaudimo nebuvo, mėgavausi kiekviena akimirka, buvo smagu dalyvauti. Pasaulio rekordas nėra mano pagrindinis tikslas, aišku, smagu jį pagerinti, bet svarbiausia man yra olimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos čempionatų titulai. To šiemet ir sieksiu“, – užtikrintai sakė 2022 m. Miunchene (Vokietija) Europos čempionu tapęs M. Alekna.

Pasak lengvaatlečio, naujasis rungties rekordas ilgai išsilaikyti neturėtų, kadangi jį kėsinsis pagerinti ne vienas disko metikas: „Manau, kad disko metimo lygis taip pakilo į viršų, kad tas rekordas dabar bus gerinamas dažniau. Turime labai daug gerų metikų, todėl nemanau, kad mano rekordas išsilaikys taip ilgai.“

Manto Jusio ir Mohamado Saataros treniruojamas sportininkas savo sąskaitoje turi jau 2 pasaulio čempionatų medalius – 2022 m. Oregone (JAV) iškovotas sidabras, o 2023 m. Budapešte (Vengrija) laimėtas bronzos medalis. Šią vasarą M. Aleknos Romoje (Italija) laukia antrasis karjeros Europos čempionatas (birželio 7–12 d.), o Paryžiuje įvyks debiutas olimpinėse žaidynėse (rugpjūčio 1–11 d.).

„Formoje esu neblogoje, abejos varžybos susiklostė itin gerai, bet sakyčiau, kad vis dar esu pasiruošimo periode. Jokio specialaus pasiruošimo būtent šioms varžyboms nedariau.

Manau, kad kryptingai su treneriais dirbame ir esu labai disciplinuotas. Tas ir padeda man pasiekti gerus rezultatus. Labai mėgstu tai, ką darau. Disko metimas yra ir mano hobis, kuris man patinka. Dėl to ir rezultatus pavyksta pasiekti“, – sėkmės formulę išdavė M. Alekna.

Už Atlanto studijuojantis disko metikas šiemet nusprendė praleisti NCAA sezoną. NCAA pirmojo diviziono čempionatas Oregone vyks birželio 5–8 d., o beveik identišku metu Italijos sostinėje bus rengiamas Europos čempionatas. Anot lietuvio, priimtas sprendimas padės geriau pasiruošti olimpinėms žaidynėms, kuriose M. Alekna sau kelia aukščiausią tikslą:

„NCAA sezoną nusprendžiau praleisti ir dalyvauti Europos čempionate bei kitose varžybose dėl geresnio pasiruošimo olimpinėms žaidynėms. Bus daug aukšto lygio varžybų Europoje, o tai gera patirtis prieš olimpines žaidynes. Manau, kad priimtas labai geras sprendimas. Paryžiuje turiu vieną tikslą – olimpinis auksas.“

Lengvoji.lt primena, jog šiuo metu garantuotus kelialapius į olimpines žaidynes turi M. Alekna bei disko metikai Andrius Gudžius ir Ieva Gumbs. Kvalifikacijos sistema užsidarys birželio 30 d., todėl galutinė lengvaatlečių komanda paaiškės liepos pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.