EUROLYGA 2023

Kaune bandoma turėti naują ir neatiduoti senosios ledo arenos kitoms sporto šakoms – mestas žiemos sporto „naikinimo“ argumentas

Kaune ketinimai uždaryti senąją Ledo areną. Beveik pusę amžiaus skaičiuojanti Kauno ledo arena ruošiama transformacijai. Iki šiol čia plušėję čiuožėjai ir kitų žiemos sporto šakų atstovai dar šiemet persikels į modernias Ledo rūmų erdves su dviem aikštėmis ir papildoma sporto sale, o atsilaisvinusiame 3,7 tūkst. kv. metrų plote atsiras daugiafunkcinis sporto kompleksas su 3 universaliomis aikštelėmis – sporto mokyklų auklėtiniai lankys tinklinio, rankinio, badmintono, lauko teniso, krepšinio ir netgi fechtavimo treniruotes.

 Žiemos sporto federacijos nori pasilikti seną Kauno ledo areną po savo sparnu.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Žiemos sporto federacijos nori pasilikti seną Kauno ledo areną po savo sparnu.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2024, 10:03 AM

Sujungus dvi aikšteles, čia galės vykti oficialios salės futbolo ar rankinio rungtynės. Gretimos pastato erdvės bus pritaikytos dviračių sporto treniruotėms bei imtynininkų užsiėmimams.

Skaičiuojama, kad atnaujintose erdvėse išsitektų daugiau kaip 500 sportininkų. Tuo pačiu tai leis sudaryti patogesnes sąlygas netoliese esančios Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo gimnazijos auklėtinių užsiėmimams per fizinio ugdymo pamokas.

Kaip aiškina Kauno savivaldybė, senosios ledo arenos transformacija ilgai neužtruks. Darbus planuojama pradėti dar šią vasarą.

Vietoje ištirpdyto ledo, nuėmus aikštės bortus, bus paklotas įvairioms sporto šakoms tinkamas parketas. Lygiagrečiai numatyta įrengti šildymo ir vėdinimo sistemas.

Šaldymo įranga taip pat nebus išmontuota: jei staiga išaugtų ledo sporto šakų populiarumas, daugiafunkcis kompleksas per optimaliai trumpą laiką vėl galėtų tapti arena čiuožimui.

Tuo tarpu žiemos sporto šakų bendruomenė suskubo aiškinti, kad jau reikia tiek senosios, tiek ir naujosios arenų ir kreipėsi raštu į Kauno merą Visvaldą Matijošaitį bei miesto tarybos narius. Dailiojo čiuožimo, ledo ritulio ir kerlingo federacijų atstovai tikina, kad turi planą, kaip plėtoti arenos veiklą.

Pateikiame trijų žiemos sporto organizacijų peticiją.

Kauno miesto merui p.Visvaldui Matijošaičiui

Kauno miesto tarybos nariams

Dėl Kauno ledo arenos išsaugojimo

Mes, Lietuvos žiemos sporto federacijų ir Kauno sporto bendruomenės nariai, kreipiamės į Kauno savivaldybės vadovus ir tarybos narius. Mes jaučiame atsakomybę už Kauno miesto visų amžiaus grupių žmonių gyvenimo gerovės plėtrą per sportą ir fizinį ugdymą, fizinį aktyvumą.

Mes prašome išsaugoti Kauno ledo areną, kuri padėjo ir tikime, kad dar ne vieną dešimtmetį padės auginti žiemos sporto šakų atstovus, Europos ir Pasaulio čempionatų prizininkus, aukšto meistriškumo sportininkus, sportui aistrą jaučiančius, išsilavinusius ir savo miestą mylinčius, bei Lietuvos garbę ginančius, ir aukštai trispalvę su pasididžiavimu keliančius žmones.

Kreipiamės, nes esame įsipareigoję tęsti žiemos sporto šakų tradicijas Kaune, kurioms pamatus padėjo Kauno ledo arenos sumanytojai ir idėjiniai autoriai, kurie negailėdami nei laiko nei jėgų, ir savo finansų – ją kūrė, statė ir puoselėjo.

Būtent, ledo areną, ne gimnastikos, krepšinio ar kitų garbių sporto šakų salę, o ledo areną, kurios statybos vainikavo daugelio pasišventusių dailiojo čiuožimo, ledo ritulio entuziastų svajones turėti savo namus.

Ši arena, jau daugelį dešimtmečių yra Kauno kultūros bei sporto vertybių, tradicijų puoselėtoja, tinkamai tarnaujanti Lietuvos žmonėms. Daugybė žymių dailiojo čiuožimo, ledo ritulio atstovų, pasaulyje garsių trenerių, savo šlovės kelią pradėjo būtent čia.

Jais didžiuojamės, ir didžiuosimės, jie yra ne vienos kartos žmonių gyvenimo idealas. Mums sunku patikėti, kad Kauno ledo arena, jos tradicijos, dabar prarado Kauno vadovų ir politikų pasitikėjimą ir šios arenos paskirtis bus naikinama, o ne toliau tobulinama ir puoselėjama.

Šis žingsnis būtų Lietuvos žiemos sportui svarbios infrastuktūros sunaikinimas, kurią ir taip sudėtinga kurti ir atnaujinti. Lietuvoje, žiemos sportas – tarsi niekam nereikalingas pavainikis, mėtomas iš vieno kampo į kitą.

Buvome tikri, kad Kaunas – puiki išimtis ir pavyzdys visai šaliai. Norėtųsi tikėti, kad niekas nepasikeitė. Esame dėkingi, už naujus, dar dažais kvepiančius ir Europos dailiojo čiuožimo bei Kerlingo Europos čempionatus papuošusius ledo rūmus, tačiau jų atsiradimas buvo būtinas, nes senoji arena nesutalpino visų norinčių sportuoti.

Esame įsitikinę, kad šie skuboti Kauno savivaldybės sprendimai, kuriuose kalbama apie būtinas infrastruktūros pertvarkas, optimizuojant kaštus, nepasitarus su Kauno miesto sporto bendruomene ir žiemos sporto federacijomis nėra optimaliai teisingi ir sąžiningi.

Prašome Jūsų įsiklausyti į pagrindinį mūsų argumentą – ledo arenos panaikinimas ar jos paskirties keitimas neabejotinai sulėtins visų sporto ir fizinio ugdymo, fizinio aktyvumo pasiekimų sklaidą kauniečiams. Esame parengę ir pasiruošę pristatyti aiškų ir konkretų planą, kaip šis statinys ir toliau turi būti naudojamas pagal jo pirminę paskirtį.

Dabar kaip niekad svarbi sporto infrastruktūros plėtra. Susidomėjimas žiemos sporto šakomis Kaune sparčiai auga ir yra tik savo kelio pradžioje. Štai kodėl būtina ne naikinti, o išlaikyti, plėtoti ir jei yra galimybė – suteikti galimybę šios arenos naudotojams patiems tvarkytis.

Kauno sporto bendruomenė ir žiemos sporto šakų federacijos gerbia Kauno savivaldybės pastangas kelti sporto objektų kokybės standartus, tačiau reiškia susirūpinimą, kad „optimizavimo“ plano įgyvendinimo priemonės nėra nuodugniai aptartos, visi siūlymai išnagrinėti, siūloma reforma yra visiškai neapgalvota, o šaliai svarbių sporto objektų plėtros perspektyvos ignoruojamos.

Siūlome sudaryti darbo grupę, pakviečiant visas suinteresuotas šalis, kuri ieškotų glaudesnio bendradarbiavimo, keltų sporto objektų reformos būtinybės klausimus Šiuo pareiškimu nepritariame skubotiems Kauno savivaldybės veiksmams nukreiptiems pakeisti Kauno ledo arenos paskirtį, optimizavimo planui, ignoruojant bendruomenių išreikštas pozicijas, kviečiame dialogui, atsižvelgiant į partnerių lūkesčius.

Tikime, kad būsime išgirsti, taip kaip Kauno balsas ir vardas girdimas sporto pasaulyje.

Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos Prezidentas Vytautas Jasutis

Asociacija Hockey Lietuva Generalinis sekretorius Vaidas Budrauskas

Lietuvos Kerlingo asociacijos Generalinis sekretorius Vygantas Zalieckas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.