EUROLYGA 2023

Rusijoje – išdavikų paieškos: pirštu dūrė į tą, kurio bronza pavirto auksu

Slidininkas Ilja Černousovas – Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) informatorius, išdavęs komandos draugus, kad pats gautų Sočio olimpinių žaidynių aukso medalį. Tokius kaltinimus buvusiam auklėtiniui metė slidinėjimo treneris Jurijus Borodavka.

 I.Černousovui buvo įteiktas bronzos medalis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 I.Černousovui buvo įteiktas bronzos medalis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 I.Černousovui buvo įteiktas bronzos medalis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 I.Černousovui buvo įteiktas bronzos medalis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 I.Černousovui buvo įteiktas bronzos medalis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 I.Černousovui buvo įteiktas bronzos medalis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 50 km lenktynių finišas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 50 km lenktynių finišas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 12, 2017, 5:01 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 1:26 PM

Likus trims mėnesiams iki Pjogčango žiemos olimpinių žaidynių Rusijoje vėl liepsnoja dopingo gaisrai.

Remdamasis WADA pateiktais duomenimis ir tyrėjų raportais Tarptautinis olimpinis komitetas šį mėnesį iki gyvos galvos diskvalifikavo šešis Rusijos slidininkus, o šalis neteko keturių 2014 metų Sočio olimpiadoje iškovotų medalių.

Sankcijų imtasi remiantis iš Rusijos pabėgusio antidopingo agentūros darbuotojo Grigorijaus Rodčenkovo parodymais apie mėginių sukeitimo machinacijas. Jis jau seniai Rusijoje paskelbtas priešu, išduotas jo arešto orderis.

Tačiau ieškodami išdavikų rusai bedė pirštu ir į su Šveicarija savo gyvenimą susiejusį sportininką, kuris laikomas keistuoliu, bet dabar įgijo teisę vadintis olimpiniu čempionu.

Novosibirske gimęs 31 metų I.Černousovas Sočio olimpiados 50 km slidinėjimo lenktynėse užėmė trečiąją vietą. Jį aplenkė du komandos draugai Aleksandras Legkovas ir Maksimas Vylegžaninas, kurie dabar diskvalifikuoti iki gyvos galvos. Finale tris rusus skyrė mažiau nei sekundė.

Anksčiau I.Černousovą treniravęs J.Borodavka apkaltino slidininką, kad jis įdavė saviškius norėdamas gauti aukso medalį. „Dabar jis į viską žiūri kikendamas ir norėdamas gauti aukso medalį“, – rėžė treneris interviu gazeta.ru

Rusijos žiniasklaidą stebina, kad I.Černousovas nepuolė aiškintis, o tik per vietinius Novosibirsko šaltinius išplatino pareiškimą, kad tai yra blefas.

Rusijos dienraštis „Sport-ekspress“ atliko tyrimą, norėdamas išsiaiškinti istorijos užkulisius ir priėjo išvados, kad nėra jokių įrodymų, kad I.Černousovas galėjo teikti informaciją WADA kaip informatorius.

Tiesiog šis sibirietis – ne toks, kaip kiti rusai, o jo gyvenimo būdą ir prioritetus nulėmė sprendimas 2011 metais išvykti treniruotis į užsienį.

Prieš olimpiadą jis ėmė artimai bendrauti su Šveicarijos biatlonininke Selina Gasparin, kuri Sočyje iškovojo sidabrą, o po žaidynių vasarą jiedu susituokė. 

33-ejų Selina yra taip pat biatlonininkių Elisos ir Aitos Gasparin vyresnioji sesuo.

Dabar pora auginą dvejų metų dukrą Leilą, o praėjusį sezoną rusas susitelkė komercinėms maratonų varžyboms, kad galėtų daugiau laiko praleisti su šeima.

Nors buvo kalbų apie jo ketinimus atstovauti Šveicarijai, rusai iškart pareiškė, kad pareikalaus didžiulės kompensacijos. 

I.Černousovas ir toliau atstovauja Rusijai, o šiemet ketina dalyvauti pasaulio taurės varžybose ir siekti teisės startuoti Pjongčange. 

Tačiau vargu ar jis bus įtrauktas į komandą dėl mestų kaltinimų. 

Be to, Rusijai gali būti išvis neleista startuoti Pietų Korėjoje. 

Tačiau tokiu atveju leidimų gali tikėtis atskiri sportininkai, kurie startuotų su neutralia vėliava.  

I.Černousovas tikrai galėtų pretenduoti į tokį kvietimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.