EUROLYGA 2023

Donatui Motiejūnui ir Jonui Valančiūnui gresia kariuomenė

Nuo šio rudens Lietuvoje ketinama grąžinti šauktinių tarnybą, į kurią būtų kviečiami 19-26 metų vyrai. Kaip tai gali atsiliepti Lietuvos sportininkams? Remiantis valstybės gynimo tarybos pristatytu planu, į kariuomenę galėtų būti pašaukti ir du NBA rungtyniaujantys lietuviai – Jonas Valančiūnas bei Donatas Motiejūnas, praneša „Lietuvos ryto" televizija.

J.Valančiūnas NBA žaidė su karine apranga, bet kas galėjo pagalvoti, kad jis galėtų patekti į šauktinių sąrašus?<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Valančiūnas NBA žaidė su karine apranga, bet kas galėjo pagalvoti, kad jis galėtų patekti į šauktinių sąrašus?<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2015, 6:49 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 7:25 AM

Privalomoji 9 mėnesių tarnyba galioja 19-26 metų vyrams, kurie nėra teisti, nestudijuoja, vieniši neaugina mažų vaikų ar negali tarnauti dėl sveikatos būklės.

Darbas ar užimamos pareigos nuo šauktinių tarnybos neatleidžia.

24-erių D.Motiejūnas ir 22-ejų J.Valančiūnas, panašu, nepatenka į išimčių sąrašą.

Kaip į Lietuvos kariuomenės laišką reaguotų NBA, jei lietuviai pareikalautų pristatyti krepšininką į šauktinių tarnybą ir išsaugoti jam darbo vietą po 9 mėnesių?

„Turbūt juoktųsi, o po to pagalvotų, kad Lietuvoje labai bloga situacija, – sakė D.Motiejūno agentūros atstovas Lietuvoje Tadas Bulotas. – Tikiuosi taip nebus. Arba esi krepšininkas ir atstovauji Lietuvos rinktinei ir taip gini šalies garbę, arba esi karininkas. Manau, kad neįmanoma būti tuo ir tuo.“

Teoriškai, į šauktinių sąrašą patenka ir 26-erių Vilniaus „Lietuvos ryto“ įžaidėjas Adas Juškevičius.

„Visi esame Lietuvos piliečiai ir visiems tai yra pareiga. Kita vertus, profesionaliems sportininkams išeiti į prievolę būtų labai sunku. Tai greičiausiai reikštų jų karjeros pabaigą. Tai žmogui būtų super sunkus sprendimas, todėl situacija – dviprasmiška“, – sakė A.Juškevičius.

Krepšininkai anksčiau tarnybos vengdavo. Sergejus Jovaiša prisimena, kad krepšininkai kaip įmanydami sukdavosi nuo šaukimų.

„Tie, kas studijuodavo aukštosiose pedagoginiame arba žemės ūkio profilyje, jų neimdavo. Mes pasinaudodavome šia išimtimi. Ypač – A.Sabonis, kuris mokėsi Žemės ūkio akademijoje, nors ūkininku būti niekada nesiruošė“, – juokavo politikas, kuris taip pat išvengė karinės tarnybos.

Bet jis balsuos, kad karinė prievolė būtų privaloma jauniems žmonėms, tarp jų – ir sportininkams.

„Reikia skiepyti jausmą, kad mūsų tėvynė maža ir turime būti pasiruošę atlaikyti galimus smūgius“, – sakė S.Jovaiša.

Valstybės gynimo taryba siūlo, kad kasmet į devynių mėnesių trukmės mokymus būtų pakviečiama apie 3,5 tūkst. jaunuolių. Tokius planus dar turės patvirtinti Seimas.

Valstybės gynimo taryba nusprendė, kad būtina laikinai – penkeriems metams – atnaujinti privalomąją pradinę karo tarnybą, 9 mėnesiams kasmet pakviečiant apie 3,5 tūkstančio šauktinio amžiaus Lietuvos piliečių. Tai sudaro 1,7 procento visų potencialių šauktinių.

Jaunuoliai į tarnybą bus atrenkami atsitiktiniu metodu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.