Pasaulį sukrėtusi Annos Sorokin istorija: rusė, sugebėjusi apgauti visą JAV elitą

„Netflix“ serialas „Išradinėti Aną“ („Inventing Anna“) pernai buvo vienas žiūrimiausių. Dabar tikroji Anna Delvey (32 m.), kuri neseniai po penkerių metų buvo paleista iš kalėjimo ir vis dar turi gyveti namų arešto sąlygomis, planuoja savo istoriją pasakoti kurdama televizijos laidą.

 Anna Sorokin-Delvey<br> Lrytas.lt koliažas.
 Anna Sorokin-Delvey<br> Lrytas.lt koliažas.
 Anna Sorokin-Delvey<br> AP/Scanpix nuotr.
 Anna Sorokin-Delvey<br> AP/Scanpix nuotr.
 Anna Sorokin-Delvey.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Anna Sorokin-Delvey.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Anna Sorokin-Delvey.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Anna Sorokin-Delvey.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Anna Sorokin-Delvey.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Anna Sorokin-Delvey.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Piešiniai, kuriuos pardavinėja Anna Sorokin. 
 Piešiniai, kuriuos pardavinėja Anna Sorokin. 
 Piešiniai, kuriuos pardavinėja Anna Sorokin. 
 Piešiniai, kuriuos pardavinėja Anna Sorokin. 
 Piešiniai, kuriuos pardavinėja Anna Sorokin. 
 Piešiniai, kuriuos pardavinėja Anna Sorokin. 
 Piešiniai, kuriuos pardavinėja Anna Sorokin. 
 Piešiniai, kuriuos pardavinėja Anna Sorokin. 
„Scanpix“ nuotr.
„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Feb 11, 2023, 9:26 AM

Bet apie viską nuo pradžių. 2017-ųjų pavasarį elitinius Amerikos ir Europos sluoksnius sukrėtė pranešimas, kad suimta įžymioji aukštuomenės liūtė, didelio turto paveldėtoja ir meno žinovė Anna Delvey. Pasaulis sulaikęs kvapą stebėjo įžūlios apgavikės teismo procesą bandydamas suvokti, kaip apskritai tai galėjo įvykti. Kodėl protingi, išsilavinę, įtakingi žmonės taip lengvai patikėjo Anna Delvey?

Gal dėl to, kad gyvename tariamos realybės laikais, kai pernelyg daug reikšmės skiriame tam, ką matome socialiniuose tinkluose? Nesusimąstome, kad atkakliai, bet kokiomis priemonėmis savo tikslo siekiantis žmogus gali apsimesti bet kuo. Anna Delvey – iš tikrųjų Anna Sorokin – gimė Maskvos srityje tolimųjų reisų vairuotojo ir pardavėjos šeimoje. Ieškodama geresnio gyvenimo šeima 2007-aisiais išvyko į Vokietiją, Šiaurės Reino-Vestfalijos žemę.

Annos tėvas tapo logistikos įmonės vadovu, motina tvarkė namų ūkį, bet įleisti šaknų naujoje šalyje Sorokinams nesisekė. Apie šeimos galvos darbo metodus sklandė įvairūs gandai, įmonė bankrutavo. Vyras vėl bandė pakilti ir įkūrė kitą įmonę, kurios veikla buvo susijusi su veiksmingu elektros energijos naudojimu. Bet reikalai klostėsi ne taip gerai, kaip Annos tėvui norėjosi.

Jo dukteriai Annai taip pat buvo sunku įsilieti į vietos bendruomenę. Ji nemokėjo vokiečių kalbos, neatrodė taip, kaip derėtų. Apie ją ir jos šeimą sklido apkalbos, iš jų buvo juokiamasi. Bet savo pasaulį Anna atrado blizgiuose žurnaluose ir tinklaraščiuose apie madą. Mergina gyveno pagal principą: mano šeima – tai ne mano šeima, įstrigau vietoje, kuri tikrai ne man. Tereikia truputį pakentėti ir sugalvoti, kaip iš šio košmaro prasibrauti ten, kur mano tikroji vieta ir gyvenimas. Ir Annai pavyko!

Baigusi mokyklą Anna įstoja į dizaino mokyklą „Central Saint Martins“ Londone. Tai reikia vertinti kaip pasiekimą ir tai byloja apie jos talentą. Bet ko ten tikrai nepriima. Bet Annai to maža, jai reikia daugiau – dabar ir iškart. Ji meta mokslus, grįžta į Vokietiją, labai trumpai dirba viešųjų ryšių srityje Berlyne.

Paskui išvyksta į praktiką Paryžiuje madingame prancūzų žurnale „Purple“. Ten uždirba tik 400 eurų per mėnesį – už tokius juokingai mažus pinigus mados Mekoje nepragyvensi. Nors Anna jau seniai nesutarė su tėvais, jie finansiškai palaikė dukterį apmokėdami jos buto nuomą. Būtent Paryžiuje Anna Sorokin tampa Anna Delvey. Vėliau ji tvirtino, kad tai mergautinė jos motinos pavardė, bet tai netiesa. Nelabai aišku, kodėl Annai kilo mintis pasivadinti madmuazele Delvey.

Anna uoliai lanko mados kolekcijų peržiūras ir svarbius vakarėlius. Ten daro asmenukes su visais gražuoliais ir gražuolėmis, turtingais žmonėmis ir įžymybėmis, į kurių ratą jai pavyksta prasibrauti. Nuotraukas Anna nedelsdama kelia į savo instagramo paskyrą. Ji tampa idealaus jaunos moters gyvenimo platforma.

Po tokių sumanių manevrų Anna atkreipia į save dėmesį. Ją pastebi, pradeda kviesti į elitinius priėmimus. Palaipsniui ji tampa savu žmogumi ten, kur niekas nereikalauja kvietimo, nes svarbiausias kriterijus – krūvos šlamančiųjų. Instagrame pasipila nuotraukos su įrašais: „Aš Venecijoje“, „Aš jachtoje“, „Aš privačioje saloje“, „Aš stebiu „Chanel“ kolekcijos pristatymą“, „Aš privačiame lėktuve“...

Galiausiai 2013-aisiais Anna persikelia į Niujorką. Skamba neįtikėtinai, bet Anna kartu su naujais Manhatano elito pažįstamais gyvena įprastiniu jų gyvenimo – nuolatinės šventės – ritmu. Ji visiems pasakoja, kad yra rusų kilmės vokiečių oligarcho, milijonieriaus duktė, netrukus taps didžiulio turto – mažiausiai 60 milijonų eurų – paveldėtoja.

Bet dabar jos santykiai su tėtušiu atšalę ir jai tenka suktis. Annos pasakojimu tiki kitos turtingų tėvų atžalos. Ar begali būti kitaip, juk ir patys ne kartą turėję problemų su gimdytojais? Anna Delvey mokėjo padaryti gerą įspūdį. Šalta kaip Sniego karalienė, ekscentriškai demonstruojanti šiuolaikinių aristokratų manieras. Jos pažįstamų ratui priklausė milijonieriai, garsenybės, įžymių meno galerijų savininkai, populiarių leidinių redaktoriai.

Viskas klostėsi kaip sviestu patepta iki tol, kol Anna nenusprendė užgriebti daugiau nei jos jėgoms. Ji sugalvojo ambicingą projektą – įkurti milžinišką iki šiol nematytą naktinį klubą ir meno galeriją istoriniame Niujorko meno centre, pavadintą jos vardu. Bet šiam tikslui reikalingi didžiuliai pinigai, ir Anna Delvey eina į banką. Ji įtikina prie projekto prisijungti geriausius meno ekspertus, gauna kreditą. Tačiau likus žingsniui iki jo patvirtinimo – 22 mln. dolerių – viską sugriauna į viešumą išplaukusi jos išgalvota istorija apie palikimą. Annai tenka atsisakyti savo svajonės.

Liko tik išleistos didžiulės pinigų sumos, susikaupė skolos už gyvenimą prabangiuose viešbučiuose, kurios per keletą mėnesių išaugo iki šešiaženklių sumų. Teisme buvo paminėtas atvejis, kai Anna Delvey išsmuko iš Manhatano viešbučio „The Beekman“ nesumokėjusi 11 tūkst. dolerių sąskaitos už 16 dienų viešnagę jame.

Paaiškėjo, kad apsimetėlė sugebėjo įtikinti oro bendrovę „Blade“ nuskraidinti ją privačiu lėktuvu į susitikimą su milijardieriumi, investuotoju Warrenu Buffettu Omahoje. Už šias paslaugas ji liko skolinga 35 tūkst. JAV dolerių. Ne visos Annos Delvey apgavystės buvo paviešintos teisme: juk aukos savanoriškai atiduodavo savo pinigus, todėl tai dėl savo reputacijos buvo linkusios nutylėti. Juk tai viso labo pinigai, o gėda liktų visam gyvenimui.

Anna Delvey buvo pripažinta kalta iš bankų ir draugų pasisavinusi daugiau nei 200 tūkst. dolerių ir tokiu būdu prasibrovusi į Niujorko aukštuomenę. Ši suma – tik dalis pinigų, patekusių į aferistės rankas. Į kiekvieną teismo procesą Anna ateidavo apsirengusi naujausių dizainerių kolekcijų drabužiais. Susikurti įvaizdį, kuris turėjo sukelti gailestį, apgavikei padėjo stilistas, bendradarbiaujantis su garsiausiomis pramogų pasaulio žvaigždėmis.

Dėl kai kurių apgaulės epizodų Anna Delvey buvo išteisinta, dėl kitų nuteista kalėjimo bausme nuo ketverių iki dvylikos metų. 2021-ųjų vasarį už gerą elgesį ji buvo lygtinai paleista iš kalėjimo, kur kalėjo daugiau nei ketverius metus. Bet, kilus problemų dėl pasibaigusio vizos galiojimo laiko JAV, pateko į imigracijos ir muitinės tarnybos kalėjimą. Galiausiai ir čia pasisekė: Anna Delvey buvo leista išimties tvarka likti Amerikoje.

Būdama už grotų savo instagramo paskyros sekėjams, kurių tuo metu buvo milijonas, apgavikė pasakojo apie gyvenimą kalėjime. Ji nesidrovėjo paaiškinti, kokiu būdu jai galima pervesti pinigų kriptovaliuta. Anna Delvey ir kalėjime nestokojo viešumos dėmesio, nes noriai davė interviu. Ji tvirtino niekada nesakiusi, kad yra turtinga paveldėtoja iš Vokietijos.

„Aš esu iš Vokietijos, tai tiesa. Bet niekas niekada manęs neklausė, kuo užsiimu. Niekas juk neklausia, kas yra tavo tėvai ir kiek jie uždirba. Tai juk nemandagu“, – sakė nekalta avele apsimetusi Anna Delvey.

Apgavikė neseniai iš tiesų praturtėjo. Pardavusi savo paveikslus ir piešinius, kuriuose daugiausia ji pati, ji gavo 340 tūkst. dolerių (beveik 300 tūkst. eurų). Kai kurie piešiniai yra paprastos iliustracijos pieštuku. Dažnai laikraščių pirmųjų puslapių imitacijos, pavyzdžiui, „The Delvey Crimes“ (aliuzija į „New York Times“) arba „The Delvey Journal“, kuriose pavaizduota pati Anna ir įrašai apie jos nusižengimus.

San Fransiske įsikūręs technologijų verslininkas Casey Groomsas nusipirko vieną iš jos piešinių. Jis sumokėjo 15 tūkst. dolerių (11 tūkst. eurų) už paveikslą „Prowling in Prada“. 50x40 centimetrų dydžio akrilu ant drobės tapytame paveikslėlyje Anna pavaizduota su juodu chalatu, kelnėmis, šaliku, aukštakulniais ir saulės akiniais.C.Groomsas sakė, kad jį patraukė Annos idėja ir jos gyvenimo istorija, todėl nupirko jos piešinį kaip pirmąjį savo meno kolekcijos kūrinį.

Meno pardavimas padėjo Annai sumokėti užstatą, kurį buvo skolinga už paleidimą iš kalėjimo, ir sumokėti trijų mėnesių nuomos mokestį. Anna vis dar gyvena nepigiai – už vieno miegamojo butą prašmatniame Ist Vilidžo rajone Manhatane moka 4250 dolerių (3725 eurus) per mėnesį. Iš bendrovės „Netflix“ apsukruolė gavo 320 tūkst. dolerių už teisę panaudoti jos biografiją kuriant serialą. Bet didžioji šios sumos dalis atiteko apgautoms aukoms – toks buvo Niujorko teismo sprendimas.

Serialo „Išradinėti Aną“ („Inventing Anna“) pagrindinio vaidmens atlikėja amerikiečių aktorė Julia Garner (28 m.) ruošdamasi filmavimams susitiko su apgavike kalėjime. Aktorė pastebėjo, kad tais momentais, kai Anna Delvey jautėsi patogiai, būdavo tiesiog kunkuliuojanti. Būtent šis bruožas, aktorės J.Garner nuomone, ir padėjo Annai Delvey apgaudinėti Niujorko aukštuomenę.

Naujausiuose Annos planuose – jos televizijos laida, tačiau detalių apie ją kol kas nepateikiama. Tik nusiskundimai, kad kurti laidą sunku, nes teismų šleifas menkina žmonių pasitikėjimą ja. Tai gal tiesa, kad geros mergaitės patenka į dangų, o blogos – visur?

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.