Karališkieji asmenys ir jų gyvenimo būdas: skatina laikytis tvarumo principų, bet ar vadovaujasi?

„The Earthshot Prize“ – vienas reikšmingiausių pasaulio aplinkosaugos apdovanojimų, kurį 2019-aisiais įsteigė Velso princas Williamas (40 m.). Laikydamasis šio įsipareigojimo Jungtinės Karalystės sosto įpėdinis žengia savo tėvo Karolio III (74 m.) pėdomis, kadangi monarchas jau daugelį dešimtmečių viešai skatina laikytis tvarumo principų.

 Lrytas.lt koliažas.
 Lrytas.lt koliažas.
 Velso princas Williamas ir Catherine Middleton.
 Velso princas Williamas ir Catherine Middleton.
 Karalius Karolis III.
 Karalius Karolis III.
 Norvegijos princas Haakonas ir jo sutuoktinė Mette Marit.
 Norvegijos princas Haakonas ir jo sutuoktinė Mette Marit.
 Monako kunigaikštis Albertas ir žmona Charlene.
 Monako kunigaikštis Albertas ir žmona Charlene.
 Švedijos sosto įpėdinė Victoria.
 Švedijos sosto įpėdinė Victoria.
 Nyderlandų karalius Willemas Alexanderis ir karalienė Maxima.
 Nyderlandų karalius Willemas Alexanderis ir karalienė Maxima.
 Nyderlandų karalius Willemas Alexanderis ir karalienė Maxima.
 Nyderlandų karalius Willemas Alexanderis ir karalienė Maxima.
Ispanijos karalius Felipe VI kartu su žmona Leticija.
Ispanijos karalius Felipe VI kartu su žmona Leticija.
 Danijos karalienė Margrethe II.
 Danijos karalienė Margrethe II.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Mar 5, 2023, 6:25 PM

Tačiau ar šie principai yra suderinami su Velso princo ir kitų Europos karališkųjų asmenų gyvenimu? Daugybė skrydžių privačiais lėktuvais ar sraigtasparniais, milžiniški rūmai, sunkiasvoriai limuzinai, prabangūs valstybiniai priėmimai ir nuolat keičiamas garderobas. Anglies dioksido pėdsakas, kurį palieka Europos karališkieji asmenys, – milžiniškas. Kas labiausiai iš jų laikosi tvarumo principų?

Didžioji Britanija

Velionė Jungtinės Karalystės karalienė Elžbieta II garsėjo elektros energijos taupymu. Ji pilyje pati užgesindavo šviesas. Kiti Windsorų šeimos nariai ieško savo būdų gyventi tvariai.

Būstai

Viename žymiausių britų karališkosios šeimos simbolių – Bakingamo rūmuose – šviečia LED lemputės, Vindzoro pilis naudoja 40 proc. energijos, gaunamos iš vandens, Haigrovo rūmai – saulės energiją ir šilumą iš biomasės.

Mityba

Jungtinės Karalystės karalius Karolis III pirmenybę teikia maisto produktams iš savo ekologinio ūkio. Velso princas Williamas su žmona Catherine stengiasi namuose atsisakyti plastikinių pakuočių.

Mada

Velso princesė Catherine (40 m.) vis dažniau nešioja rankines ir papuošalus iš tvarių medžiagų – britų odos gamintojos „Tusting“ ir britų dizainerės ir juvelyrės Daniellos Draper.

Transportas

Jungtinės Karalystės karaliaus Karolio III „Aston Martin“ pertvarkytas. Automobilis naudoja biodegalus, pagamintus iš baltojo vyno ir išrūgų.

Norvegija

Norvegijos sosto įpėdinis Haakonas (49 m.) ir jo sutuoktinė Mette Marit (49 m.) mielai keliauja, atostogauja gamtos draustiniuose ir miega rąstiniuose nameliuose. Per išvykas rastas šiukšles jie surenka ir paskui sunaikina.

Būstai

Taupoma elektros energija, mažinamas plastiko naudojimas. Norvegijos sosto įpėdinių pora savo rezidencijoje, Skaugumo užmiesčio dvare, esančiame į pietvakarius nuo Oslo, stengiasi gyventi kaip galima tvariau. Toks ir jų vaikų – princesės Ingrid Alexandros (18 m.) ir princo Sverre Magnuso (16 m.) troškimas. Karališkojoje Oslo pilyje naudojama tik saulės energija.

Mityba

Norvegijos sosto įpėdinio žmona Mette Marit mielai gamina. Šeima valgo daug žuvies iš regiono, bet vaikai palepinami ir dešrelėmis.

Mada

„Prada“, „Saint Laurent“, „Marc Jacobs“ – Mette Marit patinka prabangūs prekės ženklai. Bet vieno valstybinio vizito Švedijoje metu ji buvo apsirengusi dėvėtą suknelę, kurią įsigijo per „eBay“.

Transportas

Į Oslą sosto įpėdinis Haakonas jau 15 metų važinėja elektromobiliais. Tai, kad į susitikimus dažnai tenka skristi, jam sukelia galvos skausmą.

Monakas

Vieną savaitgalį miniatiūrinės kunigaikštystės gatvėmis lekia „Formulės 1“ bolidai. Orą teršia ir uoste stovinčios didžiulės jachtos, bet kunigaikštis Albertas II (64 m.) stengiasi paversti Monaką pavyzdine žaliąja valstybe. Visur važinėja elektriniai autobusai.

Vienkartinį plastiką vartoti draudžiama, prioritetas – jo perdirbimas. Kunigaikščio vaikams dvyniams Jac-quesui ir Gabriellai (7 m.) diegiamas požiūris, kad aplinką reikia tausoti. Jie su tėvu dalyvavo Pasaulinėje valymo dienoje (angl. „World Cleanup Day“).

Būstai

Siekiant sumažinti anglies dvideginio emisiją Grimaldi šeimos rūmai šildomi biokuru, pagamintu iš rapsų aliejaus.

Mityba

Monako kunigaikštienė Charlene (44 m.) valgo labiau vegetarišką maistą. Vaisiai ir daržovės atkeliauja iš jos sutuoktinio rezidencijos „Roc Agel“ ūkio.

Mada

Nebūtinai tvari, bet graži. Be Šveicarijos prabangaus prekės ženklo moterims „Akris“, kunigaikštienė Charlene pirmenybę teikia didiesiems Prancūzijos mados namams.

Transportas

Monako kunigaikštis Albert’as II turi senovinių automobilių kolekciją, bet kasdien vairuoja „Lexus LS Hybrid“.

Švedija

Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas (76 m.) – skautų draugijos garbės pirmininkas. Jo duktė sosto įpėdinė Victoria (45 m.) su savo vaikais – Estelle (10 m.) ir Oscaru (6 m.) – mielai iškylauja gamtoje.

Būstai

Nuo 2018-ųjų ant karališkosios pilies Stokholme stogo esančios 600 saulės baterijų gamina elektros energiją. Šis įrenginys – gimtadienio dovana Švedijos monarchui.

Mityba

Švedijos sosto įpėdinė Victoria, kaip ir jos brolienė Sofia (37 m.), pirmenybę teikia subalansuotam, daug daržovių turinčiam maistui. Hagos pilies sode Švedijos sosto įpėdinės šeima laiko bites ir mėgaujasi jų suneštu medumi.

Mada

Švedijos sosto įpėdinė – pirmoji karališkosios šeimos atstovė, kuri raudonuoju kilimu žengė vilkėdama „H&M“ ekologinės drabužių linijos suknelę. Bet jos draugystę su bendrovės vadovu Karlu Johanu Perssonu (47 m.) kai kurie vertina kritiškai.

Transportas

Švedijos karaliui patinka greiti automobiliai. Jo sūnus princas Carlas Philipas (43 m.) net dalyvauja lenktynėse. O kaip dėl ekologijos? Tai šalutinis dalykas.

Nyderlandai

Nyderlandų karalius Willemas Alexanderis (55 m.) skatina savo šalies gyventojus rūpintis šalies pakrančių ir vandens apsauga.

Būstai

Karalius norėjo ant Hagos pilies „Huis ten Bosch“ stogo įrengti saulės baterijas, bet to neleido Nyderlandų vyriausybė, remdamasi paminklų apsaugos įstatymu.

Mityba

Nyderlandų karalienė Maxima (51 m.) prisipažįsta, kad nemoka gaminti. Su ekologija jos mityba neturi nieko bendra.

Mada

Nyderlandų karalienei patinka margaspalviai ekstravagantiški drabužiai. Bet, laikydamasi tvarumo principų, sukneles ji dėvi daug kartų, tiesa, dažniausiai papuošdama naujais rafinuoto stiliaus deriniais.

Transportas

Nyderlandų karalius turi „Tesla“, bet dažnai mina dviračio pedalus arba važiuoja traukiniu. Kai šeima skrenda į savo poilsinę Graikijoje, monarchas valdo privatų lėktuvą, paskui – motorinę jachtą.

Ispanija

Nuo to laiko, kai Ispanijos sostą perėmė karalius Felipe VI (54 m.), jis stengiasi mažinti karališkųjų rūmų išlaidas. Vargu, ar šiuo atveju svarbūs ekologijos kriterijai.

Būstai

Kad Sarsuelos rūmuose Madride daug kas rūšiuojama, o vėliau perdirbama – karaliaus motinos nuopelnas. Buvusi karalienė Sofia (84 m.) nepatenkinta, kad naudojama tiek daug popieriaus.

Mityba

Senoji karalienė – vegetarė ir atsisako stebėti bulių kautynes – koridą. Tai – retenybė Ispanijoje.

Mada

Nuo to laiko, kai dukterys Leonor (17 m.) ir Sofia (15 m.) pasivijo ją dydžiu, motina Letizia (50 m.) su jomis keičiasi suknelėmis. Ispanijos karalienė praėjusiais metais per valstybinį priėmimą Švedijoje vilkėjo įspūdingą tamsiai mėlyną „H&M“ kolekcijos „Conscious Collection“ suknelę.

Transportas

Neseniai Ispanijos karalius užsisakė „Mercedes-Maybach S 600 Guard“. Beveik penkių tonų svorio limuzinas – tikras degalų rijikas.

Danija

Šalis laikoma kovos su klimato kaita lydere. Į ją įsitraukia ir Danijos karališkoji šeima.

Būstai

Karališkosios šeimos žiemos rezidencija – Kopenhagos Amalienborgo rūmai, vasaros – Grosteno, išskirtinėms progoms – Fredensborgo. Danijos karalienė Margrethe II (82 m.) pagal norą ir nuotaiką keliauja tarp savo pilių. Tai – kitoks išteklių taupymas.

Mityba

Maistas neišmetamas! Šio požiūrio laikosi ir Danijos sosto įpėdinio žmona Mary (50 m.), pakeitusi rūmų virtuvę.

Mada

Princesė Mary domisi tvaria mada ir ypač remia Danijos prekės ženklus. Be to, savo sukneles dėvi daugiau nei vieną kartą.

Transportas

Danijos sosto įpėdinis, keturių vaikų tėvas Frederikas (54 m.) Kopenhagoje, kur eismas intensyvus, norimą tašką greičiausiai pasiekia dviračiu. Didesniems nuotoliams šeima naudojasi „Tesla“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.