„DiArchy“ magė Diana Gaičiūnaite-Dirmė apie jaudinančią kelionę į Airiją: „Kai susitikome, apsiverkiau“

„Svarbiausia yra džiuginti savo šeimą. Kai susitikome, aš apsiverkiau“, – jausmais dalijosi Dubline su vyru Virgilijumi Dirma viešinti DiArchy artistė Diana Gaičiūnaite-Dirmė .“ Tai akimirkos, kurios daro keliones nepamirštamomis ir vertingomis“.

Kelionės akimirkos.<br>Lrytas.lt koliažas.
Kelionės akimirkos.<br>Lrytas.lt koliažas.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kelionės akimirkos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 4, 2024, 1:17 PM, atnaujinta Mar 4, 2024, 1:19 PM

Į Airiją pora vyko dėl noro susitikti su giminaičiais.

„Dubline gyvena mano vyro dukterėčia Giedrė, kurios mes labai pasiilgom. Taigi vieną dieną, nepaisydami nesibaigiančių reikalų, nusipirkome bilietus į Airiją“,– sakė Diana.“Vos tik lėktuvas palietė žemę, mane apėmė jaudulys. Supratau, kaip stipriai ilgėjomės išsiskyrimo metu“.

„Manau, kad džiuginti savo šeimą yra pats brangiausias ir vertingiausias dalykas. Kai mes susitikome su Giedre, aš apsiverkiau“,– jausmais dalijosi šiuo metu Dubline viešinti Diana.

„Tai graži sala, bet oras nuvylė. Čia neveikia jokios orų prognozės“.

„Kartą teko slėptis nuo stiprios liūties po indiškos užkandinės stogu ir stebėti, kaip mano „iPhone“ atkakliai rodo „Saulėta diena, be debesų“, – prisipažino Dianos vyras, skaitmeninių technologijų ir energetikos ekspertas Virgilijus Dirma.

Literatų, alaus ir viskio sostinė.

„Dublinas – miestas, kuriame iš karto pasijutome jaukiai. Čia visada galima rasti restoraną, kur galima sušilti prie puodelio kavos ar bokalo alaus“, – šypsojosi Diana.

„Žinojome, kad Airijos sostinėje yra daugybė pub'ų, bet tikrai neįsivaizdavome, kad jų tiek daug!“, – pritaria Virgis. Dubline yra daugiau nei 750 pub‘ų. Miesto centre jie užima beveik visus pirmuosius aukštus.

„Airių aludė yra smagiausia ir šilčiausia vieta pasaulyje. Čia viskas tikra, nėra plastikinių baldų. Jei groja muzika – tai tik gyva, ir nereikia prašyti wifi slaptažodžio, čia vertina gyvą bendravimą“, – įspūdžiais dalijosi garsi menininkė.

Pasak Virgio, barmenas pub‘e yra kunigas, draugas ir psichoterapeutas viename asmenyje.

„Čia galima paragauti geriausio alaus ir viskio, pasiklausyti gyvos muzikos ir šiek tiek pabūti tikru airiu. Pasakyti, kad buvome sužavėti– reiškia nepasakyti nieko“, – sakė Virgilijus.

Dublinas – miestas, kuris per daugelį metų prikaustė menininkų, poetų, muzikantų ir daugybės lankytojų vaizduotę. Tačiau dėl ko Airijos sostinė laikoma tokia stebuklinga?

Žmonės ir tradicijos.

Airijos gyventojai yra labai geranoriški, draugiški ir svetingi. Tauta turi puikų humoro jausmą. Jie negaili komplimentų, ir jei jiems kas nors patiks, jums apie tai butinai praneš.

„Man dažnai sakydavo, kad turiu“Nice hat“– gražią skrybėlę, nors ji iš tikrųjų „nice“, vis tiek malonu girdėti komplimentus“, – šypsojosi Diana.

„Kavinėje jie gali kelis kartus tavęs paklausti, ar tau viskas patinka, ir tai neatrodo tik kaip oficialus mandagumas“, – sako keliautoja. „Maistas Airijoje skanus, ypač Dublino spurgos“.

„Airijoje galima išsirinkti iš plataus alaus asortimento. O virtuvė panaši į vikingų mitybą, joje vyrauja sunkus ir sotus maistas.“, – patirtimi dalijosi Virgilijus.

„Be to, airiai tiki, kad „kiekvienas turi savo rytą ir savo pusryčius“. Tai reiškia, kad nieko neverčia ir nesmerkia už per anksti ar per vėlai suvalgytą kiaušinienę, varškėčius ir kruasano– mėsainius. Garsiausi vietiniai gėrimai – airiška kava (su viskiu ir plakta grietinėle) ir alus.

Gineso alaus muziejus.

Gineso alaus darykla yra vienas iš legendinių sostinės objektų. Tai ne tik nuotykis, bet ir viso miesto vaizdas dovanų po jūsų kojomis!

„Šis muziejus – tai garsiausio pasaulyje prekės ženklo vieta. Čia galima susipažinti su naujausiomis alaus gamybos technologijomis. Gineso alaus muziejų verta aplankyti dar ir dėl to, kad jis yra aukščiausiame Airijos sostinės taške“,– sakė Virgilijus.

Mažai kas žino, kad viena populiariausių pasaulyje Rekordų knyga buvo pavadinta alaus daryklos įkūrėjo Artūras Ginesas (Arthur Guinness, 1725–1803) vardu. Gineso pasaulio rekordų knyga atsirado dėl draugų ginčo medžioklėje. Ginčo esmė buvo pabandyti nustatyti kuris iš medžiojamųjų paukščių yra greičiausias.

Tarp įspūdingų Gineso rekordų yra tokie kaip: ilgiausios blakstienos – 12,3 cm, ilgiausią uodegą turinti katė – 44,6 cm, seniausias kultūristas – jam 83 metai, taikliausias krepšinio triušis – per minutę jis gali įmesti kamuolį į krepšį septynis kartus...

„Mes su broliu Arvydu Gaičiūnu pagerinome pasaulio rekordus du kartus, bet tai darėme ne dėl knygos, o norėdami įrodyti, kad žmogaus galimybės yra beribės“, – prisiminimais dalijosi DiArchy įkūrėja.

„2005 m. mums pavyko išbūti didžiuliame ledo luite 63 valandas ir 31 minutę, taip mes sumušėm garsaus amerikiečių mago David‘o Blaine'o rekordą. 2007 m. mes pasiekėm ilgiausią nekvėpavimo po vandeniu rezultatą ir išlikome gyvi be oro. Arvydas po vandeniu išbuvo 15 min. ir 57 sekundes, o mano nekvėpavimo po vandeniu rekordas yra 11 min. ir 07 sekundės“,– sakė žinoma rekordininkė.

Airija yra viena paslaptingiausių Europos šalių.

„Su magijos teatru „DiArchy“ apkeliavom beveik visą pasaulį, tačiau niekada nebuvome lankęsi Airijoje“, – prisipažįsta Diana. „Seniai svajojau aplankyti keltų žemę. Ten, kur žmonės malonūs, o jų plaukai raudoni. Kur skanus alus, durys spalvotos ir šokama iki paryčių. Svajodavau savo akimis pamatyti Smaragdinę salą– taip poetiškai vietiniai vadina savo šalį.“

Čia gyveno garsūs poetai, tai daugelio anekdotų ir pokštų gimtinė. Pasak legendų, Airija yra fėjų ir elfų prieglobstis, o vietiniai gyventojai neskuba šių legendų paneigti.

Gatvės meno medžioklė

„Taigi, pirmąjį vakarą Dubline praleidome šiltai bendraudami su Giedre ir jos šeima, valgydami cepelinus ir gerdami airišką alų“, – šypsojosi Diana.

„Kitą dieną atsidūrėme tarp siaurų Dublino gatvelių ir senovinių pastatų. Ten sutikome tikrą Leprikoną, kuris, kaip paaiškėjo buvo vietinis menininkas“,– stebėjosi žinoma artistė.

„Jis nuvedė mus į šurmuliuojantį miesto rajoną pasigrožėti gatvės menu“ (angl. Street Art ). Paveikslai, nutapyti tiesiai ant senų miesto pastatų balioninių dažų purkštuvais. Ši Dublino vieta labai patraukli asmenukių mylėtojams. „Mes taip pat nebuvome išimtis ir pasidarėme įspūdingas asmenukes gražiausių gatvės meno kūrinių fone „, – prisipažino sutoktinių pora.

„Trečiosios dienos rytą atsibudome linksmi bei patenkinti ir iškeliavome. Pakeliui pamatėme kažką gražaus ir nusprendėme sustoti. Mus nustebino nuostabus kraštovaizdis su uolomis ir tolumoje matomu vandenynu. Trumpai pasivaikščiojome, paragavome airiško lietaus, stebėjome bangas ir nuvažiavome toliau“,– pasakojo garsi menininkė.

„Turėjome galimybę įsitikinti, kad šiaurinės Airijos kraštovaizdis yra neįtikėtinai gražus. Kai kurie vaizdai gniaužia kvapą, ir jautiesi tarsi būtumei pasakoje“. Šios vietos vis dažniau vadinamos serialo „Sostų karai“ filmavimo vietomis, nes būtent čia buvo kuriamas šis kultinis serialas.

Priežastys sugrįžti

„Pirmiausia, man atrodo, kad per mažai paragavau airiško maisto, dėl to šiek tiek gailiuosi. Antra, noriu vėl sugrįžti ir ilgai klajoti po gamtos parkus ir mažus miestelius. Trečia, noriu aplankyti Kerio žiedą (Ring of Kerry) ir kitus lankytinus maršrutus“, – sugalvojo norą Diana.

„Mes grįšime pas Giedrę!“ – prieštarauja vyras. „Jos dėka galėjome pažinti nuostabią Airiją ir šios įspūdingos šalies gamtos magiją“.

Kelionę po Smaragdinę salą prisiminsime visą gyvenimą!

Jei jūs taip pat mėgstate nuostabias Žemės vietas, turėtumėte aplankyti Airijos salą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.