„Mados infekcija“ (I): dizaineriai atidavė duoklę vyriškumui

Penktadienį Šiuolaikinis meno centras vėl tapo mados oaze. Čia vyksta penkioliktasis, jubiliejinis, tarptautinis festivalis „Mados infekcija“.

E. Sidaras ir mados namai „Cantas“.<br>T. Bauras
E. Sidaras ir mados namai „Cantas“.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Mar 23, 2013, 11:50 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 11:24 AM

Šįkart festivalyje gausu vyriškos mados. Jiems skirta beveik pusė visų kolekcijų, tad šią „Mados infekciją“ galima pavadinti vyrų mados savaite Lietuvoje.

Penktadienį vyrams ir moterims skirtas kolekcijas pristato „labàdienà“, Egidijus Sidaras ir mados namai „Cantas“. Tik vyrams drabužius sukūrė dizainerės Lilija Larionova ir Sandra Straukaitė.

„Labàdienà“

„Mados infekcijos“ debiutantai „labàdienà“ pristatė kolekciją skirtą ir vyrams, ir moterims. „Labàdienà“ – tai kūrybiškų vaikinų Petro ir Rapolo susivienijimas, skirtas kurti įdomius rūbus. Iniciatyvos pradžioje vaikinai kūrė kepuraites, džemperius. Į mados festivalį juos, galima sakyti, už rankų atvedė S. Straukaitė. Tad grafikos studijas baigę vaikinai gavo rimtą užduotį – sukurti visą drabužių kolekciją.

„Labàdienà“ kolekcija buvo palydėta audringomis ovacijomis. Lietuvius sužavėjo minimalistiniai rūbai, kuriuose nebuvo iššaukiančių detalių, ryškių spalvų. Rudens ir žiemos kolekcijoje Kolekcijoje vyravo pilkos, niūrios spalvos. Net raudoni drabužiai buvo prislopintos spalvos.

Lilija Larionova

L. Larionova festivalio podiumui pasiūlė 2013-2014 metų rudens ir žiemos vyriškų rūbų kolekcijos „State Trooper/White horses“ (liet. miesto patruliai/balti žirgai) 2013-2014 metų prêt-a-porter rudens žiemos 25 modelius. Nors dažniausiai vyrams kuriama mada pabrėžia stipriosios lyties moteriškumą, L. Larionovos kūriniai visai kitokie. Jie skirti vyriškam vyrui. Tai – šiltos kolekcijos, kuriose daug paltų, kelnių, kostiumų, megztinių, sluoksniuotų drabužių. Lilija rūbus siuvo iš vilnonių audinių, megzto trikotažo. Kai kurie modeliai papuošti dirbtinio kailio detalėmis.

Kiekvienas L. Larionovos kostiumas pasakoja savo istoriją, kuri yra užšifruota detalėse ir elementuose. Grafinius piešinius, vaizduojančius baltą arklį, sukūrė grafikai Agnė ir Kęstutis Lasinskai. Jie papuošė trikotažinius megztinius. Baltas arklys – alegorija. Tai lyg iš minios išsiskirianti balta varna, todėl šie rūbai skirti išsiskirti siekiančiam vyrui.

Sandra Straukaitė

Vyrišką kolekciją pristatė ir festivalio idėjinė vadė S. Straukaitė. Lietuviškos mados gerbėjai žino, kad Sandra – viena ryškiausių mados kūrėjų Lietuvoje, nepataikaujanti nei žiūrovui, nei klientui. Tokia ir jos naujoji kolekcija „50/50“.

S. Straukaitės kolekcijos pristatymas kiek priminė kelionę į kitą dimensiją. Tokį įspūdį sukūrė Sandros mėgstami ekstravagantiški galvos apdangalai, itin modernus drabužių kirpimas, dėl kurio modeliai atrodė tarytum transformeriai. Tad rūbo panaudojimo būdą gali susigalvoti pats dėvintysis, o pačių kompozicijų – begalė.

Rūbų raštai, kirpimai, detalės – tai aliuzija į XX amžių. Nors kolekcijoje vyravo juoda spalva, netrūko ryškių detalių: violetinių, žydrų, žalių. Puošnumo ir ekstravagancijos modeliams suteikė blizgantys audiniai.

Egidijus Sidaras ir mados namai „Cantas“

E. Sidaras kartu su mados namais „Cantas“ pristatė vyriškus ir moteriškus drabužių modelius. Naująją jo kolekciją sudarė 10 vyriškų ir 10 moteriškų modelių. Iš viso iš Kauno kilęs kūrėjas yra pristatęs daugiau kaip 15 kolekcijų, taip pat – ir vienetinių modelių. Festivalyje „Mados infekcija“ dizaineris pasirodė jau septintą kartą: keturis kartus jis pristatė kolekcijas kartu su dizainere Kristina Kruopienyte, o šių metų festivalio svečiai stebėjo jau trečiąją dizainerio kolekciją, sukurtą kartu su mados namais „Cantas“.

Vyrams skirti modeliai išlaikė E. Sidaro braižą. Dauguma kolekcijoje pristatytų marškinėlių, kelnių ir švarkų buvo languoti. Tarp jų, lyg atsvarą, E. Sidaras pateikė ryškiai raudoną kostiumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.