„Mados infekcija“ (IV): ant podiumo karaliavo moteriškumas

Tarptautinis mados festivalis „Mados infekcija“ artėja prie pabaigos. Šeštadienį Vilniaus Šiuolaikinio meno centre pristatytos Lietuvos ir užsienio dizainerių naujausios kolekcijos. Kaip įprasta, daugiausiai dėmesio susilaukė moteriški modeliai. Juos antrąją renginio dieną pristato Giedrius Šarkauskas, Lina Gudavičiūtė, Eglė Žiemytė, Asger Juel Larsenas, Kristina Vikøren.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

2013-03-23 20:48, atnaujinta 2018-03-09 10:44

Giedrius Šarkauskas

G. Šarkauskas žinomas kaip dizaineris, kuriantis kolekcijas išskirtinai tik iš natūralaus lino. Šeštadienį ant „Mados infekcijos“ podiumo jis pristatė naujausią savo kolekciją „Cylinder“, kurią sudarė ir vyriški, ir moteriški modeliai.

Lino audinį G. Šarkauskas sugeba pritaikyti šiuolaikiniam drabužių dizainui. Prie lino rūbų buvo derinami odos ir sidabro aksesuarai. Įkvėpimo dizaineris sėmėsi iš rokoko stiliaus kūrinių.

Per festivalį G. Šarkauskas pristatė beveik viso sezono rūbus: lino švarkus, puspalčius, sukneles, kelnes, sijonus.

Tarp manekenių, pristatinėjusių G. Šarkausko modelius, buvo ir dizainerio dukra Rūta.

Lina Gudanavičiūtė

„Mados infekcijos“ senbuvės L. Gudanavičiūtės braižui būdingi griežti kirpimai, aiškūs siluetai, minimalizmas, ironija ir saviironija.

Šeštadienį pristatytą kolekciją „Sluoksniai“ sudaro 18 modelių, skirtų moterims. Rūbai gali būti pritaikyti kasdieniam nešiojimui. Šaltajam metų laikui skirta kolekcija neleis L. Gudanavičiūtės klientams sušalti – drabužiai pasiūti iš paltinio audinio.

Kolekcijoje vyrauja tamsios ir niūrios spalvos: juoda, tamsiai pilka, šalta raudona. Šis koloritas ir raštų nebuvimas sukuria dramatišką rudens ir žiemos nuotaiką.

Eglė Žiemytė

E. Žiemytė, atstovaujanti prekės ženklą D.EFECT, pristatė 2013 metų rudens-žiemos kolekciją. Jos kurti drabužiai pritaikomi kasdieniam nešiojimui.

„Mados infekcijos“ podiumu žengė manekenės, vilkinčios E. Žiemytės kurtus paltus, lietpalčius, švarkus, megztinius su aplikacijomis, striukes. Festivalio svečiai galėjo pamatyti ir dizainerės kurtas sukneles, palaidines, kelnes. E. Žiemytės kolekcija išsiskyrė sudėtingais konstrukciniais, techniniais sprendimais.

Idėjų dizainerė sėmėsi iš gamtos. Kolekcija, pasąmonėje įkvėpta paukščių siluetų (pakumpimas, laibos kojos), derinama su minimalistinėmis, formomis, šiek tiek sintetiniu įvaizdžiu.

Kolekcijoje dominuoja šaltos spalvos: pilka, juoda, mėlyna, skaisčiai rožinė, balta, raudono vyno.

Dizainerė savo kūriniuose derino dirbtinį kailį su audiniu ir oda, lengvu trikotažu. Kontrasto principu ji sugebėjo suderinti natūralius audinius, pavyzdžiui, vilną ar medvilnę, su techniniais, sintetiniais pluoštais.

Asger Juel Larsenas (Danija)

Dizainerio braiže galima pamatyti akivaizdžią Londono subkultūrų, gotiškos, industrinės ir androgeniškos estetikos įtaką. Būtent iš jų A. J. Larsenas ir semiasi įkvėpimo. Naujausioje savo kolekcijoje dizaineris naudojo blizgią odą, militaristines detales, tad jo kūriniai ne tik agresyvūs, bet ir kupini erotizmo.

A. J. Larseno gotės tapo tikromis anarchistėmis, kurioms nerūpi visuomenės nuostatos. Net modelių spalvos nebėra visiškai gotiškos. Drabužiuose dominuoja juoda, skaisčiai oranžinė ir akį rėžianti žalia. Tiesa, tarp jų įsimaišė ir keletas kitokių spalvų modelių. Vis dėlto visatos didybę pabrėžiantys raštai puikiai atrado savo vietą kolekcijoje. Kristina Vikøren (Norvegija)

Norvegijoje su šeima gyvenanti dizainerė Kristina Vikøren kuria tiek moteriškus, tiek vyriškus, tiek vaikiškus drabužius. Įvairaus amžiaus jos stiliaus gerbėjai dizainerės kolekcijose randa ir prêt-à-porter, ir kasdieniam nešiojimui skirtų drabužių. Šiuolaikinio meno centre ji pristatė 2014 metų pavasario-vasaros kolekciją „Bekk“. Iš norvegų kalbos išvertus šis žodis reiškia upės gimimo vietą, čiurkšlę.

Naujausios K. Vikøren kolekcijos spalvos žemiškos. Rūbuose vyrauja juoda, tamsiai raudona, melsvi tonai, gelsvi atspalviai, o pačių drabužių formos – paprastos, aiškios. Drabužiai siūti iš paltinio audinio, trikotažo, natūralios odos.

Labiausiai Lietuvos publiką sužavėjo pristatyti maudymosi kostiumėliai. Jų buvo įvairių: vientisų, dviejų dalių ir vientisų, su iškarpytomis detalėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.