Rožinis deimantas „Pink Star“ parduotas už rekordinio dydžio sumą

Slyvos dydžio deimantas „Pink Star“ trečiadienį buvo parduotas aukcione Ženevoje už 83 mln. JAV dolerių, o ši suma buvo didžiausia, kada nors sumokėta už brangakmenį.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 14, 2013, 11:19 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:27 AM

Aukcionų namų „Sotheby's“ brangenybių pardavimo skyriaus Europoje ir Artimuosiuose Rytuose pirmininkas Davidas Bennettas kaukštelėjo plaktuku viename Ženevos viešbutyje po intensyvaus penkias minutes trukusio varžymosi tarp keturių pirkėjų.

Aukcioną laimėjo barzdotas apie 60 metų vyras, dėvintis žydišką šlikę, po įnirtingo varžymosi su pirkėju, kuris kainas skelbė telefonu ir su kuriuo Patty Wong, „Sotheby's“ Azijos padalinio vadovė, kalbėjosi mandarinų kalba iš aukciono salės.

Barzdotasis vyras atsisakė atskleisti savo vardą naujienų agentūrai AFP, tačiau patvirtino, kad jis atstovavo kitam asmeniui.

„Sotheby's“ vėliau nurodė, kad tas pirkėjas buvo Niujorko deimantų šlifuotojas Isaacas Wolfas, kuris ketina įsigytą deimantą pervadinti „The Pink Dream“.

Šis deimantas buvo vienas iš didžiausio dėmesio sulaukusių brangakmenių per itin brangių juvelyrinių dirbinių aukcioną prabangiame viešbutyje „Beau Rivage“ ant Ženevos ežero kranto.

„Pink Star“ buvo parduotas priešpaskutinis, o salėje girdėjosi susižavėjimo kupini aikčiojimai, kai manekenė stovėjo šalie D.Bennetto ant aukciono pakylos, dėvėdama žiedą su šiuo deimantu.

„Na, o dabar – kai kas nauja. Vienas iš labiausiai išsiskiriančių brangakmenių, kada nors pasirodžiusių aukcione“, – D.Bennettas pareiškė prasidėjus aukcionui.

Kainos buvo siūlomos Šveicarijos frankais. Pradinė suma buvo 48 mln. (134,4 mln. litų); ji buvo didinama po milijoną frankų.

Kai kaina pasiekė 67 mln. frankų, ilgokai tvyrojo tyla, kol galiausiai salėje buvęs pirkėjas pasiūlė 68 mln. (190,5 mln. litų) ir laimėjo.

Galutinė kaina, kartu su „Sotheby's“ komisiniais, buvo 76,32 mln. frankų (213,8 mln. litų).

Apie 150 salėje buvusių žmonių pradėjo ploti, kai buvo sarkastiškai paleista pagrindinė melodija iš filmo „Rožinė pantera“ (Pink Panther), o aukciono namų padėjėjai dalijo rožinio šampano taures.

Prieš pardavimą buvo prognozuota, kad už šį deimantą bus sumokėta apie 60 mln. dolerių (154,3 mln. litų).

Prieš trejus metus „Sotheby's“ pasiekė aukcionų rekordą, kai už rausvą deimantą „Graff Pink“ buvo sumokėta 46,2 mln. dolerių.

„Sotheby's“ aukcionas įvyko kitą dieną po to, kai jų varžovai aukcionų namai „Christie's“ pardavė migdolo formos oranžinį deimantą „The Orange“ už 35,5 mln. dolerių (91,68 mln. litų). Ši kaina taip pat buvo rekordinė savo kategorijoje.

59,6 karato (11,92 gramo) „Pink Star“ yra didžiausias šios rūšies deimantas, kada nors įvertintas Amerikos gemologijos instituto (GIA). Antrojo didžiausio rausvo deimanto masė daugiau nei dvigubai mažesnė.

Žaižaruojantis ovalo pavidalo briliantas yra 2,69 cm ilgio ir 2,06 cm pločio.

Jis įvertintas ne vien aukščiausiais spalvos ir švarumo balais, bet ir patenka į retų deimantų kategoriją, išsiskiriančią itin dideliu optiniu skaidrumu - tokie akmenys sudaro tik mažiau nei 2 proc. juvelyrinės klasės deimantų, nurodo GIA.

„Nedvejodamas sakau, kad rausvas deimantas yra tikrai stulbinamas, karališkas akmuo. Nėra žinoma kito tokio dydžio ir spalvos akmens“, - pažymėjo D.Bennettas.

Nenušlifuotas „Pink Star“ svėrė 132,5 karato, kai buvo rastas bendrovės „De Beers“ kasykloje Afrikoje 1999 metais, nurodė „Sotheby's“, tačiau neįvardijo konkrečios jo kilmės šalies.

Šio brangakmenio pjaustymo ir šlifavimo procesas, kurį atliko bendrovė „Steinmetz Diamonds“, truko dvejus metus. Pirmąkart jis buvo viešai pristatytas 2003 metais, tačiau tuomet vadinosi „Steinmetz Pink“.

Beveik visiškai skaidrus brangakmenis buvo pervadintas, kai buvo parduotas ketveriais metais vėliau už neatskleistą sumą neįvardytam pirkėjui.

„Sotheby's“ atsisakė įvardyti trečiadienį vykusio „Pink Star“ aukciono pardavėją, taip pat nenurodė, ar šis briliantas buvo vėl parduotas ir nupirktas 2007 metų.

Nors deimantai labiausiai žinomi kaip bespalviai skaidrūs akmenys, iš tiesų jų būna įvairiausių spalvų.

Pavyzdžiui, žalsvą atspalvį deimantams suteikia žemės gelmių radioaktyvumas; mėlyną spalvą suteikia boras, o geltoni ir itin reti oranžiniai deimantai nuspalvinami azoto.

Rausvų deimantų spalvą lemia kristalinės gardelės netolygumai, susidarę formuojantis akmeniui.

„Manau, spalvingieji deimantai pagaliau atėjo į madą. Jie yra vieni iš rečiausių brangakmenių, ir pagaliau jie pasiekia lygį, kai kaina atitinka retumą“, - aiškino D.Bennettas.

Vienas žiedas su sodriai mėlynu 5,04 karato deimantu buvo parduotas už 6,1 mln. frankų (17,1 mln. litų) - milijonu brangiau negu buvo prognozuojama.

Už paskutinį šiame aukcione parduotą papuošalą - segę su geltonu deimantu „Walska Briolette Diamond“, kadaise priklausiusią lenkų operos dainininkei Gannai Walskai - buvo sumokėta 9,7 mln. frankų (27,2 mln. litų).

Šiame aukcione buvo parduodami ne vien deimantai: 114,74 karato safyras buvo parduotas už 7,6 mln. frankų (21,3 mln. litų) - beveik dvigubai brangiau negu rodė drąsiausios prognozės.

Analitikai pastebi, kad investuotojai dažnai atsigręžia į brangenybes ekonomikos nestabilumo laikais. Jos taip pat laikomos prestižiniais augančio pasaulinio elito aksesuarais.

„Per pastaruosius 30 metų ši rinka tapo visiškai tarptautinė“, - sakė D.Bennettas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.