D. Ramelytė – nuo Mongolijos stepių iki „Lofto“ scenos

Kaip toli gali nuvesti smalsumas? Plaukų stilistė Dalia Ramelytė gali paliudyti: kur tik nori! „Kai turi vienminčių komandą, kai yra kabinanti idėja, kai mėgaujiesi ne tik rezultatu, bet ir visu procesu – stabdžių nelieka. Užtenka vienam pasakyti: darom? Darom!“ – paaiškina Dalia, paklausta, kokie vėjai ją atnešė į stilistinių idėjų šou „Exit To The City“.

Daugiau nuotraukų (1)

Živilė Bilotaitė

Aug 30, 2014, 5:18 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 2:59 PM

Renginys, kuriame susiduria mada, muzika ir video menas – taip save pristato „Exit To The City“. Dalios Ramelytės komanda – viena iš šešių, kurios rugsėjo 25-tosios vakarą menų fabriko „Loftas“ scenoje pademonstruos bendrojo įvaizdžio modelių kolekciją. Jeigu paklaustumėte Dalios, kam jai viso to reikia, atsakymą ji išklotų per akimirką, net nemirktelėjusi: „Nes kūryba yra mano gyvenimo būdas“.

Užsispyrusi daryti savaip

Taip, ji buvo iš tų mažų mergaičių, kurios vaikystėje karpė lėlėms plaukus, tik štai, kai kitos mergaitės užaugo ir tapo verslininkėmis, vadybininkėmis ar teisininkėmis, Dalia užsispyrė: būsiu kirpėja. Na tai kas, kad baigusi Kauno Saulės gimnaziją itin aukštais balais, na tai kas, kad tuo metu visi masiškai veržėsi į vadybas ir viešąjį administravimą – Dalia vis tiek nuėjo į kirpėjų mokyklą, numojusi ranka į aplinkinius, sukiojančius pirštu palei smilkinį.

Tokia ji ir dabar: daranti tai, kas ją uždega, kas yra įdomu ir kam gali atsiduoti šimtu procentų – nuo pabaigtų psichologijos studijų Vytauto Didžiojo universitete, iki ką tik baigtų interjero apipavidalinimo mokslų Kauno taikomosios dailės mokykloje.

„Esu reformatorė, nuolat keičianti save, visame kame labai mėgstu transformaciją. Negaliu stovėti vienoje vietoje, mėgstu keistis – pastovumas – ne man. Kitas gal į kirpimą pažiūrėtų tiesiog kaip į eilinę specialybę ir būdą uždirbti duoną kasdieninę, bet aš, kaip ir į viską gyvenime, į savo darbą žiūriu iš kito kampo: noriu tai daryti, nes tai mane veža, o kai tai mane veža, kitas žmogus gali gauti to užsidegimo iš manęs ir gauti šimtą procentų paslaugos“.

Kūryba kasdieniame darbe ir individualumo paieškos – tai viena, tačiau vietoje nenustygstančiai Daliai to, žinoma, nepakanka – štai kodėl ji nuolat dalyvauja įvairiuose projektuose, pradedant komercinėmis foto reklamomis, baigiant nekomerciniais, avangardiniais renginiais ar tiesiog nutrūktgalviškais iššūkiais – tokiais, kaip fotosesija... Mongolijoje.

Idėjos + teisingi žmonės = stiprūs darbai

„Exit To The City – pirmasis mano projektas, kuriame kuriu visą kolekciją. Tačiau esu dirbusi daug su fotosesijomis – tiek kūrybinėmis, saviraiškos inspiruotomis, tiek su komercinėmis, – pasakoja Dalia ir neslepia, kad pati yra absoliučiai idėjinė kūrėja, atidžiai atsirenkanti, prie kokių projektų nori jungtis ir kur norėtų naudoti savo plaukų stilistės patirtį.

„Negaliu dirbti su nemotyvuotu žmogumi – pinigų (vien tik) siekimo aš irgi nelaikau pakankamų motyvu kurti. Man kartais daug smagiau dirbti ne su patyrusiais komercializuotais vilkais, bet su žaliais, ką tik studijas baigusiais, pirmuosius žingsnius žengiančiais fotografais, juvelyrais, vizažistais, kurie turi savyje labai daug nestandartinio mąstymo, „draivo“, jiems rūpi ne tai, kas bus naudinga ar nenaudinga, bet kaip visą savo energiją nukreipti pačiai gryniausiai kūrybai.

Vienas iš tokių projektų – bendraminčių kelionė į Mongoliją ir ten fotografuota fotosesija. Šitą istoriją prisimenu kaip vieną smagiausių avantiūrų-kūrybinių procesų. Mūsų komanda – fotografas, rinkodarininkė, plaukų/vizažo meistrė – jau senokai gundėsi leistis į štai tokį atotrūkį, „išeiti“ su idėjiniais, savais žmonėmis ir tiesiog kurti, be ribų, ir be rėmų. Sugalvojome ant mongolės merginos (kurią susiradome tiesiog pakeliui, tranzuojančią) „užmauti“ lietuvybę – tam gabenomės ir lino, ir žalių-raudonų spalvų, ir savo gamintų aksesuarų. Kai žiūriu dabar, pačios nuotraukos ir pats darbas atrodo stipriai taisytini, tačiau man atrodo, kad nutrūktgalviška emocija ten atsispindi. Tai pirminiai darbai, ir tai matosi – bet man jie labai mieli“.

Visai kitoks yra vienas paskutinių Dalios darbų – dalyvavimas komerciniame projekte „Her name is Grace“: „Tai buvo tas atvejis, kai visai netikėtai, spontaniškai susibūrusi tinkamų žmonių komandinis darbas davė nuostabiai gerą rezultatą ir sukūrė galingą sinergiją. Užkabino pats idėjos aprašas: pristatyti kolekciją per elektroninę knygą, pasakojančią savo istoriją. Tai ir pasakojome visi tą istoriją – su pasimėgavimu ir užsidegimu. O tai, žinoma, atsispindi ir nuotraukose, į kurias ir šiandien žiūriu su dideliu malonumu“.

Pasiruošimas „Exit To The City“ scenai – tai kūrybinių mainų procesas

Dalia prisipažįsta, kad jau nuo pat pirmų akimirkų pasiruošimą „Exit To The City“ šou lydėjo iššūkiai: nuo intriguojančios temos „Požemių šokas“ analizės, iki užduoties suburti savo komandą. „Labai gerai, kad mūsų komandoje yra skirtingi žmonės, su savo skirtingais įnašais: trys plaukų stilistės – impulsyvi ir „viską imanti“ Viktorija Motūzaitė, emocionali ir pasinerianti Inga Jarienė, nuolat transformacijos keliu einanti Jolita Bačelienė; kartu su mumis – ir strategiškoji stilistė Ieva Mašauskienė, argumentuota milžiniško potencialo jaunoji drabužių dizainerė Eglė Žalionytė.

Apskritai šios kolekcijos kūrimas – tai mokymosi procesas, ieškojimų, pažinčių, atradimų ir technologinių sprendimų metas. Štai kad ir video kūrėjai: kalbantis su jais apie tai, kokie video filmukai turėtų lydėti mūsų kolekciją, apima begalinis smalsumas ir noras dalyvauti tame procese, prie jo prisidėti, prisiliesti – ir taip praturtinti savo patirtį. Vyksta tikrų tikriausi kūrybiniai mainai!“

Dalia sako, kad komandai tekusi tema – „Požemių šokas“ – labai atitinka tai, kuo gyvena komanda, ir savyje koduoja galingus socialinius procesus, vykstančius mūsų visuomenėje, kasdien, čia ir dabar.

„Aš tikiu, kad galime tai parodyti: drąsiai ir kitaip. Pažvelgėme į temą giliau ir „Požemių šoką“ interpretavome kaip vidinį žmogų – norisi, kad kolekcija būtų tarsi geras filmas, kuris sukrečia, palieka pėdsaką ir priverčia kažką suvokti, atrasti ir suprasti. Noriu kalbėti – antraip, kam investuoti tiek laiko, darbo, energijos?“

Ko gali tikėtis „Exit To The City“ žiūrovas? „Išversto žmogaus, biologijos, vyriškumo ir moteriškumo temos, užkabintų socialinių motyvų, apvilktų naujomis tendencijomis“, – žada Dalia Ramelytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.