Prieš Islamo revoliuciją iranietės stebino Vakarus savo grožiu

Organizacija „Cut“, išgarsėjusi tokiais vaizdo įrašais kaip amerikiečių išvaizdos pokyčiai per 100 metų ar marihuaną bandančios senolės, šįkart pristato Irano moterų grožio standartų pokyčius per pastaruosius 100 metų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 22, 2015, 10:07 AM, atnaujinta Nov 27, 2017, 6:57 PM

Savo grožį po skaromis iranietės liovėsi slėpti ketvirtojo dešimtmečio pradžioje. Maža to, moterų spintose atsirado suknelių ir sijonų, kurie buvo skirti ne kūnams paslėpti, o juos pabrėžti.

Iki aštuntojo dešimtmečio pabaigos iranietės atidžiai sekė Vakarų pasaulyje vyraujančias madas, nešiojo palaidus plaukus, naudojo ryškų makiažą. Dar visai neseniai iš čadrų išsivadavusios iranietės stebino Vakarus savo grožiu.

Visa tai – šacho Pehlevio dėka. Monarchas savo valdymo laikotarpiu vykdė Irano antiislamizavimo politiką – moterims buvo griežtai uždrausta nešioti čadras, panaikinta tradicinė lyčių atskirtis, buvo steigiami raudonųjų žibintų kvartalai, kazino.

1978–1979 metais Irane įvyko revoliucija, dažnai dar vadinama Islamo revoliucija, per kurią panaikinta monarchija ir įvesta Irano Islamo Respublika.

Revoliucija buvo sveikinama daugelio šalių islamistų kaip didžiausia visų laikų Islamo revoliucija. Po revoliucijos kardinaliai pasikeitė JAV ir Irano santykiai, Iranas tapo vienu svarbiausių JAV užsienio politikos kritikų. Po revoliucijos Irane grąžinta šariato teisė.

Kaip keitėsi iraniečių grožio standartai per pastaruosius 100 metų, galite pamatyti čia:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.